Uutisia

< Takaisin

Kesäyrittäjyys on polku haaveiden toteuttamiselle

Kesäyrittäjät Veera Rautio ja Laura Träskelin

Lue Mua! -kesäyrityksen ovat perustaneet kaksi kasvatustieteilijää, joiden missiona on tukea lasten lukutaitoa.

Tuoreella lastentarhaopettaja Laura Rautiolla on ollut lapsesta saakka halu kirjoittaa ja kertoa tarinoita. Hänen ystävällään, niin ikään tuoreella luokanopettajalla Veera Träskelinillä vastaavana haaveena on ollut kuvittaa lastenkirja. Naisten yhteiset toiveet toteutuvat tänä kesänä, kun he julkaisevat oman kirjasarjan.

Innovatiivisen kaksikon perustaman Lue Mua! -yrityksen verkkosivuilla julkaistaan kesän mittaan neljä lastenkirjaa. Laura toimii tarinoiden kirjoittajana, Veera kuvittajana.

Omannäköistä sisältöä

Ajatus kirjoilla tienaamisesta on kehittynyt hiljalleen. Laura on pyöritellyt mielessään kirjasarjaan sopivia tarinoita jo pitkään. Hän on kokeillut työssään lastentarhaopettajana, millaisista juonenkäänteistä ja kerronnasta lapset pitävät. Kokemusten perusteella saivat alkunsa tarinat Hipasta ja Viipelistä.

”Halusimme toteuttaa kirjasarjan oman yrityksen kautta, jotta saamme tehdä täysin omannäköistä sisältöä ilman välikäsiä”, Laura taustoittaa kertoessaan syistä yrityksen perustamiseen ja kirjojen myymiseen itse.

Moni kirja tuotetaan kustannusyhtiöiden kautta, jolloin digitaaliset kirjat ovat usein vain mukava lisä painetulle kirjalle. Laura ja Veera halusivat toimia toisin. He ovat tehneet kirjat pelkästään sähköiseen muotoon, joten painettua versiota ei julkaista lainkaan.

”Nykyajan lapset ovat kiinnostuneet älylaitteista ja digitaalisuudesta”, he kertovat. ”Usein lastenkirjat ovat sellaisia, joita aikuiset haluavat lasten lukevan. Me halusimme tehdä kirjoja, joita nimenomaan lapset haluavat lukea”.

Inspiraatio suomalaisesta mytologiasta

Hipan ja Viipelin seikkailuiden perustana ja inspiraationa ovat suomalainen kulttuuriperinne ja mytologia. Vaikka kyseessä onkin kirjasarja, on jokainen tarina omansa.

Veera ja Laura haluavat tuoda kirjojen kautta tärkeiksi kokemiaan kasvatuskysymyksiä ilmi. Tarinoissa käsitellään muun muassa erilaisia stereotypioita, kuten sukupuolta ja erilaisia perhemuotoja. Kirjojen tekijäkaksikko on nähnyt sisällön eteen vaivaa ja asettanut sisällölle selkeitä tavoitteita.

”Haluamme laajentaa sitä käsitystä, mikä on normaalia”, Laura kertoo.

Siloteltu polku yrittäjäksi

Somestrategioita, tekijänoikeuksia, verkkokauppaan tarvittavat luvat, verkkosivujen perustaminen, markkinointi… Tuoreen yrityksen perustamiseen liittyy paljon tehtävää. Veera ja Laura kertovat, että omin päin tietoa etsivään ”googlettelijaan” iskee helposti informaatioähky. Kaupungin kesäyrittäjille polkua on siloteltu helpommin kuljettavaksi.

”Tämä on helppo tapa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä kun saa tukea ja sparrausta asiantuntijoilta”, Veera kertoo kesäyrityksen perustamisesta.

Jokaviikkoiset tapaamiset, koulutukset ja helposti lähestyttävät asiantuntijat ovat toimineet tukena yrityksen toimintaa suunniteltaessa ja käytännön ongelmissa.

”Ideoihin ja innovaatioihin suhtaudutaan hyvin. Ilmapiiri on optimistinen ja kannustava”, Laura kertoo.

Yritteliään ja luovan parivaljakon tie yrittäjinä ei pääty tähän kesään. Hipan ja Viipelin seikkailuja on suunniteltuna jopa kymmenen kirjaa, joten Lue Mua! -yrityksen toiminta jatkuu mahdollisesti tulevaisuudessakin.

Kesäyrittäjä-kampanjassa 16-24 vuotiaat nuoret työllistävät itsensä yrittäjinä kesän ajan. Nuoret saavat työkalut, sparrauksen ja vahvan tukiverkoston heidän liiketoimintansa tueksi koko kesän ajaksi. Kampanja toteutetaan yhteistyössä Oulu Entrepreneurship Societyn, Oulun kaupungin ja Iin Micropoliksen kanssa.

Teksti ja kuvat: Minna-Marika Kumpulainen

Jakolinkki