Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen
Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.
Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut
Peruspalvelut
Neuvolassa arvioidaan ja tuetaan myös lasten psyykkistä kehitystä. Tarvittaessa neuvolassa tehdään yhteistyötä lastenpsykiatrian työntekijöiden kanssa tai perhe ohjataan erityispalveluihin.
Kouluterveydenhuollossa ja oppilashuollossa tutkitaan ja hoidetaan myös mielenterveyteen liittyviä asioita.
Opiskelijat voivat ottaa yhteyttä myös mielenterveysasioissa kaupungin opiskelijaterveysasemalle sekä yliopisto-opiskelijat YTHS:n terveysasemalle.
Päivystyksellistä kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa hoitoon hakeudutaan oman alueen terveyaseman akuuttivastaanotolle tai voit olla yhteydessä Mielenterveys- ja päihdepalvelujen puhelinpalveluun.
Byströmin nuorten palvelut tarjoaa oululaisille alle 30-vuotiaille nuorille tietoa, ohjausta ja tukea erilaisissa elämäntilanteissa.
Erityispalvelut
Lasten- ja nuorisopsykiatrinen työryhmä vastaa alle 18-vuotiaiden oululaisten lasten- ja nuorisopsykiatrisesta erikoissairaanhoidosta Oulussa. Työryhmä tekee tarvittaessa tiivistä yhteistyötä lasten ja nuorten arjessa mukana olevien ja muiden viranomaistahojen kanssa. Näitä ovat esimerkiksi koulu, lastensuojelu, perheneuvonta, terveydenhuolto, aikuispsykiatria, päihdepalvelut ja päivähoito.
Lasten ja nuorten puhelin 116 111
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tuntee perheiden arjen ja tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista vapaaehtoistoimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Lasten ja nuorten puhelin vastaa numerossa 116 111 ma-pe klo 14–20 ja la-su klo 17–20
Lasten ja nuorten mielenterveystalo sekä Virtuaaliapuri Milli
Lasten ja nuorten mielenterveystalossa on luotettavaa tietoa sekä palveluohjausta lasten mielenterveysasioihin liittyen. Nettipalvelu on avoin kaikille. Tekoälyyn ja automatiikkaan perustuva jatkuvasti kehittyvä virtuaaliapuri Milli kannustaa ja kertoo nuorelle, mistä hänen kannattaa hakea apua ahdistukseen tai masennukseen. Apurin kanssa pääsee myös arvioimaan oireidensa vakavuutta. Mielenterveystalo.fi on Helsingin yliopistollisen sairaalan eli HUSin tuottama verkkopalvelu.
Yhdessä selviydytään
Yhdessä selviydytään -sivuston on toteuttanut Turun yliopiston Voimaperheet-tutkimusryhmä. Kehitämme ja tutkimme lasten, nuorten ja perheiden psyykkistä hyvinvointia edistäviä ja ylläpitäviä itseopiskeluohjelmia sekä varhaisen tuen etähoito-ohjelmia.
Q&A Seksusuaalisuudesta nuorille
Seksuaalisuudesta nuorille- palstalla vastataan 13 - 19-vuotiaiden nuorten lähettämiin viesteihin, jotka liittyvät murrosikään, seksuaaliseen hyvinvointiin tai ihmissuhteisiin. Viesteihin vastaavat Väestöliitossa työsuhteessa olevat, koulutetut seksuaalisuuden asiantuntijat. Voit jättää palstalle oman kysymyksesi. Se onnistuu, kun ensin rekisteröidyt palvelun käyttäjäksi. Kysymys jätetään palveluun kirjautuneena. Palvelun tarjoaa Väestöliitto.
Nuorten Oulu-Chat
Nuortenoulu.fi on Oulun kaupungin nuorisopalvelujen ylläpitämä palvelu. Nuorisopalvelujen lisäksi sivuston sisältöjä ovat tuottaneet Oulun Ohjaamon kehittämishanke 2018-2020 (ESR) ja Digitaalinen ehkäisevä päihdetyö -hanke 2018-2021 (ESR).Tarkoituksena on tarjota 13-29-vuotiaille oululaisille nuorille tietoa ja tukea eri elämän aihealueisiin liittyen ja helpottaa palveluiden löytämistä. Chat on avoinna ma-la klo 18-20.
Lasten ja nuorten-Chat
Lasten ja nuorten-Chat on Mannerheimin lastensuojelun ylläpitämä palvelu. Kaikenlaiset asiat, fiilikset ja tapahtumat kannattaa jakaa. Joko ihan läheisille ihmisille tai sitten hiukan kauempana olevalle. Puhuminen tai kirjoittaminen helpottaa oloa. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja netti ovat juuri sitä varten. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit ottaa nimettömästi yhteyttä vuoden jokaisena päivänä missä tahansa asiassa. Meitä kiinnostaa, mitä sinulle kuuluu. Chat on avoinna su-ke klo 17-20.
Sekasin-Chat
Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chatissä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä mikä sinua mietityttää. Sekasin-chatin toiminnan ylläpitämisestä ja koordinoinnista vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti. Chat on avoinna arkisin: 9-24 ja viikonloppuisin: 15-24.
Poikien Puhelin-Chat
Poikien Puhelimen-chattiin pääset näiden sivujen oikeasta alakulmasta. Chatissa keskustelut käydään kahden kesken Poikien Puhelimen työntekijän kanssa ja puheluiden tapaan ne ovat luottamuksellisia. Palvelun järjestää Väestöliitto. Chat on auki ma-to klo 13-18 ja pe klo 13-15.
Nettiturvakoti
Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton verkkopalvelu. Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla heille tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Sivustolla autetaan myös väkivallan todistajina tai kohteina olleita lapsia ja nuoria, Lasten ja nuorten chat päivystää arkipäivisin klo 15-17. Lasten ja nuorten chatin ollessa suljettuna, tule juttelemaan Apua väkivaltaan chattiin. Apua väkivaltaan chat on avoinna ma-pe klo 12-18 ja lauantaisin klo 14-17.

Zekin avulla voit selvittaa muutamassa minuutissa miten sinulla menee ilman kirjautumista.
Aikuisten ja nuorten mielenterveystalojen nettipalvelua voi käyttää nimettömänä ja ilman kirjautumista.
Palvelusta saa luotettavaa tietoa mielenterveys- ja päihdeasioista, apua oireen tai ongelman vakavuustason määrittelyyn sekä ohjausta sopiviin hoito- ja palvelupaikkoihin.