Ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia

< Takaisin

Biohiili hulevesien puhdistuksessa 16.9.2020

Biohiili hulevesien puhdistuksessa.

CircVol-hanke järjestää keskiviikkona 16.9. tilaisuuden Biohiili hulevesien puhdistuksessa, jossa kuullaan myös Välimaan hulevesien puhdistusta pilotoivasta rakenteesta. Tilaisuus järjestetään etänä klo 12-14 ja sen jälkeen on mahdollista tulla omalla kyydillä tutustumaan Välimaan vesiensuodatusta pilotoivaan rakenteeseen. Rakenteeseen voi tutustua myös Pilotit-välilehdellä.

Lisätietoja saa tapahtuman kutsusta. Ilmoittaudu tapahtumaan Lyyti-järjestelmässä.

Avaa tapahtuman ohjelma (pdf).

Vesiensuojelurakneteen mittausasema

Jakolinkki

Uutisarkisto

Tähän on koottu CircVol-hankkeen yhteistyökumppaneiden kirjoittamia artikeleita ja verkostoissa julkaistuja uutisia, tiedotteita, blogeja tai vastaavia. Aiheet liittyvät Oulun CircVol-hankkeeseen ja Välimaahan.

6Aika-artikkelit

 • Biokaasun hyödyntämisestä ja käyttökokemuksista jo runsaasti tietoa tarjolla – CircVol-hanke edistää mahdollisuuksia. Lue uutinen biokaasusta.
 • CircVol-hankkeen järjestämä työpaja kokosi kiiminkiläisiä ja Välimaan kiertotalousalueen toimijoita keskustelemaan. Lue uutinen työpajasta.
 • Älykkäämpiä ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja 6Aika-hankkeilla. Lue uutinen 6Aika-hankkeista.
 • Kansainväliset opiskelijaryhmät ratkoivat CircVol-hankkeen haasteita ansiokkaasti. Lue uutinen opiskelijayhteistyöstä.
 • Hackathoneilla ja ideasprinteilla ratkaisuja haasteisiin sekä supertalentit esiin. Lue uutinen ideakilpailusta.

Blogikirjoitukset ja artikkelit

 • Oulussa kiertotalouden näkökulmat ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen huomioidaan yhä paremmin. Lue kirjoitus kiertotaloudesta Oulussa.
 • Kiertotalouden piloteilla tukea kestävään kaupunkikehitykseen. Lue kirjoitus piloteista.
 • Miten kiertotalouskeskus lähtee rakentumaan? - Esimerkkinä Välimaan kiertotalousalueen vaiheet. Lue kirjoitus Välimaan vaiheista.

Oulun kaupungin ja BusinessOulun uutiset ja tiedotteet

 • Kiiminkiläiset haastetaan mukaan Välimaan kehittämiseen. Lue tiedote Välimaan kehittämisestä.
 • Ilmastostrategiasta käytännön toimiin - ilmastokatsaus 3/2019. Lue tiedote ilmastostrategiasta.
 • Välimaan kiertotalousalue alkaa rakentua ensi kesänä. Lue tiedote Välimaan rakentumisesta.
 • Oulun Välimaalle 150 ha kiertotalousalue. Lue uutinen Välimaasta.
 • CircVol-hankkeen niityillä lisää monimuotoisuutta kaupunkiympäristöön. Lue tiedote niittykokeiluista, joista yksi sijaitsee Välimaalla.

Toimijoiden tiedotteita

 • Tavoitteena kiertotalouden edistäminen Oulun alueella – Lassila & Tikanoja suunnittelee materiaalitehokkuuskeskusta Kiimingin Välimaalle. Lue tiedote L&T:n materiaalikeskuksesta.

Muita eri medioiden julkaisuja

Ilmoittaudu CircVol-hankkeen loppuseminaariin 19.11.

CircVol-hankkeen loppuseminaari järjestetään webinaarina to 19.11.2020 klo 9-12. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYNYT.

Maamassojen ja teollisten sivuvirtojen hyödyntäminen voi olla haastavaa. Webinaarissa kuulet hyvistä ratkaisuista kiertotalouden toteutumisesta Turussa, Oulussa, Tampereella ja Helsingissä. Mukana konkreettisten kenttäkokeiden onnistumisia, yhteistyön esimerkkejä sekä mahdollisuus verkostoitua.

Tilaisuus pähkinänkuoressa

Mitä? Maamassojen ja teollisten sivuvirtojen hyödyntäminen kaupungeissa -webinaari
Missä? Microsoft Teams
Milloin? 19.11.2020 klo 9 -12

Ohjelma

 • Sivuvirroista kannattavaa liiketoimintaa kaupungeissa: Kokemuksia Tampereelta ja Helsingistä
 • Kokeiluilla kohti laajempaa yhteistyötä: Kokemuksia Turusta ja Oulusta
 • Maamassojen ja sivuvirtojen hyötykäytön sujuvoittaminen: Kokemuksia kansallisesta yhteistyöstä
 • Digitaalisuus kiertotalouden tukena: Rajapinnat palveluina yli organisaatioiden

Välimaa rakentuu osallistumalla ja yhteistyöllä

Lue Uusiouutiset-lehdestä Satu Välijärven kirjoittama artikkeli Välimaan rakentumisesta ja yhteiskehittämisestä. Avaa Uusiouutisten sivu.

CircVol-hankkeen niityille kunniakirja

CircVol-hankkeen Pöllyyttämö ja muut non-food kasvatuskokeet Oulussa olivat mukana Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä Vuoden maisemateko 2020 -kilpailussa, jonka teemana oli Niityn lumo. Pohjois-Pohjanmaalla voittajaksi valittiin maiseman ja niittyjen hoito Taivalkosken Tyrävaarassa

Pöllyyttämö vuonna 2020.

Kilpailussa jaettiin kunniakirjoja myös muille ehdokkaille. Välimaan kiertotalousalueen Pöllyyttämö toimii esimerkkinä kiertotalousmaterialien hyödyntämisestä ja luonnon monimutoisuuden lisäämisessä teollisesta toiminnasta vapautuneilla alueilla. Lue lisää ProAgrian uutisesta.

Kukkaniityt lisäävät luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristöön ja esimerkiksi pölyttäjät höytyvät käytänteestä. Niityt turvaavat myös ekosysteemipalveluita ja niitä voi perustaa monenlaisille alueille. Kiertotalousalueet ovat yksi hyvä paikka sivuvirtojen hyödyntämiseen niittyjen perustamisessa. Katso vaikka kesäinen video CircVol-hankkeen niityistä:

Kiertotalouden tiekartta etenee

Välimaan kiertotalousalue mahdollistaa monenlaista uutta materiaalikiertoa Oulun seudulla ja voi vähentää massojen kuljetusmatkoja. Tämä auttaa kiertotalouden toteutumisessa Oulun seudulla. Oulussa laaditaankin hyvää vauhtia kiertotalouden tiekarttaa, johon liittyvän uutisen voi lukea Oulun kaupungin sivuilta.

Kiertatalouden tiekarttatyöhön sisältyvässä työpajassa keskusteltiin kiertotalouden mahdollistavista alustoista ja yhteistyöstä. Työpajaan kuuluneessa paneelikeskustelussa yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki mainitsi myös Välimaan kiertotalousalueen.

Kiitos avoimiin oviin osallistuneille!

Välimaan kyltti.

Viime lauantain Välimaan avoimet ovet -tilaisuus on ohi. Kiitos kaikille osallistuneille! Kävijöitä oli avoimissa ovissa yhteensä noin 75 henkilöä, mukaan lukien järjestäjät. Huomioi, että vapaa kulku kiertotalousalueelle ei ole enää sallittua. 

Tervetuloa Välimaan avoimiin oviin 5.9.2020!

HUOM! Oulun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa on lähikontakteja. Oulun kaupunki myös kannustaa oululaisia lataamaan Koronavilkku-sovelluksen. Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimien sovelluskaupoista.

Tervetuloa Välimaan kiertotalousalueen avoimiin oviin lauantaina 5.9.2020 klo 13–15! Avoimen tapahtuman paikkana toimii Välimaan kiertotalousalue, jonka osoite on Sivusuontie 62, Kiiminki. Uusi tien nimi on Sivuvirrantie, mutta se ei ole vielä päivittynyt navigaattoreihin tai muihin navingointisovelluksiin. Paikalle on opasteet Kiimingintien ja Sivuvirrantien risteyksestä.

Ulkotapahtumassa tutustutaan alueeseen, sen toimijoihin ja CircVol-hankkeen pilotteihin. Tiedossa on pientä ohjelmaa sekä tarjottavia, kuten kahvia ja makkaraa. Paikalla ovat myös Välimaan alueen toimijat Lassila&Tikanoja ja Kiertokaari. Tapahtuma tarjoaa tietoa ja keskustelua alueen asioista ja kaiken muun lisäksi kiinnostuneet yritykset voivat tutustua yritystonttitarjontaan Oulun alueella.

CircVol-hankkeen järjestämään tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

Muistathan tapahtumaan osallistuessasi noudattaa koronapandemiaan liittyviä ohjeistuksia. Avaa kirjalliset ohjeet tästä (pdf). Seuraamme tilanteen kehittymistä ja varaudumme ohjeiden päivittämiseen tai jopa tapahtuman perumiseen. Tilaisuudessa on saatavilla rajattu määrä kasvomaskeja ja käsien desinfiointimahdollisuus. Muutoksista tilaisuuden järjestelyissä ilmoitetaan heti tähän uutiseen.

Välimaa - Kasvua kiertotaloudesta

Huomioi alueella liikkuessasi, että osa alueesta on urakka-aluetta, joten jalkaan kannattaa laittaa kaiken varalta umpinaiset kengät!

Biohiili hulevesien puhdistuksessa 16.9.2020

Biohiili hulevesien puhdistuksessa.

CircVol-hanke järjestää keskiviikkona 16.9. tilaisuuden Biohiili hulevesien puhdistuksessa, jossa kuullaan myös Välimaan hulevesien puhdistusta pilotoivasta rakenteesta. Tilaisuus järjestetään etänä klo 12-14 ja sen jälkeen on mahdollista tulla omalla kyydillä tutustumaan Välimaan vesiensuodatusta pilotoivaan rakenteeseen. Rakenteeseen voi tutustua myös Pilotit-välilehdellä.

Lisätietoja saa tapahtuman kutsusta. Ilmoittaudu tapahtumaan Lyyti-järjestelmässä.

Avaa tapahtuman ohjelma (pdf).

Vesiensuojelurakneteen mittausasema

Hulevesien puhdistusta pilotoivan rakenteen urakka päättynyt

Hulevesien puhdistus pilotti

Välimaan kiertotalousalueelle on valmistunut hulevesien puhdistusta pilotoiva vesiensuojelurakenne. Rakenteessa testataan koivubiohiilen ja aluella haketetun puun käyttöä etenkin alueen hulevesien mahdollisten ravinnepäästöjen vähentämisessä. Rakenteen yhteyteen on asennettu tarkkailukaivot ja mittakaivo, jonka avulla vedenlaatua voidaan tarkkailla.

Rakenne toteutettiin osana CircVol-hanketta. Hankkeessa keskitytään Oulun alueella kiertotalouden ja Välimaan kiertotalousalueen kehittämiseen. Hanke on osa 6Aika-strategiaa ja sen rahoittajina toimivat Euroopan aluekehitysrahasto EAKR ja Uudenmaan liitto.

Välimaan valmiit tiet nimetty uudelleen

Sivuvirrantie

Välimaan kiertotalousalueelle Kiiminkiin valmistui kaksi uutta asfaltoitua raskaalle liikenteelle sopivaa tietä. Kiimingintieltä käännytään Sivuvirrantielle (ent. Sivusuontie) ja Sivuvirrantieltä voi kääntyä Uusiotielle. Teiden nimet kuvaavat alueen uutta käyttöä kiertotalousalueena. Valmistunut urakka koskee kiertotalousalueen tiestön ensimmäistä vaihetta.

 

Kartta tieurakan 1.vaiheesta 

Oulun kaupungin tilaaman tieurakan toteutti Maarakennus Ville Niemelä Oy.

 

Avaa tarkempi alueen suunnitelmia havainnollistava kartta.

Välimaan viestintäsuunnitelma valmis

Välimaan viestintäsuunnitelma on julkaistu Välimaan tietopankissa. Avaa suunnitelma tästä.

Yhteinen viestintäsuunnitelma lisää selkeyttä

Tarve Välimaan kiertotalousalueen omalle viestintäsuunnitelmalle todettiin viime vuoden asukastyöpajassa Kiimingissä. Tilaisuudessa kerätyt lähtötiedot olivat pohjana suunnitelmaa laatiessa. Lisäksi työssä hyödynnettiin esimerkkejä vastaavilta alueilta Suomessa. Suunnittelu laitettiin käytännössä pakettiin huhtikuussa järjestetyssä kutsutyöpajassa, jossa osallistettiin tärkeimpiä sidonnaisryhmiä. Lopputulos hyväksyttiin 28.5. ja näin alkoi viestinnän 1. vaiheen toteuttaminen. Viestintää selkeytetään mm. kokoamalla eri palautekanavia Välimaan nettisivujen Palaute-välilehdelle. Välilehti on vielä työn alla.

Kiimingin asukastyöpajan yhteenveto löytyy Välimaan tietopankista. 

Välimaan avoimet ovet la 5.9. klo 13-15

Yksi viestintäsuunnitelman mukainen toimenpide on Välimaan avoimien ovien järjestäminen. Tilaisuus järjestetään alustavasti lauantaina 5.9. klo 13-15 koronaepidemiaohjeistuksen sallimissa rajoissa. Lisätietoa tapahtumasta julkaistaan lähempänä ajankohtaa.

Välimaa Virtual Showroomissa

Oulun yliopiston toteuttama Virtual Showroom esittelee Pohjois-Pohjanmaan parhaita biotalousalan, kiertotalouden ja cleantechin esimerkkiyrityksiä, alueita ja tutkimusta. Myös Välimaan kiertotalousalue löytyy Virtual Showroomista ensimmäisten joukossa! 

Siirry Virtual Showroomiin.

 

 

Välimaan vaiheet koottu blogiin

Välimaan aluesuunnittelun vaiheita ja perusteita valinnoille on koottu CircVol-hankkeen blogiin.

Lue blogiteksti Miten kiertotalouskeskus lähtee rakentumaan? - Esimerkkinä Välimaan kiertotalousalueen vaiheet.

Dronekuva Välimaalta vuodelta 2019.

Biokaasukäsikirja julkaistu!

Bussi.

Eilen julkaistiin Oulun ja Turun ammattikorkeakoulujen yhteistyönä CircVol­-hankkeen puitteissa toteutettu Biokaasua! Käsikirja kaasukäyttöisten ajoneuvojen hankinnan ja käytön tueksi. Käsikirjan tarkoituksena on jakaa tietoa yrityksille ja julkisille organisaatioille.

Avaa käsikirja tästä.

 

 

Webinaari: Kiertotaloutta edistämässä 6Aika-kaupungeissa 12.5.

CircVol-hankkeen kansallisen verkoston webinaari järjestetään ti 12.5.2020 klo 15-16.30 teemalla "Kiertotaloutta edistämässä 6Aika-kaupungeissa". Webinaarissa esitellään mm. kuulumiset Oulun Välimaan kiertotalousalueelta.

 

Tervetuloa mukaan kuulemaan miten kiertotaloutta viedään eteenpäin kaupungeissa ja yrityksissä! Ilmoittautuminen tästä linkistä. Osallistumislinkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille.

 

Tapahtuman ohjelma:

15.00-15.15 CircVol-verkoston esittely
Turku Science Park Oy, CircVol hankkeen koordinaattori, Reeta Huhtinen

15.15-15.30 Turku: Topinpuiston savikoiden esirakentaminen uusiomateriaaleilla -koehanke
Lounais-Suomen jätehuolto, rakennusinsinööri, Tommi Itkonen

15.30-15.45 Helsinki: Alueellinen biomassakartoitus
Ramboll Oy, Venla Viskari

15.45-16.00 Oulu: Kiertotaloutta edistämässä yhdessä Oulun kaupungin kanssa
Lassila & Tikanoja, yksikönpäällikkö, Sami Lindroth

16.00-16.15 Tampere: Nollakuituhaaste

16.15-16.30 Loppukeskustelu ja webinaarin päätös

 

Lisätietoja tapahtumasta:
Turku Business Region -sivuilta.

 

Välimaan biohiilisuodattimen rakentaminen alkaa!

CircVol-hankkeen yhteydessä rakennetaan Välimaan kiertotalousalueelle vesiensuojelurakenne, jossa hyödynnetään biohiiltä ja puuhaketta alueen hulevesien suodattamiseen. Lue koko uutinen.

Koneet käynnissä Välimaalla

Rakentamisurakan toteuttaa Maarakennus Ville Niemelä Oy.

Välimaan toimijat esittelevät suunnitelmiaan

Lassila&Tikanoja ja Kiertokaari

Tammikuun puolivälissä Välimaan toimijat esittelivät suunnitelmiaan kiertotaloudesta kiinnostuneille vieraille. Esitelmät tallennettiin videolle ja ne on nyt julkaistu Oulun ammattikorkeakoulun Youtube-tilillä. Videot voi katsoa suoraan klikkaamalla linkkiä:

Videot löytyvät myös tämän sivuston Verkosto-välilehdeltä.

Videoissa ei ole tekstitystä.

Maamassojen tilavuuksien mittaamiseen uusia menetelmiä

Oulun ammattikorkeakoulu (OAMK) on osatoteuttajana 6Aika CircVol-hankkeessa, jonka keskeisenä tavoitteena on tukea kaupunkeja mm. neitseellisten maamassojen säästämisessä ja siirtymissä kohti kestävää kehitystä. Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi on selvitetty maamassojen tilavuuksien määrittämiseksi mittausmenetelmää, joka mahdollistaisi nopean ja tarkan mittauksen maastossa. Mittausmenetelmän kehittäminen tukee logistiikan optimointia, jonka avulla voidaan hillitä hiilidioksidipäästöjä.

Kuva Kaakkurista (kaupunginosa Oulussa).

Massojen mittausmenetelmistä dronea hyödyntäen on julkaistu artikkeli Oulun ammattikorkeakoulun ePookissa

Oulun ammattikorkeakoulu osallistuu kiertotalouden kehittämiseen

Oulun ammattikorkeakoulun logo.

Oulun ammattikorkeakoulu toimii osatoteuttajana CircVol-hankkeessa. Projektipäällikkö Virpi Käyhkö on kirjoittanut blogitekstin kiertotaloudesta, sekä siihen liittyvästä yhteistyöstä ja piloteista. Blogi on julkaistu Oulun ammattikorkeakoulun sivuilla ePooki Asiantuntijablogissa. 

Lue blogi "Kiertotalouden piloteilla tukea kestävään kaupunkikehitykseen".

Kiimingin työpaja kokosi kiiminkiläisiä ja Välimaan kiertotalousalueen toimijoita keskustelemaan

CircVol-hanke järjesti keskiviikkona 16.10. Kiimingin lukiolla Välimaan kiertotalousalueen kehittämiseen liittyvän asukastyöpajan "Välimaan kiertotalousalueella tapahtuu". Tilaisuus keräsi paikalle aiheesta kiinnostuneita kiiminkiläisiä, sidosryhmiä ja alueen toimijoita. Yhteistyössä ja mukavassa hengessä vaihdettiin tietoja ja kokemuksia puolin ja toisin. Ilta päätettiin toiveeseen -  Kehitetään Välimaasta kiertotalousyhteisön malliesimerkki. 

Aiheesta on julkaistu artikkeli Oulun kaupungin 6Aika-sivuilla. Lue artikkeli.

Lisäksi työpajasta on julkaistu yhteenveto Välimaan nettisivujen tietopankkiin. Avaa työpajan yhteenveto (pdf).

 

Suuri kiitos kaikille osallistuneille!

Kaasuautoksi konvertoinnin video julkaistu

CircVol-hankkeessa on tehty video bensiiniauton konvertoinnista kaasu- tai biokaasuautoksi. Video on Oulun ammattikorkeakoulun, Oulun seudun ammattiopiston ja ElBio Ky:n yhteistyössä toteuttama. Video nähtiin mm. tilaisuudessa "Biokaasu ajoneuvoissa, teollisuuden prosesseissa ja energian tuotannossa".

Kuva biokaasutilaisuudesta.  Katso video Youtubesta.

Välimaan kiertotalousalue alkaa rakentua ensi kesänä

Oulun kaupunki investoi materiaalien resurssiviisauteen kehittämällä noin 150 hehtaarin kokoisen kiertotalousalueen Kiimingin Välimaalle. Alue on merkitty yleiskaavaan jo vuonna 2016, mutta tänä vuonna ovat käynnistyneet ensimmäiset konkreettiset kehittämistoimet. Tulevan kesän aikana alueella parannetaan vanhaa tiestöä ja rakennetaan kokonaan uusia tieyhteyksiä. Alueelta voidaan myöntää suunnitteluvarauksia useille kiertotalousalan toimijoille.

Lue lisää tiedotteesta.

CircVol-hankkeen nettisivut julkaistu

Välimaata kehitetään CircVol-hankkeessa vuosina 2018-2020 ja hankkeen nettisivut on nyt julkaistu. Hankkeessa on mukana neljä 6Aika-kaupunkia ja useita erilaisia pilottikokeiluja.

Siirry CircVol-nettisivuille!