Muistiot Muistiot

< Takaisin

2016-1 Tuiran suuralueen yhteistyöryhmän kokousmuistio

Tuiran suuralueen yhteistyöryhmän kokous

 

Aika:             Keskiviikkona 27.1.2016 klo 17

Paikka:          Tuirakas-tuvalla, osoitteessa Jatkotie 2

 

Läsnä:             Katja Koivukoski               yhteistyöryhmän puheenjohtaja

                      Seppo Paakkari                 alueen asukas

                      Veikko Puusti                    Tuiran asukasyhdistys

                      Marjo Kemppainen           vpj, Pikisaaren asukasyhdistys

                      Kalle Hellström                 Hietasaaren palstanviljelijät

                      Marjatta Korkala               Tuiran kirjasto

                      Liisa Rinne                         alueen asukas

                      Seppo Pernu                     alueen asukas

                      Kaisu Pernu                       alueen asukas

                      Claudia Hattara                 alueen asukas

                      Juhani Suopanki               Hietasaaren asukasyhdistys

                      Anne Kippola                     sihteeri/ kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori           

            Kokouksen avaus

Puheenjohtaja Katja Koivukoski avsi kokouksen klo 17.04.

 

Tuiraan juuri muuttanut palstanviljelijöiden puheenjohtaja Kalle Hellström esitteli kokouksen aluksi itsensä.

 

Edellisen pöytäkirjan hyväksyminen

Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja.

 

Esityslistan hyväksyminen kokouksen työjärjestykseksi

Hyväksyttiin esityslista kokouksen työjärjestykseksi.

 

Toimintarahan jako vuodelle 2016

Oulun kaupungin myöntämä alueellinen toimintaraha vuodelle 2016 on 0,70€ per suuralueen asukas. Tuiran suuralueen toimintaraha on siis 6580€. Hakemuksia on tullut yhteensä 7600€ edestä, joten niistä pitää leikata 1020€ pois. Yhteistyöryhmä tekee toimintarahan jaosta esityksen ja lähidemokratiakunta tekee asiasta lopullisen päätöksen kokouksessaan 22.2.

Käytiin läpi kaikki toimintarahahakemukset. Päätettiin yksimielisesti, että leikataan Nuorten kotkien iltapäiväkerhon hakemuksesta ja Saunaseuran saunan lämmitystä koskevasta hakemuksesta.

Nuorten kotkien iltapäivätoiminnan retkeä koskevassa hakemuksissa haettiin 1000€ ja retki koskee ainoastaan 33 henkilöä, eikä se ole kaikille avointa toimintaa.

Rantasaunaseuran hakemus saunan lämmityskuluihin koettiin myös kalliiksi. Kyseessä ei ole varsinainen tapahtuma, joten hakemusta päätettiin leikata.

 

Pöytäkirjan liitteenä on toimintarahataulukko haetuista toimintarahoista, sekä yhteistyöryhmän esitys toimintarahojen jakamiseksi.

 

Hietasaaren ja kaupunkiviljelypalstojen kaavat

Kaavat ovat nyt esillä ja niistä on pidetty keskustelutilaisuus. Kaavoihin voi jättää muistutuksen perjantaihin 29.1. klo 15.30 mennessä. Muistutus voi koskea mahdollisia virheitä kaavaesityksessä. Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys on koonnut ihmisten mielipiteitä ja koonnut muistutusta asiasta.  Muistutuksen kirjoittavat myös mm. palstanviljelijät ja useat yksittäiset ihmiset.

 

Kaavassa on esitetty, että kaupunkiviljely siirretään Hietasaaren toiseen päähän, ja viljelypalstojen nykyiselle paikalle on tehty varaus huvipuistolle. Nallikariin Eedeniä vastapäätä tulisi tanssipaviljonki ja leikkipuisto siirrettäisiin lähemmäs rantaan. Nallikarin rantaan, lähelle nallikarin ravintolaa tulisi myös lomaosakkeita ja lähelle maisematornia tulisi rantasauna. Huvipuisto tulisi Pohtoa vastapäätä ja Pohtolle tulisi tornihotelli. Huvipuisto tulisi kulkemaan myös mustasalmen yli. Hietasaareen on suunniteltu myös 30 mökin siirtolapuutarha alue. Kaupunkiviljelylle tulisi alueita yhteensä n. 300 palstaa. 4 tonttia tulisi täydennysrakentamiseen ja 7 huvilaa alueella säilyisi, jousiampujille tulisi oma halli. Alueelle halutaan monipuolinen ympärivuotinen käyttö ja vilkkaampaa kaupunkikulttuuria.

 

Uusissa suunnitelmissa Hietasaari rakennetaan melko täyteen, jolloin sen rauhallisuus ja luontoarvot kärsivät. Myös autopaikkoja tulisi saareen runsaasti lisää. Yleisiä kaikille avoimia virkistyspaikkoja siirretään kaupallisiin käyttöihin.

 

Yhteistyöryhmä on ollut mukana tekemässä kansalaisaloitetta Hietasaaresta kansalliseksi kaupunkipuistoksi, sekä ollut mukana kirjoittamassa kannanottoa Hietasaaren kehittämiseen liittyen ja julkaissut kirjan Hietasaaresta.  

 

Käytiin vilkasta keskustelua ja esille nousi useita kysymyksiä. Toteutuuko demokratia Oulussa ja arvostetaan asukkaiden ja kuntalaisten mielipiteitä kaavoitusta suunniteltaessa? Miten liikenne pystytään hoitamaan saareen, jos saaren käyttäjämäärät nousevat radikaalisti uusien suunnitelmien myötä? Kaavan suunnittelu on niin pitkittynyt, että onko huvipuistoyrittäjällä vielä rahaa toteuttaa projektinsa. Jos ei ole, niin mitä alueelle sitten tulee?

 

Uudeksi viljelypalsta-alueeksi osoitettu alue ei ole kovin hyvää viljelymaata. Saaren koko on 1kmx2km ja kaadettavan metsän koko olisi 4 hehtaaria.

 

Oulun raadit

Oulun raadit alkavat helmikuussa.  Tilaisuuksia on yhteensä 5. Ensimmäinen Oulun raati järjestetään Torinrannan suunnittelusta ja loput neljä kouluverkostosta, jotka pidetään eri alueilla.

 

·         Torinrannan kehittäminen, tiistai 9.2. klo 18–20 Kaupunginteatterin lämpiö

 

Kouluverkko:

1.      Kiimingin lukio, keskiviikko 10.2., klo 18-20.

2.      Oulunsalon lukio, torstai 11.2., klo 18-20.

3.      Haukiputaan lukion auditorio, tiistai 23.2.2016, klo 18-20.

4.      Keskinen alue, Lyseon lukio, keskiviikkona 24.2.2016, klo 18-20.

 

Muut asiat

 

Tuiran suuralueen kulttuurikävelyt jatkuvat tänäkin vuonna. Kävelyllä tutustutaan ennalta suunnitellun reitin mukaan alueen rakennuksiin, historiaan ja ympäristöön. Samalla mietitään kävely- ja pyöräilyreittien sujuvuutta sekä muita alueen siisteys- ja turvallisuusasioita.

 

Toimintarahahakemusten lisäksi alueella on paljon muitakin tapahtumia, mm. kaupungin kuulemistilaisuuksia alueen ja palvelujen kehittymiseen liittyen sekä Tuiran asukasyhdistyksen tapahtumia. Suunnitelmissa on mm. ystävänpäivätapahtuma, matka Ikeaan, kirjallisuustapahtuma, Samulinpäivän tapahtuma, joulutapahtuma, marjaretki Hailuotoon sekä elokuvailta.

 

Kouluverkkokysely on meneillään ja päättyy 29.1. Kysely löytyy Oulun kaupungin nettisivuilta ja tulokset esitellään tulevissa Oulun raadeissa. Tuiran koulun jatko on edelleen auki, vaikka oppilasmäärä kasvaa kovaa vauhtia. Ensi syksynä Tuiran koulussa (ala-aste) on jo 220 oppilasta.

 

Hietasaaren kirjasarjan 2. osa alkaa olla hyvällä mallilla ja siihen on myyty mainoksia, jolla katetaan kirjan painatuskuluja. Kirjaa myydään 25€ hintaan.

 

Viime viikolla oli Tuirassa pohjoisen hyvinvointialueen suunnittelu ja keskustelutilaisuus. Pohjoisella alueella tulee olemaan vain kaksi hyvinvointikeskusta, Haukiputaalla ja Tuirassa. Tuiran hyvinvointikeskuksessa tulee olemaan noin 60 000 asukkaan terveyspalvelut. Palvelut samalla lisääntyisivät Tuiran keskuksessa. Esille on noussut huoli ovatko resurssit riittävät palvelujen tuottamiseen noin suurelle asukasmäärälle.

 

Tuirassa järjestetään koko perheen ystävänpäivätapahtuma pe 12.2. illalla. Mukaan pyydetään muitakin alueella toimivia yhdistyksiä.

 

Anne on lomalla 22.2-10.3.

 

Aluelehti ilmestyy keskiviikkona 16.3. Aineistot on toimitettava viimeistään 19.2 mennessä Katjalle (katja.kristiina.koivukoski@gmail.com). Tuiran suuralueella on tällä hetkellä yhteensä 5490 taloutta, joihin lehti jaetaan. Lehti tulee olemaan 28 sivuinen, monivärinen ja Rannikon laatupaino hoitaa taiton ja painatuksen. Lehden kustantaa Tuiran asukasyhdistys ja siihen tulee juttuja koko Tuiran suuralueen toiminnasta.

 

Tuiran suuralueen yhteistyöryhmän seuraava kokous

Seuraava yhteistyöryhmän kokous pidetään keskiviikkona 6.4 klo 17 Tuirakas-asukastuvalla.

 

Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja kiitti osallistujia vilkkaasta ja rakentavasta keskustelusta ja päätti kokouksen klo 19.20.