Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen
Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.
Kausi-influenssarokotukset 2022-2023
21.11.2022 lisätty tieto siitä, että Oulussa ei ole muutettu koronarokotuksia koskevia ohjeistuksia, vaikka hallituksen koronaministerityöryhmä on puoltanut rokotusten laajentamista. Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut noudattaa 17.11.2022 julkaistua Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin linjausta, eli rokotukset toteutetaan edelleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nykyisten suositusten mukaisesti.
7.12.2022 lisätty tieto erillisten rokotuspäivien päättymisestä.
Kausi-influenssarokotusten erilliset rokotuspäivät ovat ohi tältä rokotuskaudelta, mutta influenssarokotuksen voi edelleen saada omalla terveysasemalla tai Limingantullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5).
Rokotukseen on varattava aika ennakkoon ja rokotukseen tulijan kannattaa varmistaa etukäteen, että kuuluu influenssarokotteen kohderyhmään. Kausi-influenssarokotteita annetaan vain oululaisille, sillä rokotusannosten määrä on mitoitettu sen mukaan, minkä verran kussakin kunnassa on rokotteen kohderyhmään kuuluvia.
Ajanvarausohjeet
Influenssarokotukseen tulee varata aika etukäteen. Varaa aika soittamalla rokotusten ajanvarausnumeroon 08 558 41415, ma–to kello 8–16, pe kello 8–15 tai oman terveysasemasi ajanvarausnumeroon.
Jokaiselle perheenjäsenelle tulee varata oma aika. Jos kaksi perheenjäsentä haluaa tulla rokotettavaksi yhdessä, mutta peräkkäisiä aikoja ei ole saatavilla, perheenjäsenet voivat tulla samalla ajalla, vaikka toisen aika olisikin esimerkiksi myöhemmin. Aika tulee kuitenkin varata kaikille rokotettaville.
Toimi näin rokotuspaikalla
Rokotukseen saapuvien tulee noudattaa seuraavaa ohjeistusta, jotta rokotustapahtuma on mahdollisimman turvallinen.
- Ruuhkan välttämiseksi älä tule etukäteen jonottamaan
- Suosittelemme kasvomaskin käyttöä rokotuspaikalla
- Rokottamisen sujuvoittamiseksi pukeudu lyhythihaiseen joustavakankaiseen paitaan niin, että rokottaminen on mahdollista vain hihaa nostamalla
Kenelle influenssarokote annetaan?
Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta he, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.
Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja
- Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö. Koronaepidemian takia influenssarokotteiden kysyntä voi olla poikkeavan suurta. Sosiaali- ja terveydenhuollon rokotuksissa etusijalla ovat he, jotka kohtaavat ja hoitavat influenssaa sairastavia sekä he, jotka hoitavat jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä.
- Raskaana olevat naiset
- Kaikki 65 vuotta täyttäneet
- Alle 7-vuotiaat lapset
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
- Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri:
- henkilöt, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen
- henkilöt, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.
Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.
Lisätietoja: Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset (THL)
Rokotteen voi ottaa myös omakustanteisesti
Rokotukseen tulijan kannattaa varmistaa ennakkoon, että hän on oikeutettu maksuttomaan rokotteeseen. Jos oikeutta maksuttomaan rokotteeseen ei ole, rokotetta varten voi pyytää reseptin omasta hyvinvointikeskuksesta tai esimerkiksi Chat-palvelun kautta Oulun Omahoidossa. Reseptin saatuaan asiakas voi ostaa rokotteen itse apteekista ja tuoda sen mukanaan rokotuspisteelle ennakkoon varaamanaan ajankohtana.
Yksi henkilö voi pyytää reseptiä koko perheelle, jos viestiin laittaa kaikkien henkilötunnukset. Myös ajanvarausnumeroon voi soittaa saadakseen reseptin.
Resepti on sähköinen ja sen voi nähdä Omakanta-palvelussa. Aiemman vuoden reseptin voi myös uusia Omakanta-palvelusta tai apteekin kautta.
Käytettävät rokotteet
Influenssakaudella 2022–2023 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Vaxigrip Tetra -rokotetta kaikille ikäryhmille ja Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 2–6 -vuotiaille. Influenssarokotteilla, kuten kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.
Influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollista saada myös koronaviruksen uusia variantteja vastaan räätälöity koronan tehosterokote. Mikäli influenssarokotukseen tulija on halukas saamaan koronan tehosterokotteen, hän voi ilmoittaa siitä rokotustilanteessa. Oulussa noudatetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia rokotuksissa.
Hallituksen koronaministerityöryhmä puolsi keskiviikkona 9.11.2022 koronarokotusten laajentamista nykyistä rokotusohjelmaa laajempiin väestöryhmiin. Oulussa ei ole kuitenkaan muutettu koronarokotuksia koskevia ohjeistuksia. Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut noudattaa 17.11.2022 julkaistua Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin linjausta, jonka mukaan koronarokotukset toteutetaan edelleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nykyisten suositusten mukaisesti.
THL suosittelee koronan tehosterokotetta 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Näille ryhmille suositellaan koronan tehosterokotetta riippumatta siitä, kuinka monta rokotetta henkilö on saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.ouka.fi/koronarokotukset ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.
Lasten rokottaminen
Alle kouluikäiset lapset rokotetaan yleisinä rokotusaikoina sekä neuvolakäyntien yhteydessä omissa hyvinvointikeskuksissa tai terveysasemilla. Aiemmin rokottamaton alle 9-vuotias lapsi tarvitsee kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. Silloin kun on tarpeen antaa toinen rokote, annetaan aika toista rokotusta varten ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä.
2–6-vuotiaille lapsille rokote voidaan antaa nenäsumutteena. Nenäsumuterokotteita on tarjolla rajallinen määrä. Nenäsumuterokote annetaan vain yhden kerran, myös silloin kun se on lapsen ensimmäinen influenssarokote.
Rokotuspaikat
Limingantullin rokotuspisteessä (Nuottasaarentie 5) influenssarokotuksen voi saada ajanvarauksella joko erikseen tai koronan tehosterokotuksen yhteydessä, jos kuuluu koronan tehosterokotteen kohderyhmään. Limingantullin rokotuspiste on avoinna keskiviikkoisin kello 10.30–17.30. Rokotuksiin on varattava aika ennakkoon.
Lisätietoa rokotteesta
Influenssakaudella 2022–2023 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään
- Vaxigrip Tetra -rokotetta kaikenikäisille
- Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 2–6 -vuotiaille
Lue lisää Fluenz Tetra -nenäsumuterokotteesta
Lue myös lisätietoa THL:n influenssarokotesivuilta