In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Työkykyselvitykset

Työkyvyn arviointi ja selvittäminen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on työ- ja elinkeinotoimiston, Kelan ja kunnan yhteistyötä. Työ- ja elinkeinotoimistolla on ensisijainen vastuu prosessista, jossa työttömän työnhakijan työkyky arvioidaan ja päätetään työmarkkinoille kuntouttavista palveluista.

Työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa työttömälle työnhakijalle järjestämisvastuulleen määriteltyjä  työvoimapalveluja ja tarvittaessa ohjaa kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin, Kelaan ja työeläkekuntoutukseen.

Kunnan terveyspalveluiden tehtävänä on järjestää työttömien työkyvyn arvioimiseksi tarvittavat terveystarkastukset, sairauksien hoito ja kuntoutus. Kelalla on lakiin perustuva velvollisuus selvittää asiakkaan kuntoutustarve, mikäli sairaus sitä vaatii.

Lisätietoa Työ- ja elinkeinoministeriön ohje työttömien työkyvyn arvioinnista ja terveystarkastuksiin ohjaamisesta (pdf).

Työkykyneuvonta on Kelan palvelu niille, jotka saavat sairauspäivärahaa ja tarvitsevat kuntoutusta. Neuvonnassa tarjotaan yksilöllistä tukea edistämään paluuta työelämään.