Uutisia

< Takaisin

Iso askel työllistymiseen

Kuvituskuva: Sari työpaikalla

Sari hyppäsi pois omalta mukavuusalueelta, kun hän aloitti työt Suomen Siemenperunakeskuksella.

41-vuotias yo-merkonomi Sari oli pitkään kotiäitinä ja teki 17 vuoden kuluessa yhteensä vain parin vuoden työjakson. Syksyllä hän päätti tosissaan palata työelämään.

”Tartuin tilaisuuteen ja se kannatti. Oman aktiivisuuteni avulla sain työtä, mutta apu oli välttämätöntä ja ratkaisevaa. Apu oli paljon pieniä, mutta silti isoja juttuja!”

Tapaamisesta tsemppiä työnhakuun

Työllistymisen ensi askel tapahtui lokakuulla, kun Sari otti yhteyttä Tyrnävän kunnan työ- ja elinkeinosuunnittelijaan. Jo samassa puhelussa selvisi, että BusinessOulun työllisyyspalveluista oli tulossa kaksi työntekijää käymään Tyrnävällä muutaman päivän päästä.

”Sovimme tapaamisen. Siitä se alkoi ja etenikin vauhdilla”, Sari toteaa.

Jo muutamassa tapaamisessa työllisyyspalveluiden työhönvalmentajan ja palveluohjaajan kanssa yksityiskohdat selvisivät. ”Sain tietää millaisiin tukiin minulla ja minut palkkaavalla työnantajalla olisi mahdollisuuksia. Yhdessä juttelimme myös koulutus- ja kurssimahdollisuuksista”, Sari kertoo.

Puhelinsoitosta töihin

Kun selvisi, että Sari oli oikeutettu palkkatukeen, hän alkoi soitella tyrnäväläisiin yrityksiin löytyisikö hänelle toimistohommia. Jo toinen yrityspuhelu tuotti tulosta. Sari sai kuulla, että Suomen Siemenperunakeskuksella olisi keväällä ainakin tarvetta apukäsille, kun perunanjalostuksen sesonkiaika alkaa.

Sari sopi tapaamisesta toimitusjohtaja Paula Ilolan kanssa, ja kun naiset tapasivat, Paula lupasi Sarille töitä. Pian tapaamisen jälkeen Sari kuulikin, että saa myyntikoordinaattorin äitiysloman sijaisuuden. ”Mikä luottamus!”, Sari hihkaisee.

Joulukuun loppupuolella päätös palkkatuestakin tuli. ”Juuri ennen joulua sain tiedon, että palkkatukihakemus on hyväksytty ja saan puolen vuoden pestin. Se oli ihana joululahja”, Sari iloitsee.

Sari kiittää työllisyyspalveluiden aktiivisia työntekijöitä, jotka olivat yhteydessä suoraan yritykseen palkkatukimahdollisuuksista ja tuen hakemisesta.

Oman osaamisalueen ulkopuolelle

Ennen uutta työtä perunaa oli ollut Sarille punainen, keltainen ja vihreä pussi kaupan hyllyllä. Yhtäkkiä perunassa oli Union-A/E/SE/Pb1/Pb2/Pb3 -luokat, Liminkaan ja Tyrnävälle omanlaiset, tauteja paremmin ja huonommin kestävät lajikkeet. Oli eri kokoista siemenperunaa, ruokaperunaa, tärkkiperunaa ja prosessiperunaa. ”SPK, eli Suomen siemenperunakeskus on erikoisala. Alkuun tuntui, että sitä on niin epämukavuusalueella”.

Pari-kolme vuotta taaksepäin Sari ei olisi voinut uskoakaan työskentelevänsä työssä, jossa soitellaan asiakkaille – ja vielä englanniksi! ”Kun sen kynnyksen ylitin ja selvisin, tuntui että olen kiivennyt ison muurin yli!”

Nyt Sarille on varmistunut entisestään, että taloushallinnon tehtävät on niitä missä hän haluaa työskennellä tulevaisuudessa ja mihin haluan kouluttautua lisää. ”Nyt nautin tästä ajasta työssä, tämä on niin mun juttu!”, Sari hymyilee.

Omalla aktiivisuudella tulosta

Erinomaiseen lopputulokseen Sari löytää monta asiaa. ”Olin aktiivinen. Uskaltauduin soittelemaan yrityksiin ja tarjouduin tulemaan tapaamiseen. Alusta asti kerroin että olen työtön ja oikeutettu mahdollisesti 50 prosentin palkkatukeen”, Sari kertoo omasta roolistaan.

Sari myös havaitsi, miten hyvää ammattitaitoa saikaan työllisyyspalveluiden asiantuntijoilta. ”Apu oli hyvää tsemppaamista. Sain heiltä rohkaisua, kuten ”voi, kun työnantajat ymmärtäisivät, millaisia aarteita perheenäidit ovat!” Sarin mukaan ammattilaisille oli helppo kertoa asioista ja he muistuttivat Saria hänen hyvistä puolistaan.

”Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä suoraan johtoportaaseen tai henkilöön joka mahdollisesti päättää rekrytoinneista. Soitto ja jos luvataan, niin suoraan käymään! Avoimuus, rehellisyys, osoittaa että motivaatio on kohdillaan”, Sari neuvoo muita työnhakijoita.

Jakolinkki