Yhteistyöryhmien aikaiset vanhat muistiot

< Takaisin

2017-4 Haukiputaan ja Kellon suuralueiden yhteistyöryhmien kokous 17.5.2017, muistio

Haukiputaan ja Kellon suuralueiden yhteistyöryhmien kokous

Aika:             17.5.2017 klo 17.30

Paikka:          Haukiputaan koulu

 1. Kokouksen avaus

Haukiputaan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Kaarina Torro avasi kokouksen klo 17.36

Läsnä:

Kaarina Torro, pj.

Hannu Liljamo, varapj.

Erkki Kumpula

Tapani Sahlström

Mika Huusko

Kaisu Luokkanen

Esa Aalto

Sirpa Ervasti

Aarno Ervasti

Lauri Kauppila

Liisa Takalo

Elisa Kittilä, siht.

 1. Työjärjestys ja läsnäolijoiden toteaminen
 • esityslistaan tehtiin muutoksia seuraavasti: vaihdettiin järjestystä kohta Muut asiat 5 ja 6 Ajankohtaiset asiat:

5.  Muut asiat:

- Kivikoulun ja kentän alueen asemakaavan käynnistäminen.

- Inkonnokan uimarannan sulkeminen asia käsitellään Kellon kokouksessa 23.5. yhdessä Kiviniemen uimarannan asian kanssa.

6. Ajankohtaiset asiat: uudet valtuutetut ja varavaltuutetut esittäytyvät; evästyksiä ja ohjeita kuntalaisilta

 1. Edellisen kokouksen muistio
 • Hannu Liljamo kommentoi, että kannanotto Isoniemen leirikeskuksen puolesta on käsitelty ja odotellaan kommentteja siitä.  Kiiminkijoki- ja jokisuisto kuntoon ry:n on liittynyt 5 yhdistystä tähän mennessä. Yleinen, avoin kokous 29.5. Hotelli Best Western Samanttassa klo 18.00
 • Ilmoitettiin, että kaikki tapahtumat voi ilmoittaa Kalevan kautta Oulu Visit sivuille.
 1. Yhteisöjen tapahtumat:
 • 1.6. Haukisskanssen Haukiputaan lukion yhteislaulujuttu
 • 10.6. Maakinen Martinniemi
 • Martinniemen kyläyhdistys ry:  Martinniemen kesäjuhla 9.7. klo 12. 00
 • Martin rengas: Martin markkinat – pvm. ilmoitetaan myöhemmin.
 • Kellon asukasyhdistys ry: helatorstaina 25.5 opastettu linturetki/Esa Aalto klo 7.00-9.00 Kiviniemen satamassa, Kiviniemen tien päässä. Ongenrannassa järjestetään lisäksi kävelylenkki.
 1. Muut asiat

Kivikoulun ja kentän alueen asemakaavan käynnistäminen

Asemakaavasuunnitelma on päätetty käynnistää. Esa Aallon mukaan olisi hyvä ilmaista täsmällisiä toivomuksia suunnittelijalle jo varhaisessa vaiheessa, mielellään jo ensimmäiseen kaavarunkoon, jolloin voi saada asioita vielä läpi.

Lauri Kauppila, joka on ollut pitkään mukana kehitystyössä Haukiputaalla, totesi, että yritysten tilanne on huolestuttava ja keskustan kehittyminen hidasta. Haukiputaalle tarvitaan lisää vetovoimatekijöitä ja asukkaita, ja kaava mahdollistaa kerrostalorakennusta kirkonkylälle. Joki- ja merinäkymä ja viihtyisä puisto houkuttelevat uusia asukkaita. Myös liikuntapaikka Torpanmäelle on tarpeellinen, mm. koulu tarvitsee sitä. Todettiin, että asemakaava on suurin piirtein parasta mitä Oulu on tarjonnut tähän mennessä, toivotaan että kaava menee läpi.

Pohdittiin, ulottuuko kaavassa polku rantaan? Rantaa ei saa sulkea. Kysyttiin, pitäisikö koulun ja rannan alueen metsä säästää, entä Kivikoulun kehitys? Pohdittiin myös jos Oulusta muuttaa eläkeläisiä, onko terveyskeskus jo liian pieni? Kuntalaisia mietitytti myös liikennejärjestelyt jos asukaslukumäärä kasvaa 700 henkilöllä? Teiden kunnossapito kuuluu ELY-keskukselle. On hyvä, että saadaan uusia asukkaita mutta pitäisi saada myös uusia työpaikkoja ja palveluita.

Aarno Ervasti vaati että Torpanmäen urheilukenttä pitää ensin saada valmiiksi, jos nykyisen kentän paikka rakennetaan asuinkäyttöön. Uudistetulla kentällä on oltava mm. 400 m. kaarrejuoksurata. Erkki Kumpula Haukiputaan Heitosta kommentoi että onko kaupungilla muita urheilukenttiä kuin Raatti? Ollaanko tuhoamassa viimeinenkin harrastusmahdollisuus: tarvitaan moderni ja asianmukainen harjoituskenttä joka mahdollistaa yleisurheilijoiden harjoittelun kun Raatti on jalkapalloilijoiden varaama. Esa Aalto toteisi, että valtuustoryhmän kokouksissa on käyty keskustelua asiasta, Ouluun tarvitaan lisää täysmittainen urheilukenttä jossa juoksurata ja nurmikenttä. Jos kaava hyväksytään, urheilukentän on oltava koko ajan käytössä. Urheilukenttä tuo myös harjoittelijoita alueelle ja käytetään alueen palveluja.

Haukiputaan urheilukentän puolesta tehtiin kannanotto:  

                ”Haukiputaan ja Kellon suuralueiden yhteistyöryhmät kävivät kokouksessaan 17.5.2017 Haukiputaan keskusurheilukentän ja Torpanmäen kaavamuutossuunnitelmia läpi.

Lausumme, että Ouluun tarvitaan asianmukainen ja nykyaikainen yleisurheilun harjoituskenttä 400 metrin juoksuradoilla sekä nurmikentällä koska Oulusta tällaiset harjoitteluolosuhteet puuttuvat.

Näkemyksemme mukaan yhdyskuntalautakunnalle esitetty suunnitelma mahdollistaa kertomamme urheilukentän toteuttamisen. Tällä tavalla liikunnan taso tulee säilymään tai paranemaan Haukiputaalla.

 

Haukiputaalla 17.5.2017

 

Haukiputaan suuralueen ytr.                         Kellon suuralueen ytr.”

 1. Ajankohtaiset asiat

Uudet valtuutetut ja varavaltuutetut esittäytyvät

6 valtuutetua/varvaltuutettua Haukiputaalta olivat estyneet saapumasta tilaisuuteen: Enojärvi Annemari, Leskelä Jorma, Mirja Vehkaperä, Roivainen Matti(varavaltuutettu), Kimmo Alatalo, Sipola Mauno, (varavaltuutettu).

valtuutettu Esa Aalto Kellon Kiviniemestä – Vihreät- asunut  7 v. Haukiputaalla.  Yliopistolla töissä,  nyt kotona 2 lapsen kanssa. Haukiputaalta mielellään ottaa vastaan evästyksiä mm. kaavoitusasioissa koska on nyt alkavalla kaudella varsinainen jäsen yhdyskuntalautakunnassa. Uudet kokoonpanot vahvistetaan virallisesti vasta 5.6. ” Luontoihmisenä” EU luontodirektiivit tuttuja.

valtuutettu Kaarina Torro Martinniemiestä -  SDP. Kaarina on ollut mukana lautakunta- ja valtuustotyössä Haukiputaalla 20v. Nyt päättyvän kauden  Palvelukulman hallituksessa ja Haukiputaan kehityksen hallituksessa. Aloittaa ensimmäistä valtuustokautta Oulun kaupungissa.  Ydin Oulu ajatusta on laajennettava ja katsottava asioita koko Oulun alueelta, myös reunoilta; Koiteli, Kierikki, Virpiniemi ja Martinniemi Saha – ja merialueineen kuuluvat vetovoimaiseen Ouluun joita hyödyntämällä saadaan uusia matkailu- ja elinkeinokohteita. Valtuutettujen toivotaan osallistuvan yhteistyöryhmien kokouksiin ja vievän viestiä alueelta. Esimerkiksi Parkumäen tietilanne on edelleen ratkaisematta: virkamiesten mielestä tie on turvallinen, vaikka  todellista tilannetta ei ole käyty katsomassa.

Kaisu Luokkanen luki valtuutettu Milla Kynkäänniemen – kokoomus - terveiset: mielellään yhteydessä kuntalaisiin, yhteistyötä korostettava.

varavaltuutettu Lauri Kauppila Martinniemi – keskusta  - aiemmin ympäristölautakunnan  Haukiputaan edustaja teknisessä lautakunnassa. Yhdyskuntalautakunnan varajäsen asumiseen liittyvissä luottamustehtävissä. Elämisen mahdollisuudet raja-alueille ovat tärkeitä eikä kaikkia palveluja saisi keskittää keskustaan.

Kaupunginvaltuusto on korkein päättävä elin, aloitteiden kautta mahdollista saada joitakin asioita läpi. Yhdyskuntapuolella tapahtunut paljon ja virkamiesten kanssa yhteistyö parantunut. Lautakuntien kautta asiat saa nopeammin esille kuin valtuuston kautta.

Toivottiin lisää avoimuutta, kuntalaisille tietoa mitä virkamiehet päättää. Avoin tieto tärkeää, kuka vastaa mistäkin päätöksistä. Esityslistat/pöytäkirjat/päätökset ovat julkisia ja kertovat tapahtumista. Ainoastaan valtuustosali on avoin tilaisuus, hallintokäytäntö suljettu.

Kaisu Luokkanen kertoi, että Kellon puutarhuri ottanut yhteyttä Kissanojankujan ja suunnitteluun liittyen, tulossa valot ja aita. Koirapuisto rakennetaan Haapajärvelle syystalvella 2017.  Uimaranta- asiat tulleet  ”puun takaa” , Kiviniemen ja Inkonnokan uimarantojen asioista keskustellaan tarkemmin Kellon yhteistyöryhmän kokouksessa 23.5.

Vaadittiin, että kuntalaisia koskevissa isoissa asioissa on ottava yhteyttä yhteistyöryhmiin ensin. Asiasta suunnitteilla valtuustoaloite.  Kaarina hoksautti, että päätös menee portaittain, joudutaan myös tekemään vaikeita päätöksiä.  Antakaa vinkkejä, olkaa yhteyksissä, muistetaan kuitenkin että ollaan ison kaupungin valtuutettuja.           

 1. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen

Seuraava kokous järjestetään 23.5. klo 17.30 Kellon koulun ruokasalissa

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 19.40.

Jakolinkki