Uutisia

< Takaisin

Kivikautista työtä

Kesätyöharjoittelija Taina Sormunen ampumassa jousipyssyllä

Kierikkikeskuksen vierailijoilla on mahdollisuus muun muassa päästä kokeilemaan jousipyssyllä ampumista. Kesätyöharjoittelija Taina Sormunen virittelee kuvassa jousta.

Työpaikka kivikaudella kuulostaa utopistiselta, mutta siihen on oikeasti mahdollisuus Yli-Iissä sijaitsevassa Kierikkikeskuksessa. Kierikissä sijaitsee esihistoriallinen kulttuurikeskus.

Oulun kaupungin kesätyöharjoittelijan Taina Sormusen mukaan työpäivät ovat monipuolisia. Lisäksi Kierikissä on päässyt tekemään niitä asioita, joita haluaa.

”Olen ollut oppaana tässä kylässä pari viikkoa. Otan ihmiset vastaan ja kerron heille kylästä. Esittelen taloja ja kerron, miten ne on tehty”, Sormunen kertoo.

”Täällä on päässyt tekemään niitä asioita, joita haluaa”, hän jatkaa

Kylän vierailijoille on tarjolla myös aktiviteetteja: he voivat muun muassa kokeilla jousiammuntaa tai hioa itselleen mukaansa kivikautiset korut, joiden tekemiseen käytetään ainoastaan kivikautisia menetelmiä.

”Opastan myös jousiammunnassa ja kivihionnassa.”

”Kivihionnassa hiotaan hiekan ja veden avulla kivet erimuotoisiksi ja sileiksi. Piin ja kvartsin avulla porataan reikä. Siitä saadaan muistot lapsille mukaan.”

Myös oululainen Aino Aboky on kesätyöharjoittelussa Kierikkikeskuksessa. Työtehtävät ovat olleet hänellä samanlaisia.

”Monenlaisia hommia on ollut. Olen ollut hanttihommissa, täällä kylässä avustamassa nahat päällä ja inventaariohommissa. Olen tehnyt myös noita työkaluja”, Aboky kertoo.

Kesätyöharjoittelija Aino Aboky avustaa videon kuvauksissa.Aino Abokyn päivät sisältävät monenlaisia työtehtäviä. Kuvassa hän on ohjaajana Kierikkikeskusta koskevan videon kuvauksissa.

Oppia tulevaisuuteen

Sormunen kertoo opiskelevansa arkeologiaa. Kierikissä tehdään myös kaivauksia, joten hänen alavalintaansa soveltuvaa työskentelyä löytyy.

”Opiskelen arkeologiaa ja ensimmäinen vuosi on takana. Sitä kautta heräsi kiinnostus tähän paikkaan. Nyt olen päässyt kokeilemaan kaivauksellakin. ”

Aboky haluaisi tulevaisuudessa opiskella antropologiaa, joten oli sitä kautta kiinnostunut työskentelystä Kierikissä.

”Olen kiinnostunut antropologiasta ja päätin hakea, kun huomasin Kierikin listalla ja kyyti järjestyi”, hän kertoo.

Mitkä ihmeen nahat?

Nahat, jotka Abokykin mainitsi, tarkoitetaan vaatteita, joita työntekijät pitävät päällään ollessaan kylässä opastamassa vierailijoita. Asu on tehty pääasiassa poronnahasta, mutta kaulalla pidetään ketun turkkia.

Myös kaikki nykyaikaiset asusteet poistetaan tullessa kylään.

”Nenäkorun jouduin ottamaan pois, koska se on vääränlaista metallia. Hiukset ovat kiinni nahkalenkillä kiinni”, Sormunen kertoo.

”Ihan lämpimät ja mukavat nämä kuitenkin on”, hän naurahtaa.

Kesätyötehtävissä Kierikkikeskuksessa

Korukivihionta suoritetaan täysin kivikautisia menetelmiä käyttäen.

 

Teksit ja kuvat: Juuso Koivumäki, kesätyöharjoittelija

Jakolinkki