Ajankohtaista

< Takaisin

Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa etsittiin vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja kuudessa kaupungissa

Kuvassa tehtyjen oppaiden kansikuvatEnergiaviisaat kaupungit (EKAT) -hankkeessa on etsitty uusia älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja kaupunkien asuin- ja palvelukiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. 6Aika-hankkeessa tarkastellaan alueellisten energiajärjestelmien kehittämistä sekä 0-energiakortteiden suunnittelua.

Oulun osatoteutuksessa merkittävin toteutus oli Raksilan urheilualueen energiavisio. Visiossa selvitettiin alueen paljon energiaa haukkaavien rakennusten synergiahyötyjä. Yhtenä esimerkkinä tästä jäähallin lauhdelämpöä voitaisiin varastoida uimahallin veteen, jolloin uimahallin veden lämmitykseen käytettävä energiamäärä pienenisi.

Oulussa on tehty hankkeessa yhteistyötä CityIoT-hankkeen kanssa, sillä älykkäiden ratkaisujen etsiminen on ollut molempien hankkeiden keskiössä. Energia- ja olosuhdedatan visualisointia on tehty Oulunsalon kirkonkylän koululla sekä Haukiputaan paloasemalla. Merikosken koululla tehtiin olosuhteiden anturointia.

”Data ei ole niin yksinkertaista, kuin ajatellaan. Haasteita on ollut, ja kehittämistyötä tulee jatkaa edelleen. Paljon on kokeiltu ja löydetty asioita, joita täytyy huomioida jatkossa. Oppaissa on tuotu meidän löytämiämme haasteita hyvin esille”, kertoo Johanna Mäkelä, Oulun osatoteutuksen projektipäällikkö.

Hankkeen aikana kaupungit ovat toteuttaneet erilaisia kokeiluja pilotteja yhdessä yritysten kanssa. Nyt hankkeen tuloksia ja oppeja on koottu yksien kansien väliin eri teemoista:

Näin teet kiinteistöstäsi virtuaalivoimalaitoksen -opas - sähkön ja lämmön kysyntäjousto leikkaa päästöjä ja kustannuksia 
Julkisten rakennusten energia- ja olosuhdedatan visualisoinnin opas 
Energiatehokkuuskumppanuus – energiatehokkuutta palveluna 
Rakentamisen elinkaariohjaus ja hiilijalanjälkilaskenta (tietopankki) 

Hankkeessa toteutettiin noin 70 kokeilua eri kaupungeissa. Kaikista löytyy tietoa sivuilta Energiaviisaat.fi.

Jakolinkki