Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen
Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.
Seksuaaliterveysneuvonta
Tältä sivulta löydät tietoa seksuaalineuvonnasta, seksuaaliväkivallasta, raskauden ehkäisystä, maksuttomasta ehkäisystä 16-20-vuotiaille, raskauden keskeyttämisestä ja seksitaudeista.
Seksuaalinen hyvinvointi on tärkeä osa ihmisen yleistä hyvinvointia aina vauvasta vaariin. Jokaisella on oikeus toteuttaa oman seksuaalisen suuntautumisensa mukaista seksuaalisuutta ja määrätä itse omasta kehosta, samalla kunnioittaen muiden oikeuksia.
Seksuaalineuvonta on luottamukselliseen vuorovaikutukseen perustuvaa ammatillista asiakastyötä, se on tiedon antamista ja ohjausta seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.
Seksuaalineuvonnassa käsitellään seksuaaliterveyteen liittyviä kysymyksiä mm.:
- oma kehonkuva
- sukupuolen kokemus
- seksuaalisuuden moninaisuus
- haluttomuus / halujen eriparisuus
- seksuaalisuus suhteessa itseen ja toiseen
- eri elämäntilanteisiin liittyvät seksuaalielämän haasteet
Seksuaalineuvontaan kuuluu 1-5 neuvontakäyntiä. Palvelu on tarkoitettu kaikille ja se on maksutonta. Vastaanotolle voi tulla yksin tai kumppanin/kumppaneiden kanssa. Seksuaalineuvojan kanssa käydyt keskustelut ovat aina luottamuksellisia.
Varaa aika seksuaalineuvojalle Oulun omahoidon kautta tai oman hyvinvointikeskuksen ajanvarauksen kautta.
Seksissä teot perustuvat vapaaehtoisuuteen ja tuottavat mielihyvää. Seksuaaliväkivallassa teot sen sijaan ovat usein vallan- ja voimankäyttöä ja aiheuttavat pelkoa. Seksuaaliväkivalta on toisen ihmisen pakottamista tai suostuttelua seksuaalisiin tekoihin. Se rikkoo toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Seksuaalinen väkivalta voi kohdistua keneen tahansa iästä tai sukupuolesta riippumatta. Seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaan tekoon voi syyllistyä täysin tuntematon henkilö, mutta tekijänä voi olla myös esimerkiksi oma puoliso tai muu ennestään tuttu henkilö.
Jokaisella seksuaaliväkivaltaa kokeneella on oikeus saada apua. Tekijä on aina vastuussa teostaan. Seksuaalinen väkivalta on aina väärin ja rikoslaissa tuomittavaa.
Seksuaaliväkivallan muotoja ovat esimerkiksi seksuaalinen häirintä ja ahdistelu, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö sekä pakottaminen seksuaaliseen tekoon.
- Seksuaalinen häirintä voi tarkoittaa esimerkiksi epäsopivia seksuaalisesti virittyneitä vihjailuja, ehdotuksia, viestejä, puheluita tai kuvia.
- Seksuaalinen ahdistelu tarkoittaa toisen ihmisen koskettelua vastoin toisen omaa tahtoa.
- Seksuaalista väkivaltaa on myös tirkistely, itsensäpaljastaminen tai toisen painostaminen sukuelinten kosketteluun, itsensä tyydyttämiseen tai katsomaan, kun väkivallan tekijä tyydyttää itseään.
- Raiskaus on toisen pakottamista yhdyntään tai tunkeutumista sukuelimellä tai muulla tavoin toisen kehoon (sukuelimeen, peräaukkoon tai suuhun) vastoin toisen omaa tahtoa tai toisen ollessa tiedottomassa tilassa.
- Seksuaalinen hyväksikäyttö on alle 18-vuotiaan pakottamista yhdyntään tai muuhun seksuaalisesti loukkaavaan tekoon.
Ota rohkeasti yhteyttä, esimerkiksi
- Poliisiin 112
- Terveydenhuoltoon
- Sosiaalityöhön
- Turvalliseen aikuiseen
Ohjeistus seksuaalista väkivaltaa kokeneelle
Jos seksuaalisesta väkivallasta (mm. raiskaus) on kulunut alle neljä viikkoa, hakeudu mahdollisimman nopeasti tutkimuksiin ja hoitoon.
Yli 16-vuotiaat: Seri-tukikeskus, päivystävä seri-hoitaja 24/7 puh. 050 5643 769
Oysissa toimii Seri-tukikeskus, joka on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tutkimus- ja auttamisyksikkö. Palvelu on tarkoitettu yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia.
Käyntiosoite:
Virka-aikana (ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.30)
OYS naistentautien poliklinikka, Kajaanintie 50, sisäänkäynti N-ovi (katutaso)
Virka-ajan ulkopuolella
Oulun seudun yhteispäivystys, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1 (katutaso)
https://www.ppshp.fi/Toimipaikat/Pages/Seri-tukikeskus.aspx
Alle 16-vuotiaat: Lasten päivystys
Puhelin 08 315 5260
Käyntiosoite:
Kajaanintie 50, sisäänkäynti LC, yksikön sijainti: L1, 1.krs
https://www.ppshp.fi/Toimipaikat/Lapset-ja-nuoret/Lasten-paivystys/Pages/default.aspx
Miten toimia välittömästi raiskauksen jälkeen?
- Älä vaihda vaatteita tai peseydy, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita.
- Hakeudu lääkäriin, vaikka sinulla ei olisi näkyviä vammoja.
- Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus soittamalla numeroon 112 tai menemällä poliisilaitokselle.
Vaikka tapahtuneesta olisi jo kulunut aikaa tai kyseessä ei ole fyysinen väkivalta, on suositeltavaa hakeutua omaan hyvinvointikeskukseen tarvittavien tutkimusten, mahdollisien seksitautien ja raskauden mahdollisuuden selvittämiseksi sekä kriisiavun tai henkisen tuen järjestämiseksi.
Myös rikosilmoituksen tekeminen on mahdollista ja kannattavaa, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut jo aikaa, jotta tekijä saadaan vastuuseen teoistaan. Seksuaalirikoksen vanhentumisajat ovat 10–20 vuotta. Seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus maksuttomaan asianajajaan ja tukihenkilöön koko rikosprosessin ajan eli jo rikosilmoituksen tekemiseen on mahdollista saada tukihenkilö mukaan.
Lue lisää sivulta Huolta herättävä seksuaalinen kiinnostus
Raskauden ehkäisyä saa omasta hyvinvointikeskuksesta tai terveysasemalta ja opiskeluterveydenhuollosta.
Muut kuin opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat varata aikoja raskauden ehkäisyn aloituskäynnille ja kontrollikäynnille nettiajanvarauksesta. Ajan voi varata myös puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta 08 558 44356. Täytä ja lähetä esitietolomake sähköisesti ennen käynnille tuloasi Omahoidossa.
Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat varaavat ajan opiskeluterveydenhuollon ajanvarauksesta. Lue lisää raskauden ehkäisystä Naistalosta tai Terveyskirjastosta.
16–20-vuotiaiden oululaisten on mahdollista saada maksuttomasti hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet sekä kondomeja. Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden piirissä olevat varaavat ajan oman koulun tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteen terveydenhoitajalle ehkäisyyn ja seksuaalineuvontaan liittyvissä asioissa. Ne 16–20-vuotiaiden oululaiset, jotka eivät kuulu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin, varaavat ajan oman hyvinvointikeskusten ehkäisyterveydenhoitajien vastaanotoille. Ajanvarauksen voi tehdä joko Oulun Omahoidossa tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356.
Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo asiakkaalle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon. Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään muun muassa hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus. Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä tehdään suunnitelma, josta käy ilmi valitun ehkäisymenetelmän seurantakäytännöt. Ensimmäisellä käynnillä asiakas saa mukaansa 3 kuukauden pillerit.
2–3 kk aloituksesta sovitaan soittoaika (ja tarvittaessa käynti terveydenhoitajalla), jolloin arvioidaan pillereiden sopivuus ja mahdolliset haittavaikutukset. Tämän jälkeen annetaan 6 kk pillerit mukaan.
Ehkäisyn aloituksen jälkeen ehkäisyvälineitä voi hakea oman hyvinvointikeskuksen ehkäisyterveydenhoitajilta maksuttoman ehkäisyn iltapäivänä joka parillisen viikon tiistai klo 14–16 ilman ajanvarausta. Myös lukioiden/koulujen terveydenhoitajat hoitavat maksutonta ehkäisyvalmisteen jakoa erikseen sovittuina aikoina omille asiakkailleen.
Huom. Ehkäisyvälineitä ei jaeta Myllyojan terveysasemalla. Myllyojan asiakkaat voivat hakea ehkäisyvälineitä Kontinkankaan hyvinvointikeskuksesta.
Kouluterveydenhoitajat ohjeistavat omien asiakkaidensa hakukäytännöt.
Jos harkitset raskauden keskeyttämistä, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen tai terveysasemalle. Jos haluat keskustella aiheesta ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 keskusteluajan sopimiseksi.
Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla. Lue lisää raskauden keskeytyksestä Terveyskirjastosta.
Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka voivat tarttua, kun kondomia ei käytetä. Ne siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa, kuten yhdynnässä tai suuseksissä. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen.
Lisätietoa sukupuolitaudeista Terveyskirjastosta.
Hyödyllisiä linkkejä
Vaitiolovelvollisuus
Oulun kaupungin terveydenhuollon henkilökuntaa ja lääkäreitä sitoo vaitiolovelvollisuus.
Myös alaikäisellä, joka ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, on oikeus kieltää hoitoaan tai terveydentilaansa koskevien tietojen antaminen huoltajilleen.
Neuvolat ja terveysneuvonta toimivat supistetusti
Voit varata ajan lapsesi määräaikaistarkastukseen 1½-6 vuotiaille Oulun omahoidon kautta tai puhelimitse 08 558 44356.