Ajankohtaista

< Takaisin

Parempaa kasvisruokaa: apulaiskaupunginjohtaja kaupungintalon keittiössä

Perjantain lounasajan kääntyessä kohti loppuaan kaupungintalon keittiössä alkaa uusi tohina: keittiöhenkilökunta kokoontuu saamaan opastusta kasvisruoan saloihin apulaiskaupunginjohtaja Piia Rantala-Korhoselta. Susiteetti-tiimin palveluesimies Merja Pitkäsen, työnjohtaja Kristiina Nurkkalan ja kokkien Sauli Ojalan ja Jelena Säärelän lisäksi hihansa käärii Serviisin johtaja Riitta Lappalainen.

Kasvisruokaa ympäri maailmaa

Ruokaan intohimoisesti suhtautuva Masterchef-ohjelmastakin tuttu ruokablogisti Piia Rantala-Korhonen on tuonut mukanaan vinon pinon kasvisruokakirjoja. Reseptit eri puolilta maailmaa antavat hyviä vinkkejä kasvisten monipuoliseen käyttöön. Italialaisella, intialaisella, japanilaisella ja Lähi-Idän keittiöllä on satojen vuosien perinteet kasvisruokien valmistuksessa.

Monille raaka-aineille löytyy kotimainen vaihtoehto. Esimerkiksi riisin tai couscousin voi korvata ohralla. Rantala-Korhonen kehottaa suosimaan kausiruokaa ja tuoreita vihanneksia. "Perusjutut ovat sitä paitsi samanlaisia ympäri maailmaa: on lättänä leipä, pyörykät ja vihannekset."

Keittokirjoista sivistys- ja kulttuuripalveluita luotsaava apulaiskaupunginjohtaja löytää hyvän syyn kielten opiskeluun: "Kieliä kannattaa oppia, jotta voi lukea keittokirjoja kaikkialta maailmasta."

Lihatonta rössypottua

Rantala-Korhonen – kasvissyöjä vuodesta 1986 – on joutunut vuosien varrella tiukkoihin tilanteisiin: ensimmäistä kertaa anopillaan ruokaillessaan Rantala-Korhonen sai eteensä lautasellisen rössypottua – tähän "lihattomaan" vaihtoehtoon anoppi oli päätynyt miettiessään, mitä kasvissyöjälle voisi tarjota. "Pahinta on kuitenkin, jos kasvisannoksena tarjotaan pelkästään liha-annoksen lisukkeita."

Mitä apulaiskaupunginjohtajan kotona syödään? "Viikot ovat kiireisiä, enkä ehdi juuri kokata. Viikonloppuisin ruokaan sitten panostetaan seuraavan viikonkin tarpeisiin: saatan herätä aamulla seitsemältä leipomaan ja valmistelemaan päivän ateriaa", kertoo kaikki valmistamansa annokset blogiaan varten valokuvaava kokki. "Käytän hyviä raaka-aineita ja mausteita, kaneliakin, vaikka Masterchef-kisa siihen tyssäsikin."

Masterchef-ohjelmasta puheen ollen: oliko alussa nähtävissä, että Kira Åkerström-Kekkonen voittaisi koko kisan? "Kira on tosi hyvä, herkkä kokki. Itse olen kokkina paljon ronskimpi. Kiran finaalissa valmistamaa vaniljalla maustettua artisokka-kuhakeittoa oli kokeiltava heti itse – ja hyväähän siitä tuli!"

Kaupungintalolle Piia Rantala-Korhonen on valinnut valmistettavaksi punaisen linssikeiton ("jalkapalloilevan nuorimman pojan lempiruoan"), punajuuri-falafel-pyörykät ja mausteisen kasvispadan. Jälkiruoaksi nautitaan mustaherukkajäätelöä, marenkia ja kermavaahtoa.

Ruokalajeja tästä maukkaasta ja täyttävästä menusta poimitaan Serviisin listoille. Odotettavissa maukasta kasvisruokaa!

Reseptit, ohjeet ja kuvat kaupungintalon keittiössä valmistuneista ruokalajeista löydät Serviisin verkkosivuilta.

Jakolinkki