Seksuaaliterveys ja raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisypalveluita saa omasta hyvinvointikeskuksesta tai terveysasemalta ja opiskeluterveydenhuollosta.

Muut kuin opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat varata aikoja raskauden ehkäisyn aloituskäynnille ja kontrollikäynnille nettiajanvarauksesta. Ajan voi varata myös puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta p. 08 558 44356. Täytä ja lähetä esitietolomake sähköisesti ennen käynnille tuloasi Omahoidossa.

Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat varaavat ajan opiskeluterveydenhuollon ajanvarauksestaLue lisää raskauden ehkäisystä Naistalosta tai Terveyskirjastosta.

16-20-vuotiaat oululaiset saavat ehkäisyn maksutta. Lue lisää maksuttomasta ehkäisystä

Raskauden keskeytys

Jos harkitset raskauden keskeyttämistä, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen tai terveysasemalle. Mikäli haluat keskustella aiheesta ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 keskusteluajan sopimiseksi. Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla. Lue lisää raskauden keskeytyksestä Terveyskirjastosta.

Sukupuolitaudit

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka voivat tarttua, kun kondomia ei käytetä. Ne siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa, kuten yhdynnässä tai suuseksissä. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen. Lisätietoa sukupuolitaudeista Väestöliitto (Seksitaudit) tai Terveyskirjastosta.

Oulun kaupungin terveydenhuollon henkilökuntaa ja lääkäreitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Myös alaikäisellä, joka ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, on oikeus kieltää hoitoaan tai terveydentilaansa koskevien tietojen antaminen huoltajilleen.