In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Kuntoutus

Kuntoutuksen tavoitteena on edistää sairaan, vammaisen tai vajaakuntoisen ihmisen toimintakykyä, itsenäistä selviytymistä, hyvinvointia, osallistumismahdollisuuksia ja työllistymistä.

Sosiaalivakuutukseen perustuvasta lakisääteisestä kuntoutuksesta vastaavat Kela, työeläkelaitokset sekä tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset. Kela tai oma lääkäri voi auttaa selvittämään, kenen järjestämää kuntoutusta voi hakea. Kela ohjaa myös tarvittaessa muuhun asianmukaiseen kuntoutukseen, jos kuntoutuksen järjestäminen ei kuulu Kelalle.

Kela järjestää lääkinnällistä kuntoutusta vaikeavammaisille, ammatillista kuntoutusta vajaakuntoisille sekä harkinnanvaraista kuntoutusta.

Työeläkelaitokset järjestävät ammatillista kuntoutusta työelämässä oleville työntekijöille ja yrittäjille, joita uhkaa työkyvyn menettäminen.

Tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset järjestävät ammatillista kuntoutusta, lääkinnällistä kuntoutusta ja sosiaalista toimintakykyä edistävää kuntoutusta tapaturmassa vammautuneille ja ammattitautipotilaille.

Lisäksi kuntoutusta järjestävät kunnat (lääkinnällinen kuntoutus, kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus), työhallinto (ammatillinen kuntoutus) ja ammatilliset oppilaitokset (ammatillinen kuntoutus).

Kuntoutuksessa tarvitaan yleensä monialaista yhteistyötä. Kunnissa toimii asiakasyhteistyöryhmä, joka suunnittelee ja seuraa kuntoutuksen yhteistyön sujumista ja asiakkaiden kuntoutuksen toteutumista. Asiakasyhteityöryhmään kuuluu sosiaalihuollon, terveydenhuollon, opetus- ja työvoimaviranomaisten ja Kansaneläkelaitoksen edustajia.

Tietoa kuntien kuntoutuspalveluista:

Haukipudas
Fysioterapia

Kempele
Fysioterapia

Kiiminki
Kuntoutus

Liminka
Kuntoutus

Lumijoki
Kuntoutus

Muhos
Kuntoutus

Oulun kaupunki
Kuntoutus ja terapia

Oulunsalo
Fysioterapia

Tyrnävä
Kuntoutus

Yli-Ii
Terveydenhuolto