Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen
Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.
Mielenterveyspalvelut
Oulun kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanotoille et tarvitse lähetettä, oma arviosi tuen tarpeesta tai huoli voinnistasi riittää kontaktin käynnistymiseen.
Ensisijainen apu hyvinvointikeskuksestasi
Hae apua mielenterveyteen liittyvissä asioissa omalta terveysasemalta tai hyvinvointikeskuksesta tai työterveydestä.
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen puhelinpalvelu ja chat:
Hoidon tarpeen arviointi, ohjaus ja neuvonta.
Puhelinpalvelu: p. 044 703 5940 Aukioloajat: ma-to kello 8-15.30, pe kello 8-14.30
Chat: Aukioloajat: ma-pe kello 13–15. Löydät tämän sivun oikeasta reunasta chat-palvelumme, jonka kautta saat tukea palveluihin hakeutumisessa. Pääset chattiin klikkaamalla sinistä chat-kuvaketta. Palvelu ei vaadi vahvaa tunnistautumista, eli asiointi onnistuu ilman kirjautumista. Kirjoita kuitenkin nimimerkki-riville itse valitsemasi nimimerkki. HUOM! Mikäli chat-kuvake katoaa näkyvistä, kannattaa sulkea selain kokonaan ja avata sivu uudelleen.
Täytä verkossa Terapianavigaattori ennen yhteydenottoa, jos mahdollista. Se sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja vie noin 20-30 minuuttia. Kun olet täyttänyt Terapianavigaattorin, saat lopussa henkilökohtaisen koodin, jolla mielenterveyspalveluissa työskentelevä ammattilainen voi avata tuloksesi yhden kuukauden ajan. Jos päätät hakeutua mielenterveyspalvelujen piiriin, anna koodi pyydettäessä ammattilaiselle.
Yhteydenotot kiireellisissä tilanteissa
Ota kiireellisessä tilanteessa yhteyttä puhelinpalveluun tai hätätilanteessa soita 112. Aukioloaikojen ulkopuolella sinua palvelee päivystyksellissessä tilanteessa Päivystysapu p. 116117. Elämänkriiseissä saat tukea myös aikuissosiaalityön palveluista.
Tarvitsetko apua?
Alla on kuvailtu erilaisia mielenterveyteen liittyviä tilanteita ja osoitettu tahoja, joihin voi ottaa yhteyttä. Niistä ohjataan tarvittaessa eteenpäin.
1. Olen masentunut, toivoton, stressaantunut, ahdistunut, uneton.
Apua voi hakea
- omalta terveysasemalta tai hyvinvointikeskuksesta
- neuvolasta
- kouluterveydenhuollosta
- opiskelijaterveydenhuollosta
- työterveyshuollosta.
2. Olen kokenut äkillisen, epätavallisen tai odottamattoman minua järkyttäneen tapahtuman.
Apua voi hakea
- omalta terveysasemalta tai hyvinvointikeskuksesta
- virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystyksestä.
- Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä
Oulun kaupungin kriisityöntekijöihin saa yhteyden terveysaseman kautta. Katso myös muita auttavia tahoja oikealta.
3. Minulla tai läheiselläni on ongelmia alkoholin tai muiden päihteiden kanssa.
Apua voi hakea
- omalta terveysasemalta
- työterveyshuollosta
- päihdepäivystyksestä.
- opiskelijaterveydenhuollosta
Lue lisää Oulun päihdepalveluista.
4. Olen huolissani lapsesta, nuoresta tai perheen kriisistä.
Apua voi hakea
- neuvolasta
- kouluterveydenhuollosta
- perheneuvonnasta.
Tarvittaessa pyydetään yhteistyöhön mukaan työntekijä lasten- ja nuorisopsykiatrisesta työryhmästä.
5. Olen elämänkriisissä avioeron, läheisen kuoleman tai muun syyn vuoksi.
Apua voi hakea myös
- aikuisosiaalityöstä
- omalta terveysasemalta.
6. Päivystyksellistä hoitoa vaativissa tilanteissa (vakava, äkillinen psyykkinen sairastuminen tai itsemurhavaara) hoitoon hakeudutaan
- Hyvinvointikeskuksen akuuttivastanotolta
- virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystykseen.
7. Olen huolissani seksuaalisen kiinnostukseni kohteesta (esimerkiksi lapsikohteisesta seksuaalisuudesta).
Mielenterveystalo ja Virtuaaliapuri Milli
Mielenterveystalo.fi on Helsingin yliopistollisen sairaalan eli HUSin tuottama verkkopalvelu, joka tarjoaa mielenterveyteen liittyvää tietoa niin kansalaisille kuin terveysalan työntekijöille. Verkkopalvelusta löytyy omahoito-ohjelmia, luotettavaa tietoa mielenterveys- ja päihdeongelmista sekä alueellisista ja valtakunnallisista mielenterveys- ja päihdepalveluista.
Mielenterveystalon itsearviointityökalut on tarkoitettu helpottamaan oman psyykkisen voinnin arviointia ja seurantaa.
Tiesitkö, että Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat ovat ilmaisia ja avoimia. Niiden avulla voit kohentaa mielenhyvinvointia tai vähentää oireita sekä saada helpotusta elämäntilanteen huoliin
Oivamieli
Oivan harjoitukset kehittävät mielen ja kehon hyvinvoinnin taitoja sekä auttavat kohti itselle tärkeitä asioita elämässä. Voit käydä harjoituksia läpi järjestyksessä tai tehdä niitä oman mielesi mukaan. Oiva perustuu arvo-, hyväksyntä- ja tietoisen läsnäolon (mindfulness) menetelmiin. Oivan ovat kehittäneet VTT ja Jyväskylän yliopisto osana Tekesin rahoittamaa "MIELEN JA KEHON ELIKSIIRIT" -ohjelmaa, joka tähtäsi terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Zekki
Zekin avulla voit selvittää muutamassa minuutissa, miten sinulla menee. Vastaa 10 kysymykseen – saat yhteenvedon, joka auttaa sinua pohtimaan tulevaisuuttasi. Saat myös vinkkejä hyödyllisistä palveluista ja lisätiedon lähteistä. Zekki soveltuu parhaiten noin 15–25- vuotiaille.
Zekki perustuu 3X10D®-elämäntilannemittariin, tutkimuksiin ja asiantuntijatietoon. Zekin ovat kehittäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Mieli, Takuusäätiö, Marttaliitto, Väestöliitto, Nuorisoasuntoliitto, Pelastakaa Lapset, Nuorten Ystävät, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Diakonissalaitoksen Vamos, Yeesi, HelsinkiMissio ja Ehyt STEAn tuella.
Kriisipuhelin 09 2525 0111
Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset eli kriisityöntekijät sekä tehtävään valitut, koulutetut vapaaehtoiset heidän tukeminaan. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa pahaa oloa sekä ehkäistä itsemurhia. Palvelun tuottaa Suomen Mielenterveysseura Ry.
Sekasin-Chat
Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chatissä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä mikä sinua mietityttää. Sekasin-chatin toiminnan ylläpitämisestä ja koordinoinnista vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti.
Valoa-Chat
Valoa-chat on Mielenterveyden keskusliiton oma chat-palvelu, joka tuo valoa juuri siihen tilanteeseen, jossa olet. Chatissa kanssasi keskustelee arkisin kello 12–15 mielenterveysalan ammattilaiset, jonka jälkeen vertaiset ovat kuuntelemassa ja jakamassa kokemuksiaan arkisin kello 15–18.
Solmussa-Chat
Solmussa-chat palvelee aikuisia maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 15-19. Arkipyhisin päivystystä ei ole. Olipa solmut isoja tai pieniä, meillä on sinulle aikaa! Chat toimii täysin anonyymisti ja maksutta. Pääset chattiin sen aukioloaikana klikkaamalla sivun vasemmassa laidassa olevaa Solmussa-chat "lätkää". Palvelun järjestää Tukinet.
Keijunvarjo-Chat
Keijun varjo -toiminta on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä Maria Akatemian ja Helsingin, Espoon ja Tampereen Tyttöjen Talojen sekä Vantaan Tyttöjen Tilan kanssa. Keijun varjo -chat päivystää maanantaisin klo 14-16, tiistaisin klo 15-17 sekä torstaisin klo 10-12.
Et ole yksin-Chat
Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Autamme häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään. Chat on avoinna Ti – Ke 15.00 – 17.30 ja To 14-16.00.
Perhepulma-Chat
Perhepulma-chatissa voit keskustella Väestöliiton asiantuntijan kanssa kahden kesken vanhemmuuden, parisuhteen tai arjen kysymyksistä ja pulmista. Palvelu on maksuton ja voit keskustella nimettömästi. Perhepulma-chatissa Väestöliiton asiantuntija antaa sinulle tukea, neuvoa, tai tarvittaessa ohjaa sinua eteenpäin. Voit myös keskustella palvelussa koronan aiheuttamista huolista, tunteista ja arjen pulmista. Chat on avoinna ke ja to klo 9:30-11:30.
RikuChat
RIKUchat on helppo ja nopea palvelu, jossa voit kysyä ohjeistusta rikosuhriasioista. Tukea ja neuvoja voi kysyä niin rikoksen uhri, uhrin läheinen, rikosasiassa todistava tai kuka tahansa tapahtunutta pohtimaan jäänyt henkilö. Asioista voi kysyä ja keskustella myös nimettömänä. Chat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17–19.
Kysy Rahasta-Chat
Voit ottaa yhteyttä Takuusäätiön Kysy rahasta-neuvontaan aina kun sinulla on rahahuolia ja haluat keskustella omasta tai läheisesi raha- ja velkatilanteesta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja anonyymejä eikä nimeään tarvitse sanoa. Neuvonta on valtakunnallista ja maksutonta. Takuusäätiön chat on auki ma-to klo 12.30-15.00 sekä lisäksi myös ke klo 17-19.
Oulun mielenterveyspalvelut tarjoat ryhmähoitoa perustasolla ja erikoissairaanhoidossa.
Perustason ryhmähoidot
Apua ahdistukseen, masennukseen ja sosiaaliseen jännittämiseen
Katso tarkemmin myös hoitoon hakeutuminen. Päivitämme tätä osiota parhaillaan!
Hoidon tarpeen arviointi, ohjaus ja neuvonta
p. 044 703 5940
Aukioloajat: ma-to klo 8-15.30, pe klo 8-14.30
Chat: Aukioloajat: ma-pe kello 13–15. Löydät tämän sivun oikeasta reunasta chat-palvelumme, jonka kautta saat tukea palveluihin hakeutumisessa. Pääset chattiin klikkaamalla sinistä chat-kuvaketta. Palvelu ei vaadi vahvaa tunnistautumista, eli asiointi onnistuu ilman kirjautumista. Kirjoita kuitenkin nimimerkki-riville itse valitsemasi nimimerkki. HUOM! Mikäli chat-kuvake katoaa näkyvistä, kannattaa sulkea selain kokonaan ja avata sivu uudelleen.
Elämänkriiseissä saat tukea myös aikuissosiaalityön palveluista.
Psykiatriset aluetyöryhmät vastaavat alueellaan asuvien aikuisten perusterveydenhuollon mielenterveystyöstä ja psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta yhteistyössä koko kaupungin alueella toimivien erityistyöryhmien (akuuttityöryhmän, epävakaatyöryhmän, ravitsemuskuntoutuksen, injektiopoliklinikan, liikkuvan työryhmän) ja hyvinvointikeskusten kanssa. Psykiatrisia aluetyöryhmiä on kymmenen: Tuira-Puolivälinkankaan, Haukiputaan, Kaijonharjun-Pateniemen, Myllyojan, Koskelan, Kaakkuri-Oulunsalon, Keskustan, Kontinkankaan, Kiimingin ja Höyhtyän aluetyöryhmät.
Hoitoon aluetyöryhmissä voi kuulua yksilö-, pari-, perhe-, verkosto- ja/tai ryhmätapaamisia sekä lääkehoitoa hoitosuunnitelman mukaisesti. Mielenterveyskuntoutuksen (toimintakyvyn kuntouttaminen, ammatillinen kuntoutus, psykoterapiakuntoutus jne.) palvelut koordinoidaan hoidon rinnalle tai jatkoksi tarpeen mukaan.
Lisätietoja aluetyöryhmien hoidoista saat asiakaspalvelusta numerosta 044 703 5941 (ma–pe klo 8–16 ja pe 8–15).
Ensipsykoosityöryhmä (aiempi Akuuttityöryhmä) arvioi ja hoitaa ensimmäistä kertaa psykoosiin sairastuneita oululaisia aikuisia avohoidossa. Psykoosissa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt ja hänen on vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä ei ole. Hoitokäynnit voivat tarvittaessa olla vaikka päivittäisiä. Mitä varhemmin hankaluutta päästään arvioimaan ja hoitamaan, sitä parempi on yleensä toipumisen ennuste. Osastohoito on avohoidon tukena tarvittaessa.
Ensipsykoosityöryhmä hoidossa on tärkeää:
- mahdollisimman varhainen yhteistyön aloittaminen ensioireiden ilmaantuessa
- hoidon nopea ja tiivis aloittaminen, jossa toteutuu kuitenkin kiireetön ilmapiiri ja jatkuvuus
- perhe- ja verkostokeskeisyys: tärkeät ihmiset mukaan
- hoidon joustava räätälöinti tilanteen mukaan
- avoimen puhumisen mahdollistaminen – turvallisen ilmapiirin luominen, jolloin voidaan puhua vaikeistakin asioista
- lääkehoidon aloittaminen tarvittaessa
Yhteyden saa soittamalla Ensipsykoosityöryhmän päivystyspuhelimeen 0400 582 167. Ensipsykoosityöryhmä päivystää arkisin virka-aikaan (ma-to 8-16 ja pe 8-15).
Liikkuva työryhmä työskentelee koko Oulun alueella tehden pääsääntöisesti mielenterveyden hoitoon liittyviä kotikäyntejä arkisin ja viikonloppuisin. Työn tarkoituksena on tarjota hoitoa ja psykososiaalista tukea niille potilaille, jotka tarvitsevat kotikäynnein toteutettavaa avohoidon aloittamista tai tehostamista sairaalahoidon ehkäisemiseksi tai lyhentämiseksi.
Hoidon alkaminen: Palveluihin tullaan hyvinvointikeskusten, psykiatristen osastojen, tehostetun avohoitoyksikön tai psykiatristen aluetyöryhmien lähettämänä.
Vaikeiden epävakaa persoonallisuushäiriötä sairastavien potilaiden strukturoitu hoitomalli, jossa hyödynnetään erityisesti skeematerapeuttista hoitomallia. Mallissa keskitytään tukemisen sijaan muuttamaan haitallista ajattelua ja käytöstä. Työryhmä tarjoaa tiivistä yksilö- ja ryhmämuotoista hoitoa.
Hoidon alkaminen: Palveluihin tullaan esimerkiksi hyvinvointikeskusten, psykiatristen osastojen, työterveyshuollon tai psykiatristen aluetyöryhmien lähettämänä. Lähetteen tekemisessä tulee huomioida lähetekriteerit.
Injektiopoliklinikka (Avohoitotyöryhmä) vastaa erikoissairaanhoidon psykoosilääkehoidosta. Kaikki ZypAdhera injektiot ja niihin liittyvä voinnin seuranta tapahtuu työryhmässä. Työryhmä vastaa myös muusta vaativasta lääkehoidosta ja asiakkaan voinnin seurannasta. Työryhmä toimii arkisin klo 8–16. Yhteydenotot lääkityksiin liittyvissä asioissa: 044 703 6075.
Hoidon alkaminen: Palveluihin tullaan esimerkiksi hyvinvointikeskusten, psykiatristen osastojen tai psykiatristen aluetyöryhmien lähettämänä
Kuntoutus on tarkoitettu syömishäiriötä (anoreksia, bulimia) sairastaville nuorille ja aikuisille ravitsemustilan korjaamiseksi. Kuntoutuksen tavoitteena on työskennellä myös ahdistuksen hallinnan, itsetunnon, minäkuvan ja tunteiden tunnistamisen parissa. Kuntoutus on viisipaikkainen yksikkö ja toiminta järjestetään arkipäivisin klo 8–15.
Hoitoon kuuluvat yksilökeskustelut, perhetapaamiset, ryhmät ja ateriat: aamupala, lounas ja välipala. Ateriasuunnitelmat ovat yksilöllisiä ja ravitsemusterapeutin suunnittelemia. Jokaisella kuntoutujalla on omahoitaja, joka mahdollistaa luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen ja psyykkisen tuen käyttäytymisen muutokseen.
Yhteydenotot kuntoutukseen liittyvissä asioissa: 050 344 7829
Hoidon alkaminen: Palveluihin tullaan esimerkiksi hyvinvointikeskusten, psykiatristen osastojen, työterveyshuollon tai psykiatristen aluetyöryhmien lähettämänä.
Kuntoutuksen palvelut koordinoidaan asiakkaalle hoidon rinnalle tai jatkoksi yksilöllisen tarpeen mukaan perusterveydenhuollon tai psykiatrisen työryhmän ja asiakkaan yhteistyönä.
Kuntoutusta ovat mm. erilaiset psykoterapiat, päivä- ja työtoiminnot, hoidolliset ryhmät, työhönvalmennus ja muu ammatillinen kuntoutus, asumispalvelut, mielenterveyskuntoutujien liikunnanohjaus, toimintaterapiat, kuntoutuskurssit, järjestötoiminnot jne. Työtoiminta voi olla osa kuntoutusta.
Osastohoitoa tarvitsevia mielenterveyspotilaita (lapset, nuoret ja aikuiset) hoidetaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian osastoilla.
Ota yhteyttä kriisissä myös:
Ev.lut. seurakunnan diakoniatyö
Järjestöt ja auttavat puhelimet:
Yhteystiedot
Etkö tiedä terveysasemaasi?
Apua ja tukea
Koronapandemia on lisännyt monen taakkoja. Apua ja tukea on saatavilla, jos sinulla tai perheelläsi on huolta esimerkiksi taloudesta, jaksamisesta tai lasten kasvatuksesta tai mielenterveys- tai päihdeongelmista.
Tälle sivulle on koottu psykososiaalisen tuen yhteystiedot Oulussa sekä kaupungin omat palvelut että järjestöjen ja seurakuntien tarjoamat palvelut. Ota rohkeasti yhteyttä.
Zekin avulla voit selvittaa muutamassa minuutissa miten sinulla menee ilman kirjautumista.
Aikuisten ja nuorten mielenterveystalojen nettipalvelua voi käyttää nimettömänä ja ilman kirjautumista.
Palvelusta saa luotettavaa tietoa mielenterveys- ja päihdeasioista, apua oireen tai ongelman vakavuustason määrittelyyn sekä ohjausta sopiviin hoito- ja palvelupaikkoihin.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista 1.1.2023 alkaen
Tutustu hyvinvointialueen uusin verkkosivuihin osoitteessa www.pohde.fi.
Ehdota kehittämisideaa
Voit antaa julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja koskevan kehittämisehdotuksen tällä lomakkeella.