Päihdepalvelut
Riippuvuus päihteisiin kehittyy vähitellen. Päihderiippuvuus ilmenee vaikeutena hallita tai lopettaa päihteiden käyttö. Päihteiden käytön lopettaminen saattaa johtaa vieroitusoireisiin, joihin henkilö tarvitsee lääkehoitoa ja pidempiaikaista hoitoa toipuakseen päihdeongelmasta. Pitkäaikainen päihteiden käyttö aiheuttaa terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Päihdepalveluissa hoidetaan myös rahapeliongelmaisia.
Riippuvuuksien hoito
Riippuvuuksien hoidossa tärkeintä on henkilön oma halu tehdä muutos elämässään. Hoitoa voidaan antaa joko yksilö- tai ryhmämuotoisena. Myös vertaistuki on hyvä tuki muutoksessa. Hoitoa annetaan ensisijaisesti avohoidossa, ja tarvittaessa hoitoa täydennetään laitoshoidossa.
Päihdepäivystys
Yrttipellontie 6, 2. krs, p. 044 703 6160,
Avoinna ma–to klo 8–15.30, pe klo 8–15
Päihdehoitoon hakeudutaan päihdepäivystyksen kautta. Ennen päivystykseen hakeutumista suosittelemme soittamaan numeroon 044 703 6160. Numerosta saatte vastaanottoajan ja vältytte turhalta jonottamiselta.
Päihde- ja peliriippuvuuden hoitoon ei tarvita erillistä lähetettä.
Jos olet hakeutumassa katkaisuhoitoon, pyydämme sinua tulemaan päihdepäivystykseen ma-pe klo 8-10 välisenä aikana, jolloin laitoshoitopaikan järjestäminen on sujuvinta.
Akuuteissa tilanteissa voit tulla päihdepäivystykseen aikaa varaamatta ja ilman lähetettä ma–to klo 8–15.30, pe klo 8–15. Soita mielellään ennen tuloasi.
Muina aikoina ota yhteyttä Oulun seudun yhteispäivystykseen, p. 08 315 265.
Oman tilanteesi arvioimiseksi löydät erilaisia itsearviointitestejä Päihdelinkin sivuilta.
Kysy päihteistä ja rahapeliongelmista Oulun Omahoidossa
Voit lähettää viestin päihdepäivystykseen Oulun Omahoidon kautta. Päihdepäivystyksen työntekijät vastaavat kysymyksiin ja antavat neuvoja ja ohjeita päihteisiin ja rahapeliongelmiin liittyvissä asioissa.
Päihdetyöntekijän vastaanotto nuorille
Oulun kaupungin päihdetyöntekijän vastaanotolla alle 30-vuotiaat voivat käydä juttelemassa päihteisiin tai rahapelaamiseen liittyvistä asioista ilman ajanvarausta Byströmin nuorten palveluissa osoitteessa Hallituskatu 5a tiistaisin klo 14-16.
Tule juttelemaan, jos olet huolissasi omasta tai ystävän, perheenjäsenen tai muun tuttavan päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta. Voit myös kysyä päihdehoitoon hakeutumisesta tai muusta päihteisiin tai rahapelaamiseen liittyvästä asiasta.
Saavuthan paikalle asiointikunnossa.
Tervetuloa!
Päihdetyöntekijän vastaanotto Rajakylän hyvinvointipisteellä
Oulun kaupungin päihdetyöntekijän vastaanotolla voi käydä juttelemassa päihteisiin tai rahapelaamiseen liittyvistä asioista ilman ajanvarausta Rajakylän hyvinvointipisteellä osoitteessa Ruiskukkatie 2, 90580 Oulu.
Vastaanottoajat ja aukiolopoikkeukset löytyvät Rajakylän hyvinvointipisteen sivuilta. Vastaanotto on pääsääntöisesti parillisten viikkojen maanantaisin klo 12-16.
Tule juttelemaan, jos olet huolissasi omasta tai läheisen päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta. Voit myös kysyä päihdehoitoon hakeutumisesta tai muusta päihteisiin tai rahapelaamiseen liittyvästä asiasta.
Saavuthan paikalle asiointikunnossa.
Tervetuloa!
Kokemusasiantuntijalta vertaistukea päihdeongelmaan
Päihdetyön kokemusasiantuntijan vastaanotto Tuiran hyvinvointikeskuksessa on tarkoitettu kaikille oululaisille. Kokemusasiantuntijan kanssa voi keskustella ajanvarauksella luottamuksellisesti ja kysyä neuvoja, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa.
Kokemusasiantuntijalla on omakohtainen kokemus päihdeongelmasta, avun pariin hakeutumisesta sekä toipumisesta.
Jos haluat varata ajan kokemusasiantuntijan vastaanotolle, soita päihdepäivystyksen numeroon 044 703 6160 (ma-pe klo 8-15). Palvelu on maksutonta.
Seuraa meitä somessa
Tietoa päihteistä ja niiden vaikutuksista:
Apua ja keskusteluryhmiä:
AAL (Alkoholistien aikuiset lapset)
Al-Anon - vertaistukea alkoholistien läheisille
Kokenet.fi - vertaistukea verkossa
Verto - vertaistoimintaa huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen
Tietoa erityisesti lapsille ja nuorille:
Stumppi - tukea tupakoinnin lopettamiseen
Varjomaailma - aikuisten päihteidenkäytöstä huolestuneille nuorille
Lasten seurassa - neuvoja lapsiperheiden päihdeasioissa