Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Vanhemmuus ja varhainen vuorovaikutus

Syntyvä lapsi muuttaa parisuhdetta (MLL) ja tekee puolisoista vanhempia. Vanhemmuuteen kasvu alkaa jo raskausaikana, etenee yksilöllisesti ja vaatii sitoutumista.

Vastasyntynyt on ensi hetkistään lähtien vuorovaikutuksessa vanhempiensa kanssa. Vauva viestittää tarpeistaan, muun muassa nälästään, läheisyyden tarpeestaan ja väsymyksestään vanhemmilleen. Vanhempien vastatessa viesteihin vauva kokee olonsa turvalliseksi ja kehittyy omaksi itsekseen.

Riittävän hyvä varhainen vuorovaikutus (MLL) ei ole erityisiä taikatemppuja. Pysyvät ihmissuhteet ja tavallinen lapsiperheen arki, jossa toistuvissa ja tutuissa rutiineissa huolehditaan lapsen perustarpeista (uni, ruoka, puhtaus, ulkoilu) ja jossa osoitetaan rakkautta ja hyväksyntää ja asetetaan turvallisia rajoja, on hyvä perusta varhaisvuosien hyvälle kasvulle.

Katso myös

Vanhempainnetti MLL

Hyvä kysymys -Kun elämä askarruttaa