Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Toimintaohje

Informaatio reseptistä

Valtakunnallisten määräysten mukaan asiakkaille pitää antaa terveydenhuollossa suullinen tai kirjallinen informaatio ennen ensimmäisen sähköisen reseptin kirjoittamista. Mikäli et ole vielä saanut informaatiota, pyydämme sinua tulemaan uusittavien reseptien kanssa omalle terveysasemalle, jossa saat informaation ja reseptit uusittavaksi. Voit myös tutustua informaatioon omatoimisesti kanta.fi –sivustolla ja kuitata informaation saaduksi

Uudet reseptit sähköisenä eReseptinä

Kun olet saanut informaation eReseptistä, saat lääkemääräyksesi sähköisenä. Tämä ei edellytä sinulta tietokoneen käyttöä. Reseptin sijaan saat mukaasi potilasohjeen, jossa on tiedot kaikista sillä kertaa määrätyistä lääkkeistä ja ohjeet niiden ottamiseksi, ja tietoa sähköisen reseptin toimintaperiaatteista ja hyödyistä. Tämän jälkeen voit noutaa lääkkeesi haluamastasi apteekista. Potilasohje kannattaa ottaa mukaan apteekkiin, sillä se nopeuttaa asiointia.

Paperireseptin uusiminen eReseptiksi

Reseptien muuttuminen sähköisiksi ei aiheuta tarvetta reseptien uusimiselle. Reseptien uusinnat kannattaa keskittää lääkärin vastaanotoille esim. vuosikontrollien yhteyteen. Reseptit on hyvä tuoda mukana aina vastaanotolle tullessa, jos niitä on paperisena. Reseptit muutetaan sähköiseksi uusimisen yhteydessä, kun olet saanut yllä mainitun informaation.

Reseptin kulku uusimisen jälkeen

Uusimisen jälkeen resepti siirtyy sähköisesti Kelan reseptiarkistoon, josta apteekki hakee reseptin tiedot. Voit kysyä reseptiä mistä tahansa apteekista 8 päivän kuluttua siitä, kun jätit reseptin uusittavaksi.

eReseptin uusiminen

Apteekin lääkepurkkiin kiinnittämässä annosohjeessa on merkintä, kuinka paljon reseptillä saa vielä kyseistä lääkettä. Jatkossa sähköiseksi muutettu resepti on aina sähköinen, ja lääkkeiden ollessa loppumassa voit pyytää reseptin uusintaa Omakanta-palvelun kautta.

Reseptin uusintaa voi pyytää myös henkilökohtaisen käynnin yhteydessä joko apteekista tai terveysasemalta (myös puhelimitse). Apteekit välittävät reseptien uudistamispyyntöjä lääkärille. Tästä peritään apteekissa maksu, joka vaihtelee apteekeittain.

Reseptitietojen katselu

Omia sähköisiä reseptejä voit tarkastella reseptikeskuksessa www.kanta.fi. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnisteilla tai sirullisella henkilökortilla.

eReseptien tiedot säilytetään Reseptikeskuksessa 30 kuukautta eli 2,5 vuotta. Reseptikeskuksesta tiedot siirretään Reseptiarkistoon.

Paperireseptiä ei voi saada enää 1.1.2017 lähtien. Kaikki lääkemääräykset tallennetaan sähköisenä Reseptikeskukseen.