Ajankohtaista

< Takaisin

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa – hakeudu näytteenottoon, jos epäilet tartuntaa

Päivitetty viimeksi 15.10. kello 11.50

Koronaepidemia on Oulussa pysynyt perustasolla

Koronatartuntojen määrä Oulussa kuluvalla viikolla on lisääntynyt tasaisesti, mutta kiihtyvää nousua ei ole havaittavissa. Tartunnoille altistuneiden ja joukkoaltistumisten määrät ovat pienempiä kuin edellisillä viikoilla. THL:n jätevesitutkimuksessa (27.9.-10.10.2020) ei Oulussa löytynyt havaintoja koronaviruksesta. Tällä viikolla havaitut tartunnat ovat olleet hyvin jäljitettävissä ja liittyneet pääosin aiempien viikkojen tartuntaketjuihin. Pääasiallinen tartuntojen lähde ovat olleet suvun ja perheen piirissä pidetyt tilaisuudet.

Tilanne Oulussa voi kuitenkin nopeastikin huonontua, jos yksittäiset tartunnan saaneet osallistuvat lähikontakteja sisältäviin tapahtumiin tai toimintaan ja tartunnat lähtevät siitä leviämään. Esimerkkejä tästä löytyy useista kunnista ja kaupungeista Suomessa. Tämän vuoksi annettujen suositusten noudattaminen on ehdottoman tärkeää.

Oulussa on edelleenkin voimassa THL:n yleinen maskisuositus, alueellinen etätyösuositus sekä terveydenhuollon maskisuositus. Lisäksi kaikenlaisissa joukkokokoontumisissa kehotetaan noudattamaan koronan tarttumista estäviä hygieniatoimenpiteitä.

Tärkeimpiä toimia tartuntojen estämiseksi:

 • Tule vain terveenä paikalle
 • Huolehdi käsihygieniasta paikalle tullessa ja kotiin palatessa
 • Säilytä turvallinen etäisyys ja käytä kasvomaskia, jos lähikontaktia ei voi välttää.

Oululaisia kehotetaan edelleen hakeutumaan koronatestiin lievienkin oireiden ilmaantuessa ja silloin, kun on muuta aihetta epäillä koronatartuntaa. Oulussa koronatestaus toimii nopeasti ja joustavasti.

Varaa aika näytteenottoon, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita

Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, flunssa, lihaskivut ja mukana voi olla vatsaoireita, pahoinvointia tai ripuli. Samanlaisia oireita aiheuttavat myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssavirus. Siksi pelkkien oireiden perusteella ei voi tietää, sairastaako normaalia flunssaa vai koronavirusinfektiota. Koronavirustesti otetaan myös lieväoireiselta potilaalta. 

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla. On tärkeää, että sairastat kotona, joten älä mene oireisena töihin tai kouluun. Muista myös perua tai siirtää kaikki mahdolliset vastaanottoaikasi.

Jos oireesi ovat lieviä, etkä tarvitse ammattilaisen arviota voinnistasi, voit varata ajan pelkkään näytteenottoon koronavastaanotolle (ma-pe) tai Oritkarin drive-in-testauspisteelle (ma-su). Viikonloppuisin näytteenoton Oritkarissa järjestää Oulun seudun yhteispäivystys.

Jos tarvitset ammattilaisen arvion hoidon tarpeesta tai hoitoa

 • tee oirearviokysely verkossa Omaolo-palvelussa tai
 • soita Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15). Iltaisin ja viikonloppuisin voi soittaa Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon 08 315 2655.  
 • Omaolosta tai koronaneuvonnasta saat toimintaohjeet ja tarvittaessa sinut ohjataan koronavastaanotolle ja/tai näytteenottoon.
 • Jos kuulut riskiryhmään, ota yhteyttä pikaisesti.

Jos vointisi on heikentynyt ja tarvitset hoitoa, koronavastaanotolle voi tulla suoraan ilman yhteydenottoa.

Samoin koronavastaanotolle voi saapua ilman ajanvarausta jonottamaan, jos päivän näytteenottoajat ovat menneet. Paikalle kannattaa tulla kello 14 mennessä (perjantaina kello 13), jotta näytteet ehditään ottaa ennen vastaanottojen sulkeutumista. Huomiothan, että Oritkarissa sijaitsevaan Drive-in -koronatestaukseen pääsee vain ajanvarauksella. Koronavastaanottojen jonotustilanteen voi tarkistaa kunkin vastaanoton verkkosivulta, sivun oikeasta laidasta. Koronavastaanotot toimivat Kontinkankaan, Tuiran, Haukiputaan ja Oulunsalon akuuttivastaanotoilla.

Hätätapauksissa soita 112.

Lapsiperheet ja näytteenotto

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Samoin tulee toimia myös silloin, jos on tiedossa altistus koronavirukselle tai on palattu matkoilta 14 vuorokauden sisällä.

Alle kouluikäinen lapsi

 • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle ja perheestä kukaan ei ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

 • Jos perheessä vain alle kouluikäiset lapset sairastavat, riittää alle kouluikäisistä yhden lapsen testaaminen.

Kouluikäinen lapsi ja nuori 

 • Oireisten pitäisi aina mennä testiin, vaikka saman perheen alle kouluikäisen lapsen testitulos olisi ollut negatiivinen

Alle kouluikäisten lasten vanhemmat

 • Jos perheessä sairastetaan yhtä aikaa, riittää että aikuiset testataan. Jos aikuisen testitulos on negatiivinen, perheen alle kouluikäisiä lapsia ei tarvitse testata. Jos lapsi on käynyt aiemmin testissä ja aikuinen sairastuu myöhemmin, on oireisen aikuisen syytä käydä testissä vaikka lapsen testitulos on negatiivinen.

Yli 2-vuotiailta lapsilta otetaan koronavirusnäytteet Oulun kaupungin koronavastaanotoilla ja Oritkarin drive-in-testauspisteellä. Voit arkisin varata ajan näytteenottoon drive-in-testauspisteelle tai koronavastaanotolle hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta. Viikonloppuisin varaa aika drive-in-testauspisteelle Nordlabin ajanvarauksen kautta.

Vanhemmalla on automaattisesti oikeus varata aikoja alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta. 10–17-vuotiailta tarvitaan ajanvarauksen puolesta-asiointia varten suullinen tai kirjallinen lupa. Jos ajan varaaminen ei onnistu, voit soittaa arkena Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 tai iltaisin ja viikonloppuna lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260. 

Alle 2-vuotiaiden lasten koronanäytteitä otetaan arkisin virka-aikana Oulun kaupungin koronavastaanotoilla ja viikonloppuisin sekä iltaisin Oysin lastenpäivystyksessä. Ajan koronavastaanotolle näytteenottoon voi varata hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta. Iltaisin ja viikonloppuna voit soittaa lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260.

Katso THL:n ohjeet: Lapset ja koronavirus

Negatiivisesta koronatestin tuloksesta ilmoitetaan tekstiviestillä

Negatiivisesta koronatestin tuloksesta ilmoitetaan automaattisella tekstiviestillä. Vastausviesti lähetetään kaikille, joilta otetun koronanäytteen vastaus on negatiivinen ja joiden puhelinnumero on kirjattu potilastietojärjestelmään. Vastausviestejä lähetetään klo 8-22. Jos tulos on negatiivinen, sinulla ei ollut näytteenottohetkellä koronavirustartuntaa. Negatiivisesta testituloksesta ei soiteta.

Koronanäytteen tuloksen löydät myös Omakannasta ja Oulun Omahoidosta. Testituloksen valmistumisessa kestää muutamia päiviä. Jos tulos on positiivinen, sinulla on koronavirus. Positiivisesta testituloksesta soitetaan sinulle ja saat lisäohjeet. Tarvittaessa voit kysyä näytevastausta Oulun omahoidon chatin kautta tai oman hyvinvointikeskuksesi ajanvarausnumerosta.

Ohjeita yli 70-vuotiaille

Erityisesti yli 70-vuotiaiden pitäisi välttää altistumista koronavirukselle, sillä heillä on selvästi muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän perustauteja, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille. 

Ohjeita yli 70-vuotiaille ja heidän läheisilleen (THL).

Jos tarvitset neuvontaa, ota puhelimitse tai sähköisesti yhteyttä ikäihmisille suunnattuun Aino-neuvontaan.

Jos perheenjäsenesi sairastuu

Jos perheenjäsenesi sairastuu hengitystieinfektioon, voivat muut perheenjäsenet mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, jos se on välttämätöntä. Sairaana ei töihin, kouluun tai päiväkotiin ei tule mennä. Jos lähipiirissä on varmistettu koronavirustapaus, viranomaiset määrittelevät, ketkä jäävät karanteeniin.

 

If you suspect you may have the coronavirus

See Corona information in English

 

Jos tarvitset muuta kiireellistä hoitoa

Muuta kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joilla ei ole koronaoireita, hoidetaan Kontinkankaan, Tuiran, Kaakkurin ja Kiimingin akuuttivastaanotoilla. Näihin voit hakeutua hoitoon myös Oulunsalon ja Haukiputaan alueelta.

Kiireettömissä asioissa ota yhteyttä puhelimitse omaan terveysasemaan tai hyvinvointikeskukseen. Muista perua tai siirtää vastaanottoaikasi, jos sinulla on lieviäkään hengitystieinfektio-oireita.

Jos tarvitset taloudellista tukea tai apua jaksamiseen

Koronaepidemia voi aiheuttaa ahdistusta tai taloudellisia huolia, tai se voi kärjistää jo aiempia elämän ongelmia. Apua ja tukea on saatavilla elämän kriisitilanteisiin, jos sinulla tai perheelläsi on huolta esimerkiksi taloudesta, jaksamisesta, lasten kasvatuksesta tai mielenterveys- tai päihdeongelmista.

Voit olla yhteydessä oman hyvinvointikeskuksesi sosiaalityöntekijään:

 • Kontinkangas p. 040-1828078
 • Tuira p. 040 683 8138
 • Haukipudas p. 040 630 6525 
 • Kaakkuri puh. 050 316 9095
 • Kiiminki puh. 050 407 3513

Sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa ympäri vuorokauden kiireellisen sosiaalisen avun tilanteisiin p. 044 703 6235.

Täältä löydät kootusti psykososiaalisen tuen yhteystiedot Oulussa.

Ikäihmisiä palvelee erilaisissa kysymyksissä Aino-neuvonta p. 044 703 4973 arkisin kello 9–15. 

Toimeentulotuki turvaa viimesijaisesti elantosi, jos rahasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. 

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisätietoja koronaviruksesta:

Koronavirustaudin oirearviokysely (Omaolo.fi)

Katso Oulun kaupungin ajankohtaiset korona-tiedotteet

Usein kysyttyä koronaviruksesta (Oulun kaupunki)

Ohjeita koronavirukselta suojautumiseen (Oulun kaupunki)

Oulun kaupungin ohje koronaviruksen vuoksi karanteeniin määrätylle (pdf)

Tietoa ja toimintaohjeita koronaviruksesta ja varautumisesta (THL)

Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen (Mielenterveystalo.fi)

Koronahuoli-chat (Mielenterveystalo.fi)

Usein kysyttyä COVID-19 koronaviruksesta sekä elintarvikkeista ja eläimistä (Ruokavirasto)

 
Julkaistu ensimmäisen kerran 30.1.2020. Päivityksiä tehdään, kun tiedot tai ohjeistukset muuttuvat.

Jakolinkki