Uutisia

< Takaisin

Oppisopimuskoulutuksen kautta uudelle alalle

Hanna Salmela opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella.

BusinessOulun työllisyyspalvelut tarjoaa monenlaista tukea työelämään suuntautumisessa. Nuorten palveluista voi aueta reitti esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen, jonka kautta myös 25-vuotias Hanna Salmela suuntaa uudelle uralle.

Vuoden 2017 alussa oululaisella Hanna Salmelalla oli takanaan turvallisuusvalvojan koulutus ja sitä kautta pätevyys toimia monenlaisissa työtehtävissä turvallisuusalan eri sektoreilla. Käytännössä pari vuotta työelämässä opintojen jälkeen oli kuitenkin mennyt keikkatyyppisissä töissä eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata muun muassa järjestyksenvalvonnan parissa ravintoloissa.

”Olin melko kyllästynyt keikka- ja pätkätöihin ja halusin elämänmuutosta sekä pitkäjänteisemmän työnkuvan”, Salmela kertoo.

Mieleen juolahti hoitoala. Se oli tuttu perhepiiristä, sillä Salmelan vanhemmat työskentelevät samalla alalla muun muassa kehitysvammaisten kanssa. Ammatillinen kosketus uusiin kuvioihin syntyi työkokeilun kautta Kipinän toimintakeskuksessa Oulun Värtössä.

Kipinässä tarjotaan kuntoutus- ja ohjauspalveluja heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille, kuten kehitysvammaisille. Toiminta on monipuolista ja asiakkaat voivat osallistua erilaisten työpajojen työtoimintoihin. Toiminnan tarkoituksena on tukea asiakkaan hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskuntaan.

”Tykkäsin paikasta ja töistä Kipinän asiakkaiden kanssa. Puoli vuotta työkokeilussa meni ihan huomaamatta”, Salmela muistelee.

 

Tukea käytännön asioissa löytyy

Työkokeiluun ohjaa esimerkiksi työllisyyspalveluihin kuuluva Byströmin nuorten palvelut. Se tarjoaa nuorille ja pitkään työttömänä olleille työllistymisen ohjaus- ja neuvontapalveluita, joiden kautta voi löytää oman polkunsa työelämään. Henkilökohtainen neuvonta työ-, opiskelu- tai työkokeilupaikan saamiseen on asiakkaille, kuten Hanna Salmelalle, kaiken A ja O.

Työkokeilun aikana vahvistui Salmelan ajatus lähihoitajuudesta tulevaisuuden suuntana, ja oppisopimuskoulutukseen hakeutuminen tuli ajankohtaiseksi. Siinäkin hän sai tarvitsemaansa tukea monelta taholta.

”Kaipasin apua hakuun liittyvässä käytännön prosessissa ja sitä myös sain. Minua auttoivat muun muassa Kipinän tiimivastaava Marjukka Keränen sekä Heli Perätalo Byströmin nuorten palveluissa”, kertoo Salmela.

Salmelan oppisopimuskoulutus kohti lähihoitajuutta alkoi viime elokuussa ja Kipinässä hän kokee olevansa oikeassa paikassa. Hanna haluaa kiittää Oulun kaupunkia oppisopimuksen mahdollisuudesta.

”Kipinän monessa kerroksessa pyörivän työtoiminnan lisäksi oppisopimuskoulutukseeni kuuluvat säännölliset lähiopetussessiot Oulun seudun ammattiopistolla. Siellä perehdytään lähihoitajuuden teoriapuoleen”, hän valottaa.

Hanna Salmelan oppisopimuskoulutus kestää vielä noin vuoden. Vuosilomaakin on ehtinyt kertyä.

”Viikkotyöaikani on 85 prosenttia. Loma kertyy ihan normaalin taulukon mukaan, eli pari viikkoa olisi ensi kesäksi tienattuna”, pohtii tuleva lähihoitaja ja lähtee jatkamaan töitään Kipinän asiakkaiden pariin.

Jakolinkki