Vanhat yhteistyöryhmien aikaiset muistiot

< Takaisin

2016 -04 Katuturvallisuuskävely keskustan alueen asukkaille

Keskustan asukkaiden katuturvallisuuskävely

Aika: ma 2.5. klo 17.30                             

Osallistujat: yhteensä 32

Alkuinfo:

Jukka Lappalainen toivotti osallistujat tervetulleeksi turvallisuuskävelyyn, lähtöinfossa kahvila Makian edessä. Juha Isoherranen kertoi, että keskeisenä teemana kävelyissä on ollut poikkeuksellisten liikennejärjestelyjen toimivuus aiempina vuosina. Kahvila Makialta kävelimme Pakkahuoneen kadulle kauppakeskus Valkean kesäkadun läpi ja kiersimme Anttilan edessä olevan katutyömaan ympäri väliaikaisia väyliä pitkin. Seuraavaksi kuljimme Valkean hisseillä alas Kivisydämeen ja alakautta Otto Karhin hissien kautta ylös maanpintaan. Keskustassa testataan suurempia roskiskokoja. Syksyllä aloitetaan Mannerheimin puiston kunnostaminen.

Isokatu on osin vanhalla pinnoitteella toistaiseksi, Kauppurienkadun toisessa päässä on jo valmista. Nosturit saadaan pois heinäkuun loppuun mennessä Valkean luota. Syksyllä tulee valmista myös katurakentamisen osalta. Isokadulle rakennetaan esiintymiskoroke, jonka alimmalle portaalle sijoitetaan Tiernapoikapatsas. Kävelykadulle tulee myös sulanapitojärjestelmä. Kirkkokadun saneerauksen ajankohta on v. 2017, pääosin kesäaikaan.     

Turvallisuuskävelyllä tutustuttiin myös Kivisydämeen ja saatiin info paikan päällä. Kivisydämessä on 18 pysäköintilohkoa ja yhteensä 900 autopaikkaa. Kulkemisessa on ohjeistus rekisteriotteen perusteella. Kävelijöille on punaiset opastuskyltit ja autoilijoille vaaleat. Laajennussuunnitelmiin liittyen on mahdollisuus kaavassa 1500 autopaikkaan saakka: 300 autopaikan laajentamisella myös jalankulkuväylää pitkin pääsisi kulkemaan Torin rantaan saakka. Invapaikkoja löytyy 16-18, kulkeminen on esteetöntä ja poikkikäytävät on nostettu turvallisuussyistä. Automaattiovet mahdollistavat kulkemisen esteettömästi, lisäksi Kivisydämessä on kaksi inva-wc:tä. Kaikki autopaikat ovat maksullisia, myös invapaikat. 19 hissiyhteyttä, joista Rotuaarilla on pienemmät hissit 2 kpl. Poistumisreitit sijaitsevat 90 metrin välein, lisäksi on tehty turvallisuuden arviointia. Poistumistieportaat on käytössä ainoastaan kriisitilanteissa. Poistumistiemerkit olemassa sekä tunnelit on ylipaineistettu. Lähin yhteys torille sijaitsee tällä hetkellä ravintola Jumprun edessä. Torin mahdollinen, tuleva yhteys tulisi torin jäätelökioskin kohdille. Kivisydämen infossa toimii asiakaspalvelu arkisin klo 7.30-18 välisenä aikana. http://oulunpysakointi.fi/kivisydan/     

Osallistujien palautteet:

-Katuosuudella Aleksanterinkatu/Albertinkatu risteysalue ajetaan hyvin usein päin punaisia valoja autoilla. Olisiko hyvä laittaa peltipoliisi kyseiseen paikkaan hidastamaan nopeuksia? Pyöräilijöiden kulkemiseen olisi hyvä myös koettaa vaikuttaa, pyöräilijöillekin valojen noudattaminen, betoniporsaat alueella kulkemista rauhoittamaan.

-Saaristonkatu/Uusikatu suojatien ylittäminen turvatonta, autot ajavat usein myös siellä päin punaisia valoja.

-Puistojen valaistuksen osalta tarvittaisiin uusimista, esimerkiksi Lohenpyrstönpuiston valot eivät toimi.

-Pyöräily on holtitonta jalankulkuväylillä. Vaaratilanteita on syntynyt erityisesti ruotsalaisen koulun kohdilla. Tarvitaan keskustan alueelle lisää pyöräkaistoja jalankulkijoiden turvallisen liikkumisen edistämiseksi.

-Sähkömopolla kulkiessa maavaraa tulee olla vähintään 8 cm. Tällä hetkellä katurakennustöiden alue tulee kiertää, keskustaan kulkemisessa tulee pidempi reitti, suoraan ei pääse.

-Rollaattorilla kulkiessa pienikin sepelin palanen voi olla este.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakolinkki