Uutisia

< Takaisin

Työkokeilun kautta oikeisiin töihin

Kaupungin työllisyyspalvelut tarjoaa yritykselle mahdollisuuden palkata nuori työntekijä kolmen kuukauden koejaksolla.

Joskus onni potkaisee. Sen sai kokea Heli Mehtälä, 21-vuotias merkonomi, joka sai ilokseen vakituisen työpaikan melkein heti koulun penkiltä valmistuttuaan.

– Ehdin koulusta valmistuttuani olla vuoden verran työttömänä. Kun kuulin kaupungin työllisyyspalveluista, laitoin heti hakemuksen vetämään. Pääsin nopealla aikataululla ensin työkokeiluun ja sitten työsuhteeseen, Mekitec Oy:ssä myyntiassistenttina työskentelevä Mehtälä kertaa.

Mekitec valmistaa röntgenlaitteita elintarviketeollisuuden laadunvalvonnan tueksi. MEKI-niminen laite löytää pakkauksista vierasesineet. Yrityksellä on konttoreita Oulun lisäksi muun muassa Saksassa, Hongkongissa ja Yhdysvalloissa.

Mekitecille oli tuolloin tärkeää saada apukäsiä nopealla aikataululla.

– Kasvavana ja kansainvälisenä yrityksenä tarve uudelle työvoimalle tulee yleensä nopeasti. Palkkaamme mielellämme nuoria ja pistämme heidät heti oikeisiin töihin. Helin kv-merkonomin koulutus sopi meidän profiiliimme, joten valitsimme hänet haastatteluun, kertoo johdon assistentti Teija Spets.

Olennaisempaa kuin paperit oli kuitenkin se, miten tulokas sulautuu joukkoon.

– Kolmen kuukauden työkokeilujakso oli hyvää aikaa katsella puolin ja toisin, miten yhteistyö lähtee sujumaan. Helin kohdalla oli melko pian selvää, että hän on hyvä tyyppi ja toimelias nuori nainen, jonka haluamme pitää koeajan jälkeenkin, Spets sanoo.

Nuoret rikastavat työkulttuuria

Samoihin aikoihin Mehtälän kanssa yrityksen huollon puolella aloitti Marko Ronkainen, 22. Niin ikään työllisyyspalveluiden kautta taloon tullut elektroniikka-asentaja jatkoi koejakson jälkeen oppisopimuksella.

– Tähän hommaan ei oikeastaan ole olemassa koulutusta, vaikka toki elektroniikka-asentajan osaamisesta on ollut hyötyä. Juuri tähän työhön tarvittavan osaamisen olen oppinut työtä tekemällä. Työ tehdään asiakkaiden luona, joten se pitää sisällään paljon matkustamista. Omatoiminen pitää olla, Ronkainen kertoo.

Ronkaisen esimies, huollon aluejohtaja Samuli Paaso nyökyttelee vieressä.

– Vastuuta on päästy kasvattamaan pikkuhiljaa. Nykyään Marko reissaa pitkin Ruotsia ja Viroa ja tuskin näkyy täällä toimistolla. Liikkuvainen työ sopii parikymppiselle, Paaso huomauttaa.

Mekitecissä arvostetaan nuorten työntekijöiden tuomaa raikasta tuulahdusta.

– Meillä on laaja ikähaarukka, mikä on mielestäni työyhteisön rikkaus. Me vanhemmat työntekijät opimme myös nuorilta, joilla on viimeisin tieto hyvässä muistissa koulun penkiltä. Lisäksi olemme kasvavana yrityksenä koko ajan uuden edessä koko porukka. Työ ei pääse käymään tylsäksi, Spets vakuuttaa nauraen. 

Toimittaja: Kati Valjus

Lisätietoa:

Lue lisää työkokeilusta ja hae avoimia työkokeilupaikkoja Työpörssistä

Tarjoa työkokeilupaikkaa

Jakolinkki