Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun Serviisi satsaa luomuun

Oulun Serviisi lisää luomutuotteiden käyttöä ravintoloissaan viikosta 19 alkaen.
 
Maanantaista 9.5. alkaen henkilöstöravintoloissa aletaan käyttää luomukahvia ja -pastaa. Nykyään henkilöstöravintoloissa tarjotaan jo luonnonmukaisia puurohiutaleita ja -suurimoita, hunajaa ja teetä.
Kouluissa, päiväkodeissa, hoivakodeissa ja terveysasemilla käytetään jo nyt luonnonmukaisia puurohiutaleita ja -suurimoita. Uutena tuotteena käyttöön otetaan nyt luomupasta.
 
Oulun Serviisin keittiöt ovat mukana ammattikeittiöille tarkoitetussa Portaat luomuun -ohjelmassa. Ohjelman tarkoituksena on lisätä luomutuotteiden käyttöä vähitellen ja kannustaa näin kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.
 
"Jotta ohjelmaan pääsee mukaan, luomutuotteen täytyy olla keittiössä merkittävässä käytössä", tuoteasiantuntija Mira Raappana Oulun Serviisistä toteaa.
 

Edellyttää tarkkaa suunnittelua

"Luomutuotteiden käytön lisääminen siten, etteivät kustannukset nouse, vaatii tarkkaa suunnittelua", Raappana kertoo. "Myös luomutuotteiden saatavuus näin isossa organisaatiossa aiheuttaa välillä päänvaivaa. Siksikin käytön täytyy olla hyvin suunniteltua."
Portaat luomuun -ohjelman kautta ammattikeittiöt saavat apua luomutuotteiden käytön suunnitteluun ja mm. tietoa tuotteiden saatavuudesta ja ajankohtaisista asioista.
 
"Luomun käyttö ei sulje pois lähiruoan käyttöä. Serviisi tekee jatkossakin yhteistyötä lähialueen tuottajien kanssa, ja lähiruoan merkitys on meille suuri. Jos mahdollista, hankimme luomutuotteita läheltä", Raappana sanoo.
 

Luomun käyttö lisääntyy vähitellen

Portaat luomuun -ohjelman periaatteiden mukaisesti päiväkodit, hoivakodit, terveysasemat ja henkilöstöravintolat siirtyvät nyt portaalle 2 ja koulut portaalle 1.
 
Ohjelman ensimmäisellä portaalla olevissa keittiöissä käytetään vähintään yhtä ja toisella portaalla vähintään kahta merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena. Muita luomutuotteita käytetään mahdollisuuksien mukaan. Viitteellinen luomun käyttöprosentti on ensimmäisellä portaalla 1–10 % ja toisella portaalla 3–20 %.
 
Oulun Serviisi haluaa sitoutua kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan julkisien sektorin ruokapalveluissa tarjottavasta ruoasta 20 % on luomua vuoteen 2020 mennessä.
 
"Prosenttiosuuden saavuttaminen on melko haasteellista siten, että kustannusnousu pysyy maltillisena ja kaikkien tuotteiden saatavuus varmistetaan Serviisin kokoiselle organisaatiolle", Raappana kertoo.
 
Oulun Serviisi on Oulun kaupungin liikelaitos, joka tuottaa julkisia ateria- ja puhtauspalveluita Oulun alueella. Portaat luomuun -ohjelmaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
 
Serviisin johtajan Riitta Lappalaisen blogikirjoitus aiheesta
 
 
Lisätietoja:
Tuoteasiantuntija Mira Raappana, p. 050 599 2820
Palvelutuotantopäällikkö Pauliina Värttö, p. 050 344 8635

Jakolinkki