Yhteistyöryhmien aikaiset vanhat muistiot

< Takaisin

2016-5 Haukiputaan suuralueen yhteistyöryhmän kokous 1.11.2016, muistio

1.11.2016 klo 18.00 Haukiputaan suuralueen yhteistyöryhmän kokous

Paikka: Jatulin takkahuone, Haukipudas

Läsnä: Tiina Sorakangas, OuKa, työpajatoiminta. Aarno Ervasti, Haukiputaan Heitto/Vierivät Kivet. Hannu Liljamo, Haukiputaan suuralueen yhteistyöryhmän vpj., Merja Rasinkangas, Oulun Poliisilaitos. Jarkko Kähkönen, Oulun Poliisilaitos.  Maijaliisa Pollari, Kirkonkylän asukasyhdistys. Tuomo, Haukiputaan asukas. Erwin Fischer, Oulun maahanmuuttajaneuvosto. Elisa Kittilä, OuKa, kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori. Kaarina Torro, Haukiputaan suuralueen yhteistyöryhmän pj.

Pj. Kaarina Torro avasi kokouksen. Sihteeriksi oli kutsuttu Elisa Kittilä.

Hannu Liljamo kertoi perinteisistä, nyt 4. kertaa uuden Oulun aikana järjestettävistä Haukipudaspäivien ohjelmasta viikolla 45, 10-13.11. Ohjelmassa mm.torstaina 10.11. Päivi Alasalmen vierailu Haukiputaan kirjastossa, pohjoisten kirkkojen näyttely, Kari Holman akvarellitöitä esillä Jatulissa. Lisäksi perjantaina 11.11. on kynttiläuintia ja vesivoimistelua.  Oheisessa linkissä yksityiskohtaiset tiedot tapahtumista/päivistä:

http://haukipudaspaivat.yhdistysavain.fi/

Kaarina Torro: Oulu10-palvelut jalkautuu Haukiputaan kirjastolle myymään joukkoliikenteen lippuja 15.-16.11. klo 15.00-19.00. Oulu10-asiakaspalvelun Pop-Up –palvelupisteessä otetaan vastaan vain korttimaksuja. Kuntalaisten toivotaan käyttävän palvelua aktiivisesti.

Illan teemana oli turvallisuus vai turvattomuus Haukiputaalla? Miten näkee asian virkavalta? Keskustelemassa olivat Oulun Poliisilaitokselta ”koulupoliisit” Merja Rasinkangas ja Jarkko Kähkönen.

Autohurjastelu maanteillä on lisääntynyt joka aiheuttaa huolta kuntalaisissa. Poliisien mukaan kouluissa olisi lisättävä laillisuuskasvatusta ja liikennekasvatusta. Myös poliisipartio on hälytettävä paikalle kun näkee hurjastelijoita. Poliisit ovat yhä useammin kouluissa selvittelemässä kiusaamisia ja tappeluita. Pitkään jatkuneet, jopa rikoksen merkit täyttävät kiusaamiset lisääntyneet.  Koulupoliisit tekevät asiasta esiselvittelyjä koululle, jonka jälkeen ilmoitetaan asiasta huoltajille. Poliisin mukaan varhainen pysäyttäminen ja varhainen puuttuminen ovat tärkeitä ennaltaehkäiseviä toimia. Rikosilmoituksia ja lastensuojeluilmoituksia tehdään sosiaalihuoltoon.

Muita poliisin kuulumisia Haukiputaan alueelta: Mopot keulivat, ajavat karkuun, puutteellisia laitteita, päihtyneitä nuoria. Myös nuuskaa tavattu monissa kouluissa. Sosiaalista mediaa käytetään nuuskan myynti-ilmiöön. Poliisin mukaan ilkivalta, mm. katolla kiipeilyt ja hyppelyt ovat yleistyneet. Poliisi pyysi ilmoittamaan heti tämäntyyppisistä tilanteista. Pohdimme Haukiputaan poliisiaseman lakkautusta ensi vuoden puolella millä tavalla poliisi tulee näkymään Haukiputaalla kun poliisipartiot lähtevät Hiukkavaarasta. Esimerkiksi Limingan poliisiaseman lakkautus on lisännyt ilkivaltaa Limingassa. Poliisi ei näy enää niin usein Limingassa kuin ennen poliisiaseman lakkautusta.

Koulunloppumisen aikoihin tavataan paljon juopuneita nuoria. Redin työntekijöiden mukaan kemikaalit yleistyneet tilaamalla netin kautta. Valistus tärkeää, mutta hyväksyykö nuoret sen? Keskusteltiin, että nuoret tarvitsevat aikuisen läsnäoloa, eikä sen tarvitse aina olla poliisi. Aikuinen voi kieltää nuorta, jos näkee ilkitekoja. Todettiin, että ennen kylä kasvatti lasta, nykyään ei.  Nuorten on silti opittava että teoilla on seurauksia. Kirjaston henkilökunta voisi käydä koululla vanhempainillassa kertomassa ongelmista tai Wilma-viestiä laitetaan koteihin. Joskus K-kauppias on käynyt vanhempainillassa kertomassa varastamisesta. Pohdittiin, että yhteistyötä lisättävä nuorisotyöntekijän ja srk-ohjaajan kanssa ja ohjata järkevämpään tekemiseen. Työpajaltakin voisi osallistua lyhytaikaiseen projektiin.

Kyseltiin onko Haukiputaan ”Onnelan” maahanmuuttajanuoret aiheuttaneet ongelmia? Haukiputaalla sattui mm. ”Vesi-Jatuli”-tapaus. Poliisin mukaan rikkeistä valtaosan on tehnyt kantaväestö, mutta mukana on myös maahanmuuttajia. Todettiin että, facebook ja muu sosiaalinen media voi lietsoa, provosoida ja hämmentää, suurentaa asioista. Keskusteltiin vapaehtoisesta partiointitoiminnasta; auttavat yhteisöt ovat hyvä ajatus, myös vanhempien partiot hyvä idea. Pateniemen alueelta on tästä hyviä kokemuksia. Yleisesti ottaen pelko on vähentynyt ja nuoret hengailevat mielellään maahanmuuttajien kanssa nykyisin.

Seuraava kokous 1.12. klo 17.30; pj. valinta, toimintaraha-asiat, aikataulut, Kiiminkijoki –asiat.

Tarjotaan torttukahvit. 

Jakolinkki