Yhteistyöryhmien aikaiset vanhat muistiot

< Takaisin

2017-3 Haukiputaan ja Kellon suuralueiden yhteistyöryhmän kokous 20.4.2017, muistio

Haukiputaan ja Kellon suuralueiden yhteistyöryhmien kokous

Aika:             20.4.2017 klo 17.30  - n. klo klo 20.00

Paikka:          Martinniemen seurakuntakoti, Repolantie 2

Läsnä: Heidi Romppainen, Hilkka Raninen, Leena Liedes, Erwin Fischer, Markku Annala, Pentti Lahdensivu, Irja Lahdensivu, Liisa Takalo, Mika Huusko, Esa Aalto, Aarno Ervasti, Sirpa Ervasti, Kaisu Luokkanen, Irma Kiventerä, Auli Haapala, Kaarina Torro (pj.) Hannu Liljamo (varapj.) Elisa Kittilä (siht.)

1. Kokouksen avaus

varapj. Hannu Liljamo Haukiputaan suuralueen ytr:stä avasi kokouksen klo 17.38. Mukana Kaisu Luokkanen /Kellon ytr pj. Pidetään yhteiskokous koska otetaan yhteisenä haasteena Isoniemen leirikeskuksen kannanoton jättäminen. Rantapohjan toimittaja tulossa klo 18.00.  Pj. Kaarina Torro estynyt kokouksen alusta, koska SDP:llä ryhmäkokous jossa pj. Kaarina Torro uutena valtuutettuna mukana. Onnittelut Kaarinalle valtuustopaikasta!

2. Työjärjestys ja läsnäolijoiden toteaminen

- hyväksytään.

3. Ajankohtaiset asiat

3.1 Heidi Romppainen, Projektipäällikkö, Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaistan OLKA -hankkeesta esittäytyy:

Kohteina ovat uudet kyläverkkohankkeet maaseutu/haja-asutusalueille ja reuna-alueille. Hankkeen rahoittavat Oulun kaupunki ja Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahasto. Hanke päättyy 30.9. 2017 jos ei haeta jatkoa.  Lisätietoa hankkeesta kiinnostuneista:  www2.olka.fi/kiinnostuneet.

Keskustelua:  paljonko maksaa? OLKAn liittymäkustannus on n. 1900€, voi maksaa kertamaksuna tai 3 erässä. Rahoituslaitoksen kanssa on käyty keskustelua maksujärjestelystä.  Esim. Muhoksen alueella liittymähinnat 1500€ koska kaistaa rakennettu ”talkootyöllä”: tehdään itse kaivuu-, asennus-, jälkityöt.  Luvat, n. 200 - 350€ lisäksi.  OLKA hankkeesta toimitetaan kuitu, ja asennustyöt tehdään alihankkijan toimesta.  Kk maksu 30€ 100/100 mega, molempiin suuntiin siis yhtä paljon kaistaa saatavilla, ja es. demovideoita YouTubeen saadaan ladattua välittömästi.  Vertailun vuoksi mokkulan nopeus 8mg/10mega.

- Osuuskuntamallissa päätetään itse kuka on kuidun tarjoaja ja miten verkkoa kehitetään. Oma asiakastuki verkon käyttöön liittyvissä ongelmissa ja asioissa on saatavilla.

- kysyttiin mihin asti kuitu tulee? Liittymämaksuun tontin rajalle, mutta viedään toki sisälle asti. Urakoitsijan kanssa voidaan sopia kaivuu- ja asennustyöt.

- Kiviniemeen tulee uusi asuinalue, miten tietoliikenne taataan? Oulun kaupunki tukee Teliaa, DNA:ta ja Elisaa. Voivat keskenään ratkaista tekniikkaa alueelle.

- todettiin myös että 5G toimiakseen vaatii valokuidun.  Ainoastaan 10% kulkee oikeasti langattomasti, 90% mastoon ja mastosta kuitua pitkin verkkoon. Onko tällaiseen hankkeeseen kiinnostusta riippuu kyläyhdistyksestä, mm. Martinniemessä. 

3.2. Oulun seurakuntayhtymän linjaratkaisu talouden turvaamisesta; merenranta leirikeskuksen uudisrakentaminen joko Oulunsalon Umpimähkään tai Haukiputaan Isoniemeen – kannanoton jättäminen.

Isoniemen leirikeskus suljetaan heinäkuussa. Kompleksiin kuuluu yhteensä 3 rakennusta; päärakennuksen lisäksi saunarakennus ja kotakirkko jotka jäävät, niitä voidaan vuokrata. Rantakaava on voimassa, jäteveden osalta viemäröinti kunnossa, rauhallinen alue, hyvä tieyhteys.  Tosin hieman ilkivaltaa kun on hieman syrjässä. Pohdittiin, saako Haukiputaan jakokunta Isoniemen tontin myynnistä huomattavat tulot jos seurakunnan vuokrasopimus lopetetaan ja joku haluaa rakentaa alueelle. Nyt suurin osa alueesta on asukkaiden käytössä.  Todettiin, että kokouksessaan Martinniemen kyläyhdistys kannattaa yksimielisesti  Isoniemen alueen säilyttämistä leirikeskuksena.

- Työryhmä työskentelee asian osalta. Hannu Liljamo esitteli Merenranta leirikeskustarveselvitystä (2016).

- Irja Lahdensivu kertoi asioiden taustaa: ELY-keskus on avainasemassa kun se ratkaisee kumpi kohde valitaan: Isoniemi vai Umpimähkä Oulunsalossa. Molemmat sijaitsevat meren rannalla mutta ympäristöasiat ratkaisevat päätöksen. Isoniemi on kaavoitettu, viemäröinti kunnossa, Umpimähkässä ei.

- Isoniemen piha-alue on arvioitu epäkäytännölliseksi, mietittiin mikä on järkevää ylläpitoa? On puhuttu taloudesta, mieluummin pienennetään seinistä kuin työntekijöistä, srk:lla v.2017 ja -16 talous plussan puolella. Rippikoululaisten määrä valtakunnallisesti lisääntynyt, merkittävä  leirikeskuksen käyttäjäryhmä, mutta ei ainoa. Myös ikäihmisille järjestetään omia leirejä, kuten myös päiväkodit ja kuorot lisäävät käyttöastetta. Todettiin, että  Isoniemessä on sisäilmaongelmia, rakennus puretaan joka tapauksessa.

- Umpimähkä on ollut pari vuotta käyttökiellossa, srk omistaa maan. Ei kunnallistekniikkaa.  Kaavaa jouduttaisiin muuttamaan jos uusi rakennus tulisi sinne. Mietittiin miten naapurit suhtautuisivat siihen? Isoniemi  on jakokunnalta vuokrattu ja jatkuu ainakin 30 v. vielä. Verrattiin rantoja;  Isoniemen ranta kivikkoinen, Umpimähkässä on hiekkaranta. Siellä jätevedet imeytetään maahan viemäröinnin puutteen vuoksi.

- Oulunsalolaisilla rakennus on  omalla tontilla, Isoniemi vuokramaalla. Oltiin sitä mieltä että on hankala asia kun kaksi srk vastakkain.  Isoniemessä srk. yhtymä on jakokunnan osakas, sillä tavalla srk:lla on sanottavaa asiassa.Oulunsalossa partiolaiset ottivat kantaa  sen puolesta että voisivat hyödyntää aluetta ja tiloja jos Umpimähkään rakennetaan uusi leirikeskus.

- Haukiputaan srk neuvosto ottanut kantaa Isoniemen leirikeskuksen puolesta. Työryhmä tekee hankeselvitystä. Ympäristölupa Ely-keskuksesta ratkaisee asian kumpi saa uuden rakennuksen.  Todettiin lisäksi, että Haukiputaalla on16000 srk. jäsentä, Oulunsalossa 8000.
Haukiputaan suuralueen ytr.varapj. Hannu Liljamo on luonnostellut kannanoton, joka luettiin, tekstiä modifioitiin ja asiasta keskusteltiin. Kannanotto liitteessä. Hannu Liljamo toimittaa liitteessä olevan kannanoton srk-yhtymälle, jossa menee valtuustoon päätettäväksi neuvoston kautta. Markku Annala epäili, että jos tämä hanke epäonnistuu, voi tulla kirkosta eroamisia. Veteraanit kokoontuneet  Isoniemessä ja olleet tyytyväisiä.

4. Yhteisöjen kuulumiset

Kiiminkijoki- ja jokisuisto kuntoon ry:n yleinen kokous 29.5. klo 18.00 Hotelli Best Western Samanttassa, Haukiputaalla. Kokous on kaikille avoin. Yhdistykseen etsitään jäseniä kylä- ja asukasyhdistyksistä. Jäsenmaksu 50€ 2017.
Tehty kairauksia, otettu näytteitä, tutkitaan meren pohjaa mistä ruopataan. Maata nostetaan valtavat määrät.  Oulun kaupunki ja EU rahoitusta anotaan mukaan hankkeeseen.

5. Muut asiat

tulevat tapahtumat Haukiputaalla ja Kellossa:

- 27.4. to kansallinen veteraanipäivä klo 11 Haukiputaan kirkossa. Pienimuotoinen saarna, lasketaan seppele, kahvitilaisuus. Järjestävät Haukiputaan srk., Haukiputaan rintamaveteraanit ja LC Haukipudas/Kello.
- 21.5. su kaatuneitten muistopäivä klo 10: Haukiputaan kirkossa messu. Haukiputaan mieskuoro esiintyy, seppeleenlasku, kahvitilaisuus. Juhla klo 12 jossa tervetuloa, juhlapuhe, Haukiputaan mieskuoro. Järjestävät Haukiputaan srk., Haukiputaan rintamaveteraanit ja LC Haukipudas/Kello.
- Maakinen Martinniemi 10.6. monitaiteellinen tapahtuma entiseen malliin. Talkootöillä nuotiopuita.
- 1.5. klo Haukiputaan yrittäjien vapputori, vapputanssit Heiton talolla 16-19 laulusolistina Tiina Pitkänen.
- 27.5. kansallinen siivouspäivä peräkärrykirppis Kellossa, myynnissä makkaraa. Ei paikkamaksua. Vaihtopöydässä liikuntavälineitä.
- Kellon- Haukiputaan uudet valtuutetut esittäytyvät toukokuun aikana.

6. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen

Päätetään erikseen pvm. Haukipudas-Kello alueiden uusien valtuutettujen tapaamisesta. Kokous päätettiin n. klo 20.00.

Jakolinkki