Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen
Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhoitajan työ painottuu terveystarkastuksiin, terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisevään toimintaan.
Oppilas käy terveystarkastuksessa vuosittain. 1, 5. ja 8.-luokan tapaaminen on laaja terveystarkastus, jolloin oppilas tapaa sekä terveydenhoitajan että lääkärin, ja myös oppilaan huoltajat kutsutaan mukaan. Koululääkärin vastuulle kuuluvat ainoastaan laajat terveystarkastukset. Laajassa terveystarkastuksessa kartoitetaan myös koko perheen hyvinvointia ja mahdollisten tukitoimien tarvetta. Osana kouluterveydenhuoltoa toimii psykiatrinen sairaanhoitaja, joka toimii tarvittaessa työparina muiden ammattilaisten kanssa. Opettajan palaute oppilaan koulunkäynnistä on osa laajaa terveystarkastusta.
Terveystarkastusaika 1.- ja 5.-luokkalaisille varataan Oulun Omahoidon kautta.
Lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat kutsutaan terveystarkastukseen. Toisen vuosikurssin tytöt voivat lisäksi käydä lääkärintarkastuksessa. Poikien lääkärintarkastus sisältyy kutsuntatarkastukseen.
Terveystarkastusten kyselylomakkeet
Kouluterveydenhoitajan yhteys- ja ajanvaraustiedot löytyvät perusopetuksen ja lukiokoulutuksen sivuilta koulukohtaisten yhteystietojen kohdalta.
Sairaudet ja vaivat hoidetaan pääsääntöisesti omassa hyvinvointikeskuksessa. Kiireellisissä asioissa voi asioida myös toisen kuin oman hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolla.
Kun oppilas sairastuu tai joutuu tapaturmaan koulupäivän aikana, kaikkien kouluyhteisön aikuisten tulee antaa ensiapua taitojensa mukaan kunnes vastuu siirtyy huoltajalle.
Kouluterveydenhoitaja paikalla ollessaan voi tarvittaessa hoitaa tapaturmia sovitulla päivystysajalla.
Jos koululaisella on jokin perussairaus, joka on huomioitava koulupäivän aikana lääkityksen ja mahdollisten ensiaputilanteiden vuoksi, huoltajan tulee täyttää lääkehoitosuunnitelma ja sopia käytänteistä yhdessä opettajan kanssa. Huoltajan on merkittävä koululaisen ruoka-aineallergiat Wilmaan, josta tiedot toimitetaan keittiölle, ja kesken lukuvuotta ilmenneet muutokset lapsen ruokavaliossa ja allergiatiedoissa huoltajan on hyvä ilmoittaa opettajalle.
Peruskoululaisten ja lukiolaisten hampaiden ja suun terveyttä hoidetaan Oulun kaupungin hammashoitoloissa. Suun terveystarkastus tehdään 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille. Määräaikaiset tarkastukset tehdään koko ikäluokalle. Suun terveystarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen tarpeiden mukaan.
Rokotukset antavat tartuntatauteja vastaan immuniteetin, joka yleensä kestää pitkään, joskus jopa loppuelämän. Suoja myöhempiä tartuntoja vastaan saadaan sairastettuun tautiin verrattuna selvästi vähemmin oirein. Rokottaminen on paitsi luonnollinen, myös edullinen keino ehkäistä tartuntatauteja ja estää niiden leviämistä. Tuskin millään muulla terveydenhuollon alueella kustannusten ja hyödyn suhde on niin hyvä kuin rokotuksissa, laskettiinpa asia sitten euroissa tai terveyden mittareilla.
Suomessa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus kahtatoista eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Kansallisen rokotusohjelman kattavuus on Suomessa erinomainen. Perheet kieltäytyvät lapsuusajan rokotuksista erittäin harvoin.
Yksilötasolla saattaa olla terveyteen vaikuttavia tekijöitä, joiden perusteella viralliseen rokotusohjelmaan kuulumattomien rokotteiden käyttö voi olla tarpeellista. Mikäli rokotettava kuuluu erikseen määritettyihin riskiryhmiin, nämä rokotteet ovat yleensä maksuttomia. Muut itse hankittavat rokotteet ovat reseptivalmisteita ja niiden hankinta täytyy myös kustantaa itse. Reseptin niihin voi pyytää omahoidosta, kouluterveydenhuollosta tai omalta terveysasemalta.
Kun lapsi sairastuu äkillisesti, kumpi tahansa vanhempi voi jäädä pois töistä hoitamaan häntä tilapäiselle hoitovapaalle. Hoitovapaa on tarkoitettu sairaan lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi. Tilapäisen hoitovapaan myöntämisen ehdot on hyvä tarkistaa omalta työnantajalta ja työehtosopimuksesta.
Jos tarvitset selvityksen työnantajallesi tai opiskelupaikkaasi sairaan lapsen hoitamisesta kotona, soita lapsen kouluterveydenhoitajalle. Hoitolomaselvityksiä ei kirjoiteta sähköpostiviestien tai tekstiviestien perusteella eikä takautuvasti.
Oulun kaupungin työntekijöille riittää omailmoitus esimiehelle lapsen sairastuessa (1-3 päivää). Esimies voi hyväksyä lääkärin/terveydenhoitajan todistuksen sijaan poissaolon omalla ilmoituksella. Tarvittaessa esimies voi edellyttää lapsen käyttämistä vastaanotolla.
Lapsen sairauden pitkittyessä tai yleiskunnon heikentyessä voi mennä suoraan terveysaseman akuuttivastaanotolle. Iltaisin ja viikonloppuisin Oulun seudun yhteispäivystyksessä hoidetaan potilaat, jotka eivät voi turvallisesti odottaa hoitoa saatavaksi omalla terveysasemalla seuraavana arkipäivänä. Mikäli kyseessä ei ole henkeä uhkaava hätätilanne, soita ennen lähtöäsi yhteispäivystyksen terveysneuvontaan saadaksesi arvion vastaanotolle hakeutumisen tarpeesta puhelin (08) 315 2655.
Kotihoito-ohjeita tavallisimpiin sairauksiin ja pulmiin
Tapaturmat
Koulutapaturmat
Kaikki Oulun koulujen oppilaat ovat vakuutettuja tapaturman varalta koulupäivän aikana, koulumatkoilla ja työssä oppimisjaksolla. Koulutapaturman sattuessa täytetään tapaturmailmoitus.
Vapaa-ajan tapaturmat
Hoidetaan omalla terveysasemalla.
Terveyskirjastosta voit etsiä tietoa terveydestä ja sairauksista esimerkiksi oireen mukaan.