Uutisia

Laulunopettajasta kasvattajaksi

Kuvituskuva: Aga päiväkodissa

Aga Sallinen pääsi työllisyyspalveluiden avustamana päiväkotiin töihin.

Klassinen mezzosopraano Aga Sallinen on ammatiltaan konservatorion laulunopettaja. Sitä työtä ei äitiysvapaan jälkeen löytynyt Oulusta, joten hän ryhtyi aktiivisesti etsimään töitä oman ammatin ulkopuolelta. Työkokeilu ja palkkatukijakso Sampolan päiväkodissa toi varmuuden, että uusi ura löyhtyy opiskelun kautta kasvatusalalta.

”Itse pitää olla työnhaussa avoin ja aktiivinen koko ajan. Pitää sanoa kaikille, että haluaa opetella uutta, tehdä työtä ja opiskella. Tarvittaessa on hankittava uusi ammatti ja siihen tarvittavat uudet taidot, kuten suomen kieli”, Aga kertoo iloisesti päiväkodin taukohuoneessa.

Puolasta oululaiseen päiväkotiin

Suomalainen kahden lapsen perheen äiti Aga tuli Suomeen 10 vuotta sitten Oulun ammattikorkeakoulun Erasmus-ohjelman turvin Puolasta. Tätä ennen hän kävi kesätöissä kaksi kertaa Italiassa, joten nyt pohjoinen Suomi tuntui kiinnostavalta.

”En tiennyt Suomen musiikin alan työmahdollisuuksista. Tietoni olivat nolla, toivo korkealla. En osannut englantia tai suomea. Elämä on oppi nopein, ajattelin”, hän kertoo. Yllätys oli suuri, Aga pääsi BusinessOulun työllisyyspalvelujen opastamana päiväkotiin työkokeiluun.

”Suomen päiväkodin opetussuunnitelmaan ei musiikinopetus kuulu, joten tarjolla oli avustavia tehtäviä. Ensimmäinen kuukausi ei ollut helppo, mutta puolen vuoden kokemuksella olen varma, että haluaisin vaihtaa ammatin”, Aga kertoo.

Päiväkodissa voi laulaa lasten kanssa ja soittaa pianoa.  Nyt Aga vetää musiikkihetkiä, ryhmässä, jossa on 1-3-vuotiaita lapsia ja toisessa ryhmässä, jossa on 3-6-vuotiaita.

”Musiikin avulla kaksivuotias, joka ei puhunut, alkoi laulaa. Ujo poika halusi tulla soittamaan kanssani pianoa. Joillekin rytmi on alusta asti hyvä, toisten lasten kanssa rytmi pitää harjoitella. Joskus pianon soitto on hyvä, joskus discoilu”, Aga kertoo.

Myönteinen katse tulevaisuuteen

Työkokeilujakson ja palkkatukipäätösten paperisodassa Agan mielestä on hyväksi, jos itse on aktiivinen. Myös työllisyyspalveluiden työntekijät ovat avuksi koko ajan. ”Olen aina kysynyt miten voin menetellä. He ovat koko ajan neuvoneet”, hän kiittelee.

Aga katsoo myönteisesti tulevaisuuteen. Ammatin vaihtamiseksi hän hakee ensisijaisesti Oulun yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan. Muut vaihtoehdot ovat kouluttautuminen sosiaalialalle tai lähihoitajakoulutuksen kautta lastenhoitotyöhön.

Jakolinkki