Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Lasten- ja nuorisopsykiatrinen työryhmä

Lasten- ja nuorisopsykiatrinen työryhmä eli Lanu-työryhmä vastaa alle 18-vuotiaiden oululaisten lasten ja nuorten psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta. Työryhmä antaa myös neuvoja ja konsultaatioapua muille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville.

Lasten ja nuorten psykiatrinen erikoissairaanhoito

Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Lapsi tai nuori voi saada lähetteen psykiatriseen erikoissairaanhoitoon esimerkiksi

  • hyvinvointikeskuksen
  • kouluterveydenhuollon tai
  • opiskeluterveydenhuollon kautta

Lasten ja nuorten psykiatrinen hoito tehdään yhdessä perheen ja ammattilaisten kanssa. Lanu-työryhmässä lasta tai nuorta hoitavat

  • sairaanhoitaja
  • psykologi
  • toimintaterapeutti ja
  • lääkäri

Tapaamisiin voivat osallistua myös muita lapsen tai nuoren tuntevia aikuisia, esimerkiksi päiväkodin, koulun, kouluterveydenhuollon tai lastensuojelun työntekijöitä. 

Lanu-työryhmä tekee yhteistyötä myös esimerkiksi aikuispsykiatrian ja päihdepalvelujen kanssa.

Hoitokäynnit

Ensimmäisillä hoitokäynneillä selvitetään lapsen tai nuoren ja hänen perheensä tilanne. Jokaiselle lapselle tai nuorelle tehdään oma hoitosuunnitelma. Sen jälkeen lääkäri päättää, millaisia tutkimuksia tehdään ja millaista hoitoa hän saa. Päätös tehdään yhdessä lapsen tai nuoren ja hänen huoltajiensa kanssa.

Vanhemmat ovat usein mukana lapsen hoitokäynneillä. Myös nuoren vanhemmat tai huoltajat osallistuvat nuoren hoitoon. Nuorella on kuitenkin enemmän henkilökohtaisia hoitokäyntejä, joissa hän käy ilman vanhempia. 

Lapsen tai nuoren on tärkeää aina tulla hoitokäynnille, silloin hoito voi auttaa. Jos ette pääse tulemaan, muista perua aika. Hoito päättyy, jos kahdella kerralla ei tule hoitokäynnille eikä peru aikaa.

Yhteydenotto

Konsultaatiopuhelin

Voit soittaa konsultaatiopuhelimeen eli neuvontaan, jos epäilet, että oululainen lapsi tai nuori voisi tarvita psykiatrista erikoissairaanhoitoa. Yhteyttä voi ottaa lapsi tai nuori itse tai hänen kanssaan työtä tekevä ammattilainen tai perheenjäsen.

Voit soittaa myös, jos jo hoidossa olevan lapsen tai nuoren voinnissa tapahtuu äkillinen muutos, joka vaatii kiireellistä arviota.

  • Voit soittaa neuvontapuhelimeen  p. 044 703 5919 maanantaista perjantaihin kello 8–11. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja.

Kiireellinen tilanne

Kiireellisessä tilanteessa voit saada lähetteen Oulun yliopistollisen sairaalaan lasten- ja nuorisopsykiatrian päivystyksiin. Kiireellisessä tilanteessa soita

  • maanantaista torstaihin kello 8-16  ja perjantaina kello 9-15 omaan hyvinvointikeskukseen
  • illalla tai viikonloppuna Oulunseudun yhteispäivystykseen, päivystysapu p. 116 117

 

Lasten- ja nuorisopsykiatrinen työryhmä 

Käyntiosoite:
Kauppurienkatu 27-29, 2. kerros 

Postiosoite:
Kauppurienkatu 27-29 PL 26 90029 POHDE

Asiakaspalvelunumero
044 703 5941
Asiakaspalvelu auttaa reseptien uusimisessa ja varatun ajan tarkistamisessa.

Konsultaatiopuhelin:
044 703 5919 ma-pe klo 8–11
Lasten- ja nuorisopsykiatrian konsultaatiopuhelin on tarkoitettu oululaisille perheille ja ammattilaisille, jotka epäilevät lapsella tai nuorella olevan psykiatrisen erikoissairaanhoidon tarvetta. Konsultaatiopuhelimeen voi myös soittaa, jos lasten- ja nuorisopsykiatrian hoidon piirissä olevan voinnissa tapahtuu äkillinen muutos, joka vaatii kiireellistä arviota. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja.

Jos tilanne vaatii päivystyksellisen välittömän arvion, ota yhteyttä arkisin klo 8–16 omaan hyvinvointikeskukseen, ja klo 16 jälkeen sekä viikonloppuisin Oulunseudun yhteispäivystykseen (OSYP).