Ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia

< Takaisin

Biohiili hulevesien puhdistuksessa 16.9.2020

Biohiili hulevesien puhdistuksessa.

CircVol-hanke järjestää keskiviikkona 16.9. tilaisuuden Biohiili hulevesien puhdistuksessa, jossa kuullaan myös Välimaan hulevesien puhdistusta pilotoivasta rakenteesta. Tilaisuus järjestetään etänä klo 12-14 ja sen jälkeen on mahdollista tulla omalla kyydillä tutustumaan Välimaan vesiensuodatusta pilotoivaan rakenteeseen. Rakenteeseen voi tutustua myös Pilotit-välilehdellä.

Lisätietoja saa tapahtuman kutsusta. Ilmoittaudu tapahtumaan Lyyti-järjestelmässä.

Avaa tapahtuman ohjelma (pdf).

Vesiensuojelurakneteen mittausasema

Jakolinkki

Uutisarkisto

Tähän on koottu CircVol-hankkeen yhteistyökumppaneiden kirjoittamia artikeleita ja verkostoissa julkaistuja uutisia, tiedotteita, blogeja tai vastaavia. Aiheet liittyvät Oulun CircVol-hankkeeseen ja Välimaahan.

6Aika-artikkelit

 • Biokaasun hyödyntämisestä ja käyttökokemuksista jo runsaasti tietoa tarjolla – CircVol-hanke edistää mahdollisuuksia. Lue uutinen biokaasusta.
 • CircVol-hankkeen järjestämä työpaja kokosi kiiminkiläisiä ja Välimaan kiertotalousalueen toimijoita keskustelemaan. Lue uutinen työpajasta.
 • Älykkäämpiä ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja 6Aika-hankkeilla. Lue uutinen 6Aika-hankkeista.
 • Kansainväliset opiskelijaryhmät ratkoivat CircVol-hankkeen haasteita ansiokkaasti. Lue uutinen opiskelijayhteistyöstä.
 • Hackathoneilla ja ideasprinteilla ratkaisuja haasteisiin sekä supertalentit esiin. Lue uutinen ideakilpailusta.

Blogikirjoitukset ja artikkelit

 • Oulussa kiertotalouden näkökulmat ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen huomioidaan yhä paremmin. Lue kirjoitus kiertotaloudesta Oulussa.
 • Kiertotalouden piloteilla tukea kestävään kaupunkikehitykseen. Lue kirjoitus piloteista.
 • Miten kiertotalouskeskus lähtee rakentumaan? - Esimerkkinä Välimaan kiertotalousalueen vaiheet. Lue kirjoitus Välimaan vaiheista.

Oulun kaupungin ja BusinessOulun uutiset ja tiedotteet

 • Kiiminkiläiset haastetaan mukaan Välimaan kehittämiseen. Lue tiedote Välimaan kehittämisestä.
 • Ilmastostrategiasta käytännön toimiin - ilmastokatsaus 3/2019. Lue tiedote ilmastostrategiasta.
 • Välimaan kiertotalousalue alkaa rakentua ensi kesänä. Lue tiedote Välimaan rakentumisesta.
 • Oulun Välimaalle 150 ha kiertotalousalue. Lue uutinen Välimaasta.
 • CircVol-hankkeen niityillä lisää monimuotoisuutta kaupunkiympäristöön. Lue tiedote niittykokeiluista, joista yksi sijaitsee Välimaalla.

Toimijoiden tiedotteita

 • Tavoitteena kiertotalouden edistäminen Oulun alueella – Lassila & Tikanoja suunnittelee materiaalitehokkuuskeskusta Kiimingin Välimaalle. Lue tiedote L&T:n materiaalikeskuksesta.

Muita eri medioiden julkaisuja

CircVol-hanke loppuu vuoden­vaih­teessa

CircVol-hankkeessa on kehitetty Oulussa Välimaan kiertotalousaluetta ja tehty erilaisia kokeiluja kiertotalousmateriaalien parissa. Hankkeen tuloksia on koottu esitteeseen, joka kokoaa neljästä eri 6Aika-kaupungista osaamista ja kokeilujen tuloksia yhteen. CircVol-hanke loppuu vuodenvaihteessa, mutta kiertotalousteemojen kehittämistyö jatkuu sekä Välimaalla että muualla Suomessa. 

Avaa CircVol-tulosesite.

Rotuaari juhlavalaistuksessa.

Näissä tunnelmissa CircVol-hanke ja Välimaan kiertotalousalue toivottavat hyvää uutta vuotta kaikille!

Kaksi Välimaahan liittyvää raporttia julkaistu

Vesiensuojelurakenteen kyltti.

Välimaan alueella toteutettiin biohiilitä ja puuhaketta hyödyntävä vesiensuojelurakennepilotti. Pilotin tulokset on koottu nyt raportin muotoon ja tallennettu Välimaan Tietopankkiin. Raportista löytyy tietoa vesiensuojelurakenteen suunnittelusta, rakentamisesta ja seurannasta. Lue raportti tästä.

Rakenteen urakan ja pohjatutkimuksien yhteydessä myös GTK kartoitti happamia sulfaattimaita Välimaan alueella. GTK laati aiheesta CircVol-projektissa työraportin Happamat sulfaattimaat kiertotaloushankkeissa: Case Välimaa ja Matalahti. Oulun Välimaan kiertotalousalueella "happamaksi sulfaattimaaksi tunnistetuista maakerroksista kaivetut maamassat kalkittiin tai peitettiin nopeasti turpeella, niin että vältyttiin maamassojen hapettumiselta". Lue lisää GTK:n työraportista

Esimerkiksi Välimaan vesiensuojelurakenteen kaivutöiden yhteydessä potentiaaliset happamat sulfaattimaat läjitettiin pohjaveden pinnan alapuolelle turvekerroksen alle.

Raportti Välimaan Pöllyyt­tämöstä on valmistunut

CircVol-hankkeessa toteutettu pilotti Non-food -kasveista ja kierrätysmateriaaleista maisemoinnissa on nyt koottu raportin muotoon. Raportissa kerrotaan Oulussa tehdyistä kasvatuskokeiluista ja Välimaan Pöllyyttämön tuloksista.

Niittykuva Pöllyyttämö.

Oulun ammattikorkeakoulun raportti on tallennettu Välimaan Tietopankiin. Avaa raportti.

Ilmoittaudu webinaariin uusista mittausmenetelmistä 7.12.

CircVol-hanke, Oulun ammattikorkeakoulu ja Geologian tutkimuskeskus järjestävät webinaarin hyperspektreihin ja droneihin perustuvien mittaustekniikoiden soveltuvuudesta ylijäämämaiden kiertotalouden edistämisessä. Ilmoittaudu ja katso tilaisuuden ohjelma! ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYNYT!

Geologian tutkimuskeskus ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat CircVol-hankkeen puitteissa selvittäneet uusien mittausmenetelmien soveltuvuutta maanrakennuskohteissa syntyvien ylijäämämaiden haitta-aineiden ja tilavuuksien mittaamiseen. Kehitystyön tuloksia uusista mittausmenetelmistä esitellään webinaarissa 7.12.2020.

Hyperspektrikuvantaminen laboratoriossa.

Ilmoittaudu CircVol-hankkeen loppuseminaariin 19.11.

CircVol-hankkeen loppuseminaari järjestetään webinaarina to 19.11.2020 klo 9-12. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYNYT.

Maamassojen ja teollisten sivuvirtojen hyödyntäminen voi olla haastavaa. Webinaarissa kuulet hyvistä ratkaisuista kiertotalouden toteutumisesta Turussa, Oulussa, Tampereella ja Helsingissä. Mukana konkreettisten kenttäkokeiden onnistumisia, yhteistyön esimerkkejä sekä mahdollisuus verkostoitua.

Tilaisuus pähkinänkuoressa

Mitä? Maamassojen ja teollisten sivuvirtojen hyödyntäminen kaupungeissa -webinaari
Missä? Microsoft Teams
Milloin? 19.11.2020 klo 9 -12

Ohjelma

 • Sivuvirroista kannattavaa liiketoimintaa kaupungeissa: Kokemuksia Tampereelta ja Helsingistä
 • Kokeiluilla kohti laajempaa yhteistyötä: Kokemuksia Turusta ja Oulusta
 • Maamassojen ja sivuvirtojen hyötykäytön sujuvoittaminen: Kokemuksia kansallisesta yhteistyöstä
 • Digitaalisuus kiertotalouden tukena: Rajapinnat palveluina yli organisaatioiden

Välimaa rakentuu osallistumalla ja yhteistyöllä

Lue Uusiouutiset-lehdestä Satu Välijärven kirjoittama artikkeli Välimaan rakentumisesta ja yhteiskehittämisestä. Avaa Uusiouutisten sivu.

CircVol-hankkeen niityille kunniakirja

CircVol-hankkeen Pöllyyttämö ja muut non-food kasvatuskokeet Oulussa olivat mukana Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä Vuoden maisemateko 2020 -kilpailussa, jonka teemana oli Niityn lumo. Pohjois-Pohjanmaalla voittajaksi valittiin maiseman ja niittyjen hoito Taivalkosken Tyrävaarassa

Pöllyyttämö vuonna 2020.

Kilpailussa jaettiin kunniakirjoja myös muille ehdokkaille. Välimaan kiertotalousalueen Pöllyyttämö toimii esimerkkinä kiertotalousmaterialien hyödyntämisestä ja luonnon monimutoisuuden lisäämisessä teollisesta toiminnasta vapautuneilla alueilla. Lue lisää ProAgrian uutisesta.

Kukkaniityt lisäävät luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristöön ja esimerkiksi pölyttäjät höytyvät käytänteestä. Niityt turvaavat myös ekosysteemipalveluita ja niitä voi perustaa monenlaisille alueille. Kiertotalousalueet ovat yksi hyvä paikka sivuvirtojen hyödyntämiseen niittyjen perustamisessa. Katso vaikka kesäinen video CircVol-hankkeen niityistä:

Kiertotalouden tiekartta etenee

Välimaan kiertotalousalue mahdollistaa monenlaista uutta materiaalikiertoa Oulun seudulla ja voi vähentää massojen kuljetusmatkoja. Tämä auttaa kiertotalouden toteutumisessa Oulun seudulla. Oulussa laaditaankin hyvää vauhtia kiertotalouden tiekarttaa, johon liittyvän uutisen voi lukea Oulun kaupungin sivuilta.

Kiertatalouden tiekarttatyöhön sisältyvässä työpajassa keskusteltiin kiertotalouden mahdollistavista alustoista ja yhteistyöstä. Työpajaan kuuluneessa paneelikeskustelussa yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki mainitsi myös Välimaan kiertotalousalueen.

Kiitos avoimiin oviin osallistuneille!

Välimaan kyltti.

Viime lauantain Välimaan avoimet ovet -tilaisuus on ohi. Kiitos kaikille osallistuneille! Kävijöitä oli avoimissa ovissa yhteensä noin 75 henkilöä, mukaan lukien järjestäjät. Huomioi, että vapaa kulku kiertotalousalueelle ei ole enää sallittua. 

Tervetuloa Välimaan avoimiin oviin 5.9.2020!

HUOM! Oulun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa on lähikontakteja. Oulun kaupunki myös kannustaa oululaisia lataamaan Koronavilkku-sovelluksen. Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimien sovelluskaupoista.

Tervetuloa Välimaan kiertotalousalueen avoimiin oviin lauantaina 5.9.2020 klo 13–15! Avoimen tapahtuman paikkana toimii Välimaan kiertotalousalue, jonka osoite on Sivusuontie 62, Kiiminki. Uusi tien nimi on Sivuvirrantie, mutta se ei ole vielä päivittynyt navigaattoreihin tai muihin navingointisovelluksiin. Paikalle on opasteet Kiimingintien ja Sivuvirrantien risteyksestä.

Ulkotapahtumassa tutustutaan alueeseen, sen toimijoihin ja CircVol-hankkeen pilotteihin. Tiedossa on pientä ohjelmaa sekä tarjottavia, kuten kahvia ja makkaraa. Paikalla ovat myös Välimaan alueen toimijat Lassila&Tikanoja ja Kiertokaari. Tapahtuma tarjoaa tietoa ja keskustelua alueen asioista ja kaiken muun lisäksi kiinnostuneet yritykset voivat tutustua yritystonttitarjontaan Oulun alueella.

CircVol-hankkeen järjestämään tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

Muistathan tapahtumaan osallistuessasi noudattaa koronapandemiaan liittyviä ohjeistuksia. Avaa kirjalliset ohjeet tästä (pdf). Seuraamme tilanteen kehittymistä ja varaudumme ohjeiden päivittämiseen tai jopa tapahtuman perumiseen. Tilaisuudessa on saatavilla rajattu määrä kasvomaskeja ja käsien desinfiointimahdollisuus. Muutoksista tilaisuuden järjestelyissä ilmoitetaan heti tähän uutiseen.

Välimaa - Kasvua kiertotaloudesta

Huomioi alueella liikkuessasi, että osa alueesta on urakka-aluetta, joten jalkaan kannattaa laittaa kaiken varalta umpinaiset kengät!

 

Lisätiedot päivittyvät tähän uutiseen.

Biohiili hulevesien puhdistuksessa 16.9.2020

Biohiili hulevesien puhdistuksessa.

CircVol-hanke järjestää keskiviikkona 16.9. tilaisuuden Biohiili hulevesien puhdistuksessa, jossa kuullaan myös Välimaan hulevesien puhdistusta pilotoivasta rakenteesta. Tilaisuus järjestetään etänä klo 12-14 ja sen jälkeen on mahdollista tulla omalla kyydillä tutustumaan Välimaan vesiensuodatusta pilotoivaan rakenteeseen. Rakenteeseen voi tutustua myös Pilotit-välilehdellä.

Lisätietoja saa tapahtuman kutsusta. Ilmoittaudu tapahtumaan Lyyti-järjestelmässä.

Avaa tapahtuman ohjelma (pdf).

Vesiensuojelurakneteen mittausasema

Hulevesien puhdistusta pilotoivan rakenteen urakka päättynyt

Hulevesien puhdistus pilotti

Välimaan kiertotalousalueelle on valmistunut hulevesien puhdistusta pilotoiva vesiensuojelurakenne. Rakenteessa testataan koivubiohiilen ja aluella haketetun puun käyttöä etenkin alueen hulevesien mahdollisten ravinnepäästöjen vähentämisessä. Rakenteen yhteyteen on asennettu tarkkailukaivot ja mittakaivo, jonka avulla vedenlaatua voidaan tarkkailla.

Rakenne toteutettiin osana CircVol-hanketta. Hankkeessa keskitytään Oulun alueella kiertotalouden ja Välimaan kiertotalousalueen kehittämiseen. Hanke on osa 6Aika-strategiaa ja sen rahoittajina toimivat Euroopan aluekehitysrahasto EAKR ja Uudenmaan liitto.

Välimaan valmiit tiet nimetty uudelleen

Sivuvirrantie

Välimaan kiertotalousalueelle Kiiminkiin valmistui kaksi uutta asfaltoitua raskaalle liikenteelle sopivaa tietä. Kiimingintieltä käännytään Sivuvirrantielle (ent. Sivusuontie) ja Sivuvirrantieltä voi kääntyä Uusiotielle. Teiden nimet kuvaavat alueen uutta käyttöä kiertotalousalueena. Valmistunut urakka koskee kiertotalousalueen tiestön ensimmäistä vaihetta.

 

Kartta tieurakan 1.vaiheesta 

Oulun kaupungin tilaaman tieurakan toteutti Maarakennus Ville Niemelä Oy.

 

Avaa tarkempi alueen suunnitelmia havainnollistava kartta.

Välimaan viestintäsuunnitelma valmis

Välimaan viestintäsuunnitelma on julkaistu Välimaan tietopankissa. Avaa suunnitelma tästä.

Yhteinen viestintäsuunnitelma lisää selkeyttä

Tarve Välimaan kiertotalousalueen omalle viestintäsuunnitelmalle todettiin viime vuoden asukastyöpajassa Kiimingissä. Tilaisuudessa kerätyt lähtötiedot olivat pohjana suunnitelmaa laatiessa. Lisäksi työssä hyödynnettiin esimerkkejä vastaavilta alueilta Suomessa. Suunnittelu laitettiin käytännössä pakettiin huhtikuussa järjestetyssä kutsutyöpajassa, jossa osallistettiin tärkeimpiä sidonnaisryhmiä. Lopputulos hyväksyttiin 28.5. ja näin alkoi viestinnän 1. vaiheen toteuttaminen. Viestintää selkeytetään mm. kokoamalla eri palautekanavia Välimaan nettisivujen Palaute-välilehdelle. Välilehti on vielä työn alla.

Kiimingin asukastyöpajan yhteenveto löytyy Välimaan tietopankista. 

Välimaan avoimet ovet la 5.9. klo 13-15

Yksi viestintäsuunnitelman mukainen toimenpide on Välimaan avoimien ovien järjestäminen. Tilaisuus järjestetään alustavasti lauantaina 5.9. klo 13-15 koronaepidemiaohjeistuksen sallimissa rajoissa. Lisätietoa tapahtumasta julkaistaan lähempänä ajankohtaa.

Välimaan kiertotalousalue alkaa rakentua ensi kesänä

Oulun kaupunki investoi materiaalien resurssiviisauteen kehittämällä noin 150 hehtaarin kokoisen kiertotalousalueen Kiimingin Välimaalle. Alue on merkitty yleiskaavaan jo vuonna 2016, mutta tänä vuonna ovat käynnistyneet ensimmäiset konkreettiset kehittämistoimet. Tulevan kesän aikana alueella parannetaan vanhaa tiestöä ja rakennetaan kokonaan uusia tieyhteyksiä. Alueelta voidaan myöntää suunnitteluvarauksia useille kiertotalousalan toimijoille.

Lue lisää tiedotteesta.