Vanhat yhteistyöryhmien aikaiset muistiot

< Takaisin

2017 -03 Katuturvallisuuskävelyn muistio 22.5.2017

Katuturvallisuuskävely keskustan alueen asukkaille

Aika: ma 22.5. klo 16.00                              

Paikka: Oulu10, Torikatu 10 nvh 142

 

Osallistujat:

Tytti Tuppurainen                 Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän puheenjohtaja

Jukka Lappalainen                Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän varapuheenjohtaja

Kaisu Rundelin                     Raksilan asukasyhdistys

Kaisu Keskikallio                   asukas

Seija Koukkula                      asukas

Helena Veijola                      asukas

Marja Kääriäinen                  asukas

Seija Marttila                        asukas

Aino Pöykkö                         Oulun Nuorten Edustajisto   

Esko Saarela                         asukas

Liisa Hautala                        asukas

Sirkka Ranta-Eskola             asukas

Pentti Kela                           asukas

Hannu Hedemäki                asukas

Juha Isoherranen                projektipäällikkö yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Heikki Pulkkinen                 kaupunkipuutarhuri yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Harri Vaarala                       liikenneinsinööri, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Anu Junnikkala-Alho           kauppakeskusjohtaja, Valkea

Riitta Veijola                        palvelupäällikkö, nuorisopalvelut

Tarja Rönkkö                       nuorisotyön koordinaattori, nuorisopalvelut

Merja Niemelä                    sihteeri, kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori

 

Avaus

Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen avasi katuturvallisuuskävelyn klo 16.00. Yhteistyöryhmä on esittänyt Hallituskadulle pyöräilykaistoja, esitys on edennyt valtuustoaloitteena toteutukseen. Yhteistyöryhmä on myös useiden vuosien ajan jo esittänyt julkisten wc-tilojen rakentamista keskustan alueen puistoihin ja torin rantaan. Mannerheimin puiston suunnitelmiin on kirjattu julkinen wc-tila. On hyvä, että asukkaiden mielipiteet on huomioitu ja niillä on todettu olevan vaikutusta kaupungin suunnittelussa. Valkean kesäkadun avoimena pitäminen on ollut myös tärkeä teema, jota on viety eteenpäin yhteistyöryhmässä.

Juha Isoherranen kertoi, että keskusta on ollut viitisen vuotta aikamoisessa remontissa. Tälle kesälle tilanne rauhoittuu. Torin alueella on suunnittelua vielä, aittoja siirretään hotellirakentamisen tieltä. Isokadun ja Pakkahuoneenkadun risteyksessä on pientä viimeistelyä ja vesivahinkoon liittyvää korjausta Saaristonkadulla. Viimeistelytöitä tehdään myös Rautatienkadulla. UBI-näytöt poistetaan keskustasta, on ollut kokeiluhanke, testiympäristö yliopiston ja kaupungin välillä.   

Mannerheimin puiston suunnitelmat

Heikki Pulkkinen esitteli lyhyesti Mannerheimin puiston suunnitelmia ja videon suunnitelmista. Jäätelökioski tai kahvila on suunnitelmien mukaan tulossa puistoon, kiinteä wc, oleskelunurmi, vesisuihkut, istutusaltaita, pelikenttä, pöytätennis/pingisvaraus. Leikkipuisto on työn alla, valmistuu jo lähiaikoina.

Keskustelussa pyydettiin huomioimaan riittävät roskakorit puistoon ja turvallisuus leikkipuiston osalta.

 

Keskustan kävelyn ja pyöräilyn kehittäminen

Liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoi, että keskustassa on ongelmana ollut kävelyn ja pyöräilyn yhdistäminen samaan tilaan, pitää saada eroteltua omille väylilleen, kuten Hallituskadulla onkin jo tehty. Pyöräilyn siirtäminen pyöräkaistoille, jotka erotetaan jalankulkuväylästä jatkossa punaisella värillä. Ensimmäinen Hallituskadun pyöräkaista on toteutettu nopealla aikataululla, jatkossa kehitetään edelleen pyöräkaistojen erottautumista autotiestä ja jalankulkuväylästä.

 

Pyöräilyn pääreitistö on määritelty, suunnitteilla on Linnanmaalle saakka keskustasta 2-suuntainen pyörätie punaisella värillä ja eroteltuna jalkakäytävä. Ajoratamaalauksena tulee pyöräilykuvia. Aiemmin on ollut 3-3,5 metriä leveys, tavoiteleveys jatkossa 6,5-7 metriä yhteensä erillisille kävely- ja pyöräkaistoille. Pyöräkaistoille pysäköinti on ongelma, punaisella kaistavärityksellä pyritään vähentämään sitäkin. Oppimista vaatii muutokset liikenteessä kaikilta osin.

 

Keskustelu:

Koulumatkapyöräilyn turvallisuus ja reitit olisi hyvä käydä läpi syksyllä koulujen aloittamisen yhteydessä. Myllytullin koulun portista tultaessa koululaiset lähtevät liikkeelle nopeasti, kaikki eivät tiedä että on koulun piha, osaavatko mm. autoilijat ja muut liikenteen käyttäjät varoa riittävästi pieniä kulkijoita.         

 

Jalkautuva nuorisotyö Valkean kesäkadulla

Nuorisotyön koordinaattori Tarja Rönkkö kertoi, että Valkeassa tehdään jalkautuvaa nuorisotyötä, jossa kohdataan satoja nuoria. Riitta Veijola kertoi, että nuoria voi olla useita satoja kesäkadulla. Nuorisotyöntekijöitä on paikalla useampia, mikä rauhoittaa tilannetta. Yhteistyötä tehdään eri tahojen kanssa ja kokoonnutaan säännöllisin väliajoin. Poliisi on kertonut, että rikostilastot eivät ole kasvaneet Valkean avaamisen myötä. Nuorten kokoontuminen teatterin takana on suurempi ongelma. Valkeassa on näkyvillä erilaiset ongelmat, jotka ovat aiemmin voineet olla piilossa. Täysi-ikäiset rikolliset ja huumekauppa tapahtuu osittain kesäkadulla sisätiloissa. Nuorisotyöntekijöillä on liivit päällä, kun he työskentelevät esimerkiksi Valkean kesäkadulla, Oulun kaupungin nuorisopalvelut ja Walkers.

 

Valkean kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho kertoi, että nuorisotyön jalkautuminen on toiminut hyvin, jopa 15 työntekijää parhaimmillaan Valkeassa samaan aikaan. Nuorten palvelu ry:n kanssa on tehty yhteistyötä, on tehty yhteiset pelisäännöt, jotka ovat olleet näkyvillä led-näytöilläkin kauppakeskuksessa. Yhteistyötä on jatkettu, on tehty opas Valkea ja nuoret kaikille Valkean toimijoille tarkoitettu opas nuorten kanssa toimimisesta. Nuorten palvelu Oy on kouluttanut myös kauppakeskuksen vartijoita. Negatiivinen viesti on liittynyt roskaamiseen, sotkemiseen ym. ja pelkoon kauppakeskukseen tulemiseen, jos siellä on suuria ja äänekkäitä nuorisoporukoita. Vartijat ilmoittavat poliisille tarvittaessa ja puuttuvat tilanteisiin.

 

Kommentit

Nuorten Valkeassa oleminen on normaalia, aina on liikehditty ja kokoonnuttu jossain. Kotiintuloajoista olisi hyvä pitää kiinni, on vanhempien vastuulla. Roskaamista tekevät myös vanhemmat ihmiset, esimerkiksi torin rannan tapahtumissa. Aikuiset rikolliset aiheuttavat enemmän ongelmia Valkeassa kuin nuoret. Miten Valkea on ottanut nuorten mielipiteet huomioon? Onko nuorille tulossa muuta ajanviettopaikkaa kuin kesäkatu?

 

Anu Junnikkala-Alho kertoi, että pyritään siihen, että oleskelu tapahtuisi pääosin kesäkadulla. Toivetta tilaan on tullut, kännykän lataamiseen ja eväiden lämmittämiseen ym. oleskeluun. Yksi toimistotila on tyhjillään, josta Valkeasta voisi vuokrahinnan puolittamalla tarjota kaupungille tai muulle toimijalle nuorisotilaa. Koska nuoret ovat muutoinkin Valkeassa, sinne voisi olla luonnollinen paikka perustaa nuorisotila. Nuorisotilan ylläpitäminen ja resursointi on joka tapauksessa jonkin toimijan, kaupungin tai järjestön vastuulla.

 

Nuorisoa on aina ollut, vastuu vanhemmille, missä he kulkevat. Eräänlainen kulttuurishokki on voinut olla turvapaikanhakijoiden saapuminen ja näkyminen kesäkadulla, vaikka he eivät sinänsä ongelmia aiheuttaisikaan. Rotuaarin kattamisesta on keskusteltu Yhdyskuntalautakunnassa, saataisiin laajennettua Valkeasta Rotuaarille katetun kävelykadun ideaa ja monikäyttöisyyttä ympäri vuoden.

 

Riitta Veijola kertoi, että Valkea on ainoa paikka myös nuorille maahanmuuttajille oleskella ja tavata ihmisiä. Ammattilaiset ovat tietoisia ongelmista ja pyritään vaikuttamaan asioihin myös koulujen kautta. Vanhempainilta on suunnitteilla Valkeaan syksyllä. Kulttuuri on erilainen, myös maahanmuuttajille tarvitaan koulutusta ja valistusta suomalaisesta kulttuurista.

 

Anu Junnikkala-Alho kertoi, että roskaamiseen liittyen on lisätty jo roskiksia sekä kauppakeskukseen että sen ovien ulkopuolelle. Poliisin kautta menevät rikosasiat. Kesäkatu on julkista aluetta. Nuoria on tulossa kesätöihin Valkeaan mm. opastustehtäviin ja siistimistehtäviin.

 

Rotuaarilla on tapahtunut kerjäämistä päiväsaikaan ihmisiltä. 10-vuotiaiden lasten paikka ei ole kauppakeskuksessa tai Rotuaarilla ilta-aikaan, vaan kotona. Vanhempainillassa informoidaan asiasta.       

  

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakolinkki