Ajankohtaista

< Takaisin

Kuntien vertaisoppimisella uutta potkua energiatehokkuustyöhön

Keväällä 2021 toteutetussa vertaisoppimisessa kunnat tutustuivat toistensa tapoihin tehdä energiatehokkuustyötä ja antoivat toisilleen palautetta. Vertaisoppimiseen osallistui kuusi kuntien energiatehokkuussopimuksessa mukana olevaa kuntaa: Turku, Rauma, Hyvinkää, Hollola, Hämeenlinna ja Oulu.

Kunnat haastattelivat toisiaan päivän mittaisissa arviointivierailuissa kussakin osallistuvassa kunnassa. Haastattelupäivää edelsi kunnan oma itsearviointi energiatehokkuustyön kehittämiskohteista. Kunnat saivat päivästä arviointiraportin ja palautteen.

Kunnat kokivat vertaisoppimisen hyväksi menetelmäksi kehityskohteiden tunnistamiseen ja uusien ideoiden löytämiseen.

”Oulun vertaisarviointikumppaneina olivat Rauman ja Turun kaupungit. Haastatteluissa huomasimme, että Oulussa KETS-sopimuksen vastuut ovat jakaantuneet laajemmin kaupungin eri toimialoille”, energia-asiantuntija Johanna Mäkelä Oulun Tilapalveluista pohtii.

Jo nyt kunnissa on nähtävillä vertaisoppimisen myötä tehtyjä muutoksia. Haastattelujen jälkeen Oulussa on katsottu uudelleen energiatehokkuustyön resursointia ja energiatehokkuustyöryhmä on aloittanut toimintansa.

”Saimme tähän mallin vertaisarvioinnissa, ja jalostimme sen omaan toimintaympäristöömme sopivaksi”, Mäkelä kertoo.

Vertaisoppimisen järjesti Motiva yhdessä Energiaviraston kanssa.

Kuntien vertaisoppimisella uutta potkua energiatehokkuustyöhön - Energiatehokkuussopimukset 2017–2025 

Jakolinkki