Rehtorin terveiset Rehtorin terveiset

Monitoimitalossa toimiva koulumme on moderni ja viihtyisä opinahjo. Monipuoliset opetusvälineet ja muunneltavat tilat antavat opetushenkilökunnalle mahdollisuuden toteuttaa opetusta ja kasvatusta monenlaisilla opetusmenetelmillä erilaisissa opetusryhmissä ja oppimisympäristöissä. Päiväkodin kanssa yhteistyö on hyvin luontevaa, monipuolista ja antoisaa.

Varsinainen koulumme "helmi" on piha lähiniittyineen ja metsineen. Koulumme editse virtaa Kiiminkijoki, jonka rantaan kyläläiset ovat rakentaneet viihtyisän makkaranpaistopaikan. Välituntipiha on jaettu neljään alueeseen: 1) Leikkialue, jossa on monipuoliset leikkivälineet ja varusteet (mm. kiipeilyseinä, hiekkalaatikko, asfaltti-curling, kiikut, katusählykaukalo, kiipeilytelineet, siirrettävät skeittirampit, tervapata ja ruutuhyppypaikat). 2) Peliareena, jonka hiekkatekonurmella voi pelata mm. sählyä, koripalloa, tennistä, jalkapalloa ja lentopalloa. Areenan vieressä on korkeus- ja pituushyppy- ja kuulantyöntöpaikat. 3) Urheilukenttä, jossa pelaamme pesä- ja jalkapalloa ja talvisin kentällä luistelemme ja pelaamme jääpelejä. 4) Hiihtomaa, jossa on talvisin hyvät mäenlaskumahdollisuudet (kumpareikko, kouru, hyppyreitä, tasaista) niin pulkalla, liukurilla, suksilla kuin lumilaudoillakin. Hiihtomaan välittömässä läheisyydessä on myös kilometrin mittainen välituntilatu ja hiihtohalsteri.

Reki-Vesalan Asukkaat ry (kyläyhdistys) on rakentanut yhdessä koulun kanssa koulumme pihalle ja lähialueelle kuusiväyläisen frisbeegolf radan, mikä palvelee koululaisia ja ylikiiminiläisiä. Rata on merkitty väyläopastein ja aloituspaikalla koulun urheilukentän reunalla on tuloskorttilaatikko, mistä löytyy ratakortteja. Tervetuloa pelaamaan yksin tai porukalla. Koululla ja kyläyhdistyksellä on yhteiset fresbeet. Niitä voit tiedustella Perttu Hämäläiseltä (044-4970738).

Olemme rytmittäneet koulupäivämme viime vuotiseen malliin. Koulu alkaa aamupäivän aikana klo 8.00 tai 9.45. Aamulla on klo 9.30-9.45 on aamun ensimmäinen välitunti. Kaksi seuraavaa oppituntia pidämme klo 9.45 -11.35. Tällöin jokainen luokka pitää myös 20 minuutin ruokatauon. Ruokatauon aloitukset on porrastettu 10 minuutin välein. Klo 11.35-12.05 on koko koulun toiminnallinen tauko. Tähän taukoon osallistuvat aina kaikki koulun oppilaat. Osaksi tauko on ohjattua toimintaa. Aikaisintaan oppilaan koulupäivä päättyy siis klo 12.05. Iltapäivisin pidämme vielä 10 minuutin evästauon ja 15 minuutin välitunnin. Lapset liikkuvat koulupäivän aikana toimintatunnilla ja välitunneilla parhaimmillaan 60 minuuttia. Kun siihen lisätään liikunnanopetus, liikuntakerhot ja koulumatkat, voin ylpeänä todeta, että Vesalan koulun oppilaat ovat etuoikeutettuja saadessaan koulupäivisin ainakin yhden liikunnan oppitunnin verran mahdollisuuden liikkumiseen ja virkistäytymiseen. Seitsemän kouluvuoden aikana tämä ei voi olla vaikuttamatta lapsen liikunnallisiin taitoihin ja peruskuntoon. Liikkuva Koulu- hanke antaa myös välineitä ja vinkkejä tuoda liikunnan iloa lisää kaikille oppitunneille.

Kansainvälinen NPDL-projektin aktiivivaihe päättyi viime keväänä. Alla oleva lukukappale osoittaa kuitenkin, mihin suuntaan edelleen olemme opetusta kehittämässä.

 OPS:n uudistus ja kansainvälinen NDPL- projekti antavat työkaluja uudistaa opetusta sisällöllisesti niin, että voimme siirtyä sirpalemaisesta luokkaopetuksesta opetuskokonaisuuksiin tekemällä asioita enemmän yhdessä yli luokkarajojen. Tietotekniset välineet ja somen käyttö ovat alkaneet mullistaa käsitystä oppimisesta. Pyrimme saamaan oppilaan oppimisen keskiöön niin, että oppilas löytää motivaation ja oman tavan oppia sekä luoda uutta tietoa ja oppimisen toimintamalleja. Opettajan rooli on muuttumassa ohjaajaksi ja innostajaksi tiedon jakajan ja järjestyksen pitäjän sijaan. Myös lisääntyvä opettajien yhteistyö antaa oppilaalle mahdollisuuden käyttää opiskelussaan opettajien osaamista laajemmin hyväkseen. ( Jokainen opettaja on jokaisen oppilaan opettaja) 

Olemme ylpeitä ja kiitollisia monitoimitalostamme ja meillä talossa toimijoilla on kaikki mahdollisuudet tehdä yhdessä hoito- ja koulupäivistämme opettavaisia ja viihtyisiä.