Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta osoitteessa www.ouka.fi/korona

Kausi-influens­sa­ro­ko­tukset 2022

Influenssarokotuksia järjestetään seuraavan kerran marraskuussa 2022.


HUOM! Ajanvaraus kauden 2022 influenssarokotuksiin ei ole vielä alkanut. Tälle sivulle tulee tieto, kun ajanvaraus on avoinna.

 

Tutustu ajanvarausohjeisiin. (HUOM! Ajanvaraus ei ole vielä alkanut syksyn 2022 rokotusten osalta.)

Influenssarokotukseen tulee varata aika etukäteen. Varaa aika ensisijaisesti hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen (oulu.terveytesi.fi) kautta. Nettiajanvaraus vaatii tunnistautumisen. Huomioithan, että nettiajanvaraus ei toimi Internet Explorer -selaimella.

Jos sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, varaa aika soittamalla numeroon 08 558 41415, ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

Jokaiselle perheenjäsenelle tulee varata oma aika. Jos kaksi perheenjäsentä haluaa tulla rokotettavaksi yhdessä, mutta peräkkäisiä aikoja ei ole saatavilla, perheenjäsenet voivat tulla samalla ajalla, vaikka toisen aika olisikin esimerkiksi myöhemmin. Aika tulee kuitenkin varata kaikille rokotettaville.

 

Toimi näin rokotuspaikalla

Rokotukseen saapuvien tulee noudattaa seuraavaa ohjeistusta, jotta rokotustapahtuma on mahdollisimman turvallinen.

 1. Ruuhkan välttämiseksi älä tule etukäteen jonottamaan
 2. Laita kasvomaski kasvoille rokotuspaikalle tullessasi
 3. Rokottamisen sujuvoittamiseksi pukeudu lyhythihaiseen joustavakankaiseen paitaan niin, että rokottaminen on mahdollista vain hihaa nostamalla

Kenelle influenssarokote annetaan?

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja

 • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
 • Raskaana olevat naiset
 • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • Alle 7-vuotiaat lapset
 • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
 • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri:
  • henkilöt, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen
  • henkilöt, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.

Lisätietoja: Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset (THL)

 

Rokotteen voi ottaa myös omakus­tan­teisesti

Myös riskiryhmiin kuulumaton voi halutessaan ottaa kausi-influenssarokotteen. Tällöin rokotetta varten tulee hankkia resepti, jonka saa esimerkiksi Chat-palvelun kautta Oulun Omahoidossa.

Yksi henkilö voi pyytää reseptiä koko perheelle, jos viestiin laittaa kaikkien henkilötunnukset. Myös ajanvarausnumeroon voi soittaa saadakseen reseptin.

Resepti on sähköinen ja sen voi nähdä Omakanta-palvelussa. Aiemman vuoden reseptin voi myös uusia Omakanta-palvelusta tai apteekin kautta.

Käytettävät rokotteet

Influenssakaudella 2021–2022 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Vaxigrip Tetra -rokotetta kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen ja Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille.

Koronarokotus voidaan antaa influenssarokotteen kanssa samalla rokotuskerralla. Suoja-aikaa näiden kahden rokotteen välillä ei ole, eikä tämän hetken tietämyksellä tuplarokotuksesta ole haittaa.

Influenssarokotteilla, kuten kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.

Lasten rokottaminen

Alle kouluikäiset lapset rokotetaan yleisinä rokotusaikoina sekä neuvolakäyntien yhteydessä omissa hyvinvointikeskuksissa tai terveysasemilla. Aiemmin rokottamaton alle 9-vuotias lapsi tarvitsee kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. Silloin kun on tarpeen antaa toinen rokote, annetaan aika toista rokotusta varten ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä.

2–6-vuotiaille lapsille rokote voidaan antaa nenäsumutteena. Nenäsumuterokotteita on tarjolla rajallinen määrä. Nenäsumuterokote annetaan vain yhden kerran, myös silloin kun se on lapsen ensimmäinen influenssarokote.

Lisätietoa rokotteesta

Influenssakaudella 2021–2022 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään

 • Vaxigrip Tetra -rokotetta kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
 • Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille.

Lue lisää Fluenz Tetra -nenäsumuterokotteesta

Rokotteessa on 4 eri viruskantaa, ja se antaa laajemman suojan kuin aiemmin kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyt rokotteet. Rokote ei sisällä tehosteainetta tai säilytysaineita.

Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Influenssarokote vähentää

 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
 • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia
 • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Lue myös lisätietoa THL:n influenssarokotesivuilta
 

Pysäytä influenssa - katso ohjeet influenssarokotuksiin.