Seksuaaliterveys ja raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisypalveluita saa omasta hyvinvointikeskuksesta tai terveysasemalta ja opiskeluterveydenhuollosta.

Muut kuin opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat varata aikoja raskauden ehkäisyn aloituskäynnille ja kontrollikäynnille nettiajanvarauksesta. Ajan voi varata myös puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta 08 558 44356. Täytä ja lähetä esitietolomake sähköisesti ennen käynnille tuloasi Omahoidossa.

Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat varaavat ajan opiskeluterveydenhuollon ajanvarauksestaLue lisää raskauden ehkäisystä Naistalosta tai Terveyskirjastosta.

Maksuton ehkäisy 16–20-vuotiaille

16–20-vuotiaiden oululaisten on mahdollista saada maksuttomasti hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet sekä kondomeja. Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden piirissä olevat varaavat ajan oman koulun tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteen terveydenhoitajalle ehkäisyyn ja seksuaalineuvontaan liittyvissä asioissa. Ne 16–20-vuotiaiden oululaiset, jotka eivät kuulu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin, varaavat ajan oman hyvinvointikeskusten ehkäisyterveydenhoitajien vastaanotoille. Ajanvarauksen voi tehdä joko Oulun Omahoidossa tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356.

Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo asiakkaalle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon. Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään muun muassa hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus. Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä tehdään suunnitelma, josta käy ilmi valitun ehkäisymenetelmän seurantakäytännöt. Ensimmäisellä käynnillä asiakas saa mukaansa 3 kuukauden pillerit.

2–3 kk aloituksesta sovitaan soittoaika (ja tarvittaessa käynti terveydenhoitajalla), jolloin arvioidaan pillereiden sopivuus ja mahdolliset haittavaikutukset. Tämän jälkeen annetaan 6 kk pillerit mukaan.

Ehkäisyn aloituksen jälkeen ehkäisyvälineitä voi hakea oman hyvinvointikeskuksen/terveysaseman ehkäisyterveydenhoitajilta ja opiskeluterveydenhuollosta joka parillisen viikon tiistai klo 14–16 ilman ajanvarausta. Huom. Ehkäisyvälineitä ei jaeta Myllyojan terveysasemalla. Myllyojan asiakkaat voivat hakea ehkäisyvälineitä Kontinkankaan hyvinvointikeskuksesta.

Kouluterveydenhoitajat ohjeistavat omien asiakkaidensa hakukäytännöt.

Raskauden keskeytys

Jos harkitset raskauden keskeyttämistä, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen tai terveysasemalle. Mikäli haluat keskustella aiheesta ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 keskusteluajan sopimiseksi. Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla. Lue lisää raskauden keskeytyksestä Terveyskirjastosta.

Sukupuolitaudit

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka voivat tarttua, kun kondomia ei käytetä. Ne siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa, kuten yhdynnässä tai suuseksissä. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen.

Lisätietoa sukupuolitaudeista Väestöliitto (seksitaudit) tai Terveyskirjastosta.

Vaitiolovelvollisuus

Oulun kaupungin terveydenhuollon henkilökuntaa ja lääkäreitä sitoo vaitiolovelvollisuus.

Myös alaikäisellä, joka ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, on oikeus kieltää hoitoaan tai terveydentilaansa koskevien tietojen antaminen huoltajilleen.

Neuvolat ja terveysneuvonta toimivat supistetusti

Neuvolat, kouluterveydenhuolto ja terveysneuvonta (mm. ehkäisyneuvonta, maksuton ehkäisy, seksuaalineuvonta) toimivat Oulussa supistetusti koronavirustilanteen takia 8.3.2021 alkaen. Neuvoloiden ja terveysneuvonnan ajanvaraus vain puhelimitse: p. 08 558 44356.

Äitiysneuvolat palvelevat käyntien osalta pääosin ennallaan. Perhevalmennukset toteutetaan sähköisesti.

Lastenneuvolapalvelut tarjotaan 0-18 kuukauden ikäisille. Lisäksi turvataan kansallisen rokotusohjelman toteutuminen sekä laajat terveystarkastukset 4-vuotiaille.