Tuiran koulun musiikkiluokat

 

Tuiran koulun musiikkiluokat

Tuiran koulun musiikkiluokat ovat toimineet ja rikastuttaneet koulumme arkea vuodesta 1974 lähtien. Uusi kolmas musiikkiluokka alkaa jälleen syksyllä 2018. Musiikkiluokkaan sai paikan 26 oppilasta. Musiikin opiskelu erikoisluokalla on tavoitteellista ja erikoisluokalla on oma musiikin opetussuunnitelma. Musiikin opetuksen tavoitteena on kasvattaa oppilaasta aktiivinen musiikin harrastaja. Aiempaa soittotaitoa ei musiikkiluokalle pääsyyn tarvita, mutta musiikkiluokalle haluavan oppilaan olisi hyvä olla kiinnostunut musiikista, olla omatoiminen, musikaalinen, keskittymiskykyinen, ja myös perheen tuki on tärkeä.

Millaista musiikkiluokalla opiskelu on? Musiikkiluokalla lauletaan paljon kuorossa, pienryhmissä ja solistitehtävissä sekä soitetaan orkesterissa ja bändeissä kaiken tyylistä musiikkia, opiskellaan säveltapailua ja musiikinteoriaa, kuunnellaan musiikkia, opiskellaan musiikkitietoa ja harrastetaan musiikkiliikuntaa. Musiikkia on lukujärjestyksessä neljä-viisi viikkotuntia. Jokainen oppilas opiskelee jonkin orkesteri-instrumentin soittoa ja niistä muodostetaan orkesteri, jossa kaikki soittavat yhdessä. Soitonopetusta annetaan pienryhmissä tai yksityisopetuksena koulupäivän aikana tai välittömästi sen jälkeen, mutta säännöllinen kotiharjoittelu on tärkeä osa soitonopiskelua ja edellytys soitinopinnoissa edistymiselle. Musiikkiluokalle päästäkseen ei kuitenkaan tosiaan tarvitse osata soittaa mitään soitinta, vaan soitonopiskelun ehtii aloittaa vasta musiikkiluokalla. Kalliimpia soittimia ei välttämättä tarvitse hankkia ainakaan heti omaksi, vaan niitä voi vuokrata 3.-6. musiikkiluokkien kannatus –ja tukiyhdistys Nuottiniekoilta.

Musiikkiluokkatoiminnassa korostuvat niin ryhmätyöskentely kuin esiintymistaidotkin, joista on hyötyä myös myöhemmin elämässä.  Musiikkiluokkien kuoro, orkesteri ja bändit esiintyvät aina koulun juhlissa ja tapahtumissa, mutta myös koulun ulkopuolella erilaisissa yhteyksissä. Tuiran koulun musiikkiluokat pääsevät tekemään paljon projekteja, ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi Tuiran asukastuvan, Tuiran seurakunnan, Lassintalon seniorikeskuksen, Mäntykodin, Valveen, Oulun yliopiston, päiväkotien, Oulu Sinfonian ja tietenkin muiden Oulun musiikkiluokkien kanssa.  Esiintymiset yritysten tapahtumissa ovat Tuiran musiikkiluokkalaisille erittäin mieluisia, esimerkkinä vaikkapa tiernapoikakeikat tai pikkujoulukeikat yritysten pikkujouluihin, joulujuhliin tai kauppojen joulunavajaisiin. Lisäksi Tuiran musiikkiluokkalaiset pitävät vuosittain omalla koululla soittajaisia, joihin vanhemmat kutsutaan, ja joissa jokainen pääsee esiintymään omalla soittimellaan yksin tai ryhmässä. Ne ovat aina olleet odotettuja ja mieleenpainuvia tilaisuuksia ja lämminhenkisiä yhteisiä hetkiä niin esiintyjille kuin vanhemmillekin. Miten huimasti vuodessa voikaan edistyä!

Tuiran musiikkiluokkalaiset osallistuvat myös kaikkien Oulun alakoulujen musiikkiluokkien yhteisiin projekteihin, kuten joka keväiseen kevätkonserttiin. Toukokuussa 2018 kaikki musiikkiluokkalaiset osallistuivat joukolla Oulussa pidettävään lasten ja nuorten ”Valkeat polut” –laulujuhlaan. Oulun kuudensien musiikkiluokkalaisten kevät huipentui aina upeaan Tuttijuttu –konserttiin yhdessä Oulu Sinfonian kanssa.