Varjakan satama
Varjakan mänty on Oulunsalon suurin ja vanhin puu, jolla on ikää noin 350–400 vuotta. Puun pituus on 18 metriä ja se on 1,6 metriä paksu. Menneinä aikoina laivat käyttivät sitä maamerkkinä purjehtiessaan Ouluun.
Varjakan saaren sahan konttorirakennus, joka on peruskorjattu.
Varjakan saaressa sijaitsevan, sahan toiminnan aikaisen paloaseman letkutorni, joka on osin korjattu. Rakennuksen on suunnitellut entinen Oulun lääninarkkitehti Harald Andersin. Rakennukset on toteutettu ns. pystyhirsimenetelmällä ja ne on suunniteltu 1920-luvun klassismin hengessä (Hirviniemi 1995).
Varjakan saaressa sijaitseva sahatoiminnan aikainen paritalo, joka on peruskorjattu. Paritaloja oli alun perin kuusi, ja on suunnitellut entinen Oulun lääninarkkitehti Harald Andersin. Rakennuksia on säilynyt viisi. Rakennukset on toteutettu ns. pystyhirsimenetelmällä ja ne on suunniteltu 1920-luvun klassismin hengessä (Hirviniemi 1995).
Varjakan saaressa sijaitseva saha toiminnan aikainen sahapäällikön ja virkailijoiden suuri asuinrakennus, jota ei ole peruskorjattu. Rakennuksen on suunnitellut entinen Oulun lääninarkkitehti Harald Andersin. Rakennukset on toteutettu ns. pystyhirsimenetelmällä ja ne on suunniteltu 1920-luvun klassismin hengessä (Hirviniemi 1995).
Varjakan saaressa sijaitseva sahan toiminnan aikainen paritalo, joka on peruskorjattu.
Varjakan saaressa sijaitseva, sahan toiminnan aikainen, paritalo, jota ei ole peruskorjattu.
Varjakan vanhin säilynyt rakennus on saareen Pudasjärven Petäjäkankaalta vuonna 1899 siirretty asuinrakennus (Hirviniemi 1995).
Varjakan saaren rantasauna
Paikan henkeä Varjakan saaressa
Intialaisen taiteilijan Varjakan saareen tekemä aurinkoportti.
Varjakassa on edelleen nähtävissä jäänteitä aktiivisesta saha-ajasta. Kuvassa sahan laiturin jäänteet saaren etelärannalla.
Varjakan mantereen ja saaren välillä on mahdollisuus käyttää kapulalossia.
Kuvat: Ari Saine, 2009