Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Suun ja hampaiden terveystarkastukset

Hampaiden terveystarkastuksissa selvitetään suun terveydentila hoidon tarve sekä tehdään tarvittaessa henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Jos suu ja hampaat ovat terveet, tarkastusta ei tarvita vuosittain.

Lasta odottavat vanhemmat

Suun terveys on tärkeä asia lasta odottaville. Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat varata ajan maksuttomaan hoidon tarpeen arviointiin suuhygienistin vastaanotolle. Muidenkin kuin ensimmäistä lastaan odottavien kannattaa tarkastuttaa hampaansa säännöllisesti.

Alle kouluikäiset

Suun terveystarkastus tehdään 1-, 3- ja 5-vuotiaille. Käyntejä voi olla useamminkin lapsen tarpeiden mukaan.

Suuhygienistit ja hammashoitajat tekevät määräaikaiset tarkastukset koko ikäluokalle. Lapsen huoltajat saavat postitse kirjeen, jossa kehotetaan varaamaan aika määräaikaiseen suun terveystarkastukseen. Kirjeen tultua ajan voi varata Oulun Omahoidossa tai soittamalla ajanvarausnumeroon. Mikäli kehotekirjettä ei tule, vanhemmat voivat ottaa yhteyttä ajanvaraukseen. Vanhemmat varaavat itse ajan lapsen määräaikaiseen tarkastukseen. 

Koululaiset

Suun terveystarkastus tehdään 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille. Määräaikaiset tarkastukset tehdään koko ikäluokalle. Suun terveystarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen tarpeiden mukaan. Koululaisten suun terveystarkastuksia tekevät suuhygienistit ja hammaslääkärit.

Opiskelijat

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetuilla opiskelijoilla on mahdollisuus suun terveystarkastukseen. Hoito on maksullista yli 18-vuotiaille. Suuhygienisti tekee suun terveystarkastuksen ja antaa terveysneuvontaa. Tarvittaessa varataan aika hammaslääkärille. 

Aikuiset

Aikuiset voivat hakeutua suun ja hampaiden tarkastukseen soittamalla suun terveydenhuollon ajanvarausnumeroon. Hoidon päättyessä määritellään yksilöllinen tarkastusväli. Terveille aikuisille riittää tarkastus 2–3 vuoden välein.

Ikääntyneet

Ikääntyneen on hyvä tarkastuttaa suu ja hampaat säännöllisesti. Yli 75-vuotiaat pääsevät suun terveydenhoitoon jonottamatta. Suun terveydenhuollon henkilökunta käy myös hoiva- ja vuodeosastoilla sekä palvelu- ja toimintakeskuksissa. Käynneillä tehdään pieniä toimenpiteitä sekä neuvotaan muuta henkilöstöä suun terveyteen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa potilas ohjataan hammaslääkärin vastaanotolle.

Lataa esite hampaiden kotihoidosta!