2015-03 Oulunsuun suuralueen yhteistyöryhmän muistio - Muistiot - Yhteisötoiminta - Oulun kaupunki

Muistiot Muistiot

< Takaisin

2015-03 Oulunsuun suuralueen yhteistyöryhmän muistio

Oulunsuun suuralueen yhteistyöryhmän kokous

Aika: ti 2.6. klo 17.00  
 
Paikka: Kontinkankaan hyvinvointikeskus    
 
Osallistujat:
 
Kirsti Ojala  asukas
Hanna Ollanketo asukas
Airi Kampman asukas
Vilho Heinonen asukas
Aino Lähtevänoja Oulunsuun martat
Pentti Juutinen Oulujoki-seura ry
Tiina Tenhunen Honkala-Lämsänjärven asukasyhdistys ry
Ritva Kuorilehto palvelupäällikkö, Kontinkankaan hyvinvointikeskus
Merja Niemelä sihteeri, kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori
 

1. Kokouksen avaus
Kokous avattiin klo 17:08.
 
2. Esityslistan hyväksyminen kokouksen työjärjestykseksi
Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi.
 
3. Edellisen yhteistyöryhmän kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen
Edellisen kokouksen pöytäkirja tarkistettiin ja hyväksyttiin.
 
4. Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen esittely, palvelupäällikkö Ritva Kuorilehto
Ritva Kuorilehto kertoi lyhyesti Kontinkankaan historiasta, rakennus on alun perin toiminut sotasairaalana ja lääninsairaalana sen jälkeen, myös väistötiloina ja saneerauksen jälkeen hyvinvointikeskuksena. Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen alueella asuu yhteensä 54 000 asukasta. Hyvinvointikeskus tarjoaa sotepalvelut suuralueille Nuottasaari, Keskusta, Höyhtyä, Kaukovainio, Oulunsuu ja Maikkula, Tiloissa on myös koko Oululle tarjottavia palveluja ja eteläisen alueen lastensuojelupalveluja. Ajanvaraukseton vastaanotto sijaitsee A ja C-siivessä. Kotihoidon piste sijoittuu c-siipeen. Neuvontaa saa infotiskeiltä, joita on kaksi kappaletta aulassa. Vastaanotot sijaitsevat kaikissa siivissä, on ajanvarauksellista toimintaa.
 
Kesän ajaksi tulee 29.6.-3.8. väliseksi ajaksi kesäsulku, jolloin osa terveysasemista on kiinni. Kaakkuri, Myllyoja ja Oulunsalo kuuluvat Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen alueisiin kesäsulun ajan. Kesäsulun aikana ovat avoinna hyvinvointikeskuksen ensimmäisen kerroksen palvelut. 2.kerros on lastenpalveluille, jossa lastenlääkärit ja puheterapeutit palvelevat koko kaupunkia. Alueen neuvolapalvelut sijaitsevat 2.kerroksessa. 3.kerroksessa on opiskeluterveydenhuolto toisen asteen opiskelijoille. Lisäksi 3.kerroksessa sijaitsevat diabetesvastaanotto, ravitsemusterapeutti, kuulontutkimus, fysiatri, uniapnea, korvalääkäri ja naisten terveystarkastukset. 4.kerroksessa ovat mielenterveyshoitajat, sosiaalityöntekijät ja –ohjaajat, perhetyöntekijät ja eteläiset lastensuojelupalvelut. 5.kerroksessa sijaitsee hallinto, tilat ovat kokonaisuudessaan toimistokäytössä. Hoitohuoneissa täytyy olla turvajärjestelyt kunnossa, kuten poistumistiet järjestettynä. Etuuskäsittelijöiden toimistot ovat myös 5.kerroksessa. Yhteinen kanta-järjestelmä otetaan käyttöön myös asiakkaille, saa katsoa omia terveystietoja järjestelmästä. Koko talossa on henkilöstöä yhteensä 200, yhteensä eri rakennuksissa 300. Päivittäin asioi arviolta 100 asiakasta akuuttivastaanotolla, laskennallisesti voi olla jopa 500 henkilöä yhteensä samanaikaisesti hyvinvointikeskuksen tiloissa. Palveluesimiehet ja lääkäreitten hallinnon ylilääkäri toimivat hallinnollisina esimiehinä ja Ritva Kuorilehto työskentelee hyvinvointikeskuksen palvelupäällikkönä.
 
Hyvinvointipiste Höyhtyän Välke sijaitsee Lintulammen asukastuvalla Höyhtyän ostoskeskuksessa, os. Latokartanontie 1. Palvelut ovat saatavilla ilman ajanvarausta ma-to klo 9-14.30 ja pe klo 9-11. Välkkeessä on kohdennettuja palveluja, kuten työttömille terveystarkastukset, ja kaikille asiakkaille voidaan tehdä pieniä toimenpiteitä, ohjausta ja neuvontaa, ohjausta itsehoitoon ja sähköisiin palveluihin. Lisäksi tarjotaan omaishoitajille suunnattuja palveluita.
 
Matalan kynnyksen palvelut keskustassa: palvelut ent. keskustan terveysasemalla, jossa sijaitsee myös laboratorio. INR-pkl-toiminta eli Marevan -hoitoisille asiakkaille verikokeiden ottoa, hoidon ohjausta ja neuvontaa. Sairaanhoitajan vastaanotto ajan varauksella klo 8-16 ma ja ti, satunnaisesti myös ke. N. 200 asiakasta palvelun piirissä. Osa keskustan alueen asukkaista käy vain laboratoriossa ja ohjeistus tapahtuu puhelimitse. 
 
Palveluohjaus arvioi palvelun tarpeen. Mikäli huoli on läheisestä tai naapurista, niin voisi ohjata palveluohjauksen piiriin. Julkisen puolen kotihoidon piiriin pääsemiseksi ovat kriteerit olemassa.
 
Palvelulupauksien lunastaminen: iltavastaanottoa on kokeiltu klo 16-18 2 kertaa kuukaudessa. Lisäksi Vinkki -palvelu toimii tiloissa iltaisin ke klo 16-18. Asiakas on tullut juuri oikeaan paikkaan, esimerkiksi Sepän terveysaseman asiakkaat, ohjataan asiakas oikeaan palveluun. Ruuhkahuippuja on ilmennyt vuoden vaihteen jälkeen ja Höyhtyän terveysaseman sulkemisen jälkeen. Arviolta 100 ihmistä käy joka päivä akuuttivastaanotolla. Odotusajat ovat tasoittuneet avaamisen jälkeen.
 
Parkkiaika on kaksi tuntia, joka esimerkiksi neljän tunnin odotusajalla ylittyy. Bussireitit kulkevat, myös citybussiliikenteestä linja B kulkee klo 9-14 välisenä aikana Kontinkankaan kautta. Uusi bussilinja on avattu: nro 16, pikkubussi ajaa kerran tunnissa Kontinkankaan hyvinvointikeskukselle, linja lähtee Mäntylästä. Pysäköintipaikkoja on lisätty, piha-alueilla yhteensä 120 paikkaa. Aikarajoitus 2 tuntia kerrallaan, mahdollistaa n. 480 auton pysäköinnin/pvä. Rehaparkissa on euron tuntimaksu, myös Oysissa Mediparkki ja Sairaalaparkki euron tuntimaksulla.
 
Toimintalinjauksia: palveluissa on eriytetty nopea ajanvaraukseton toiminta ja vastaanottopalvelut ajanvarauksella. Sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto, kiireellinen sairaanhoito, terveydentilan arviointi, tarvittaessa tutkimuksiin ohjaaminen, rokotukset, korvahuuhtelut ym. Palveluissa korostuu moniammatillinen ja poikkihallinnollinen toimintatapa. Asiakkaan näkökulmasta on saatavilla nopeampi palvelu kiireellisissä asioissa, jonojen lyhentyminen ja selkeät palvelukokonaisuudet.      
 
Ajanvaraukseton vastaanotto, tullaan paikalle ja otetaan vuoronumero, niin asia hoituu samalla käynnillä tai ainakin lähtee liikkeelle, esim. jatkotutkimukset ja –käynnit. Akuuttivastaanotolla yhdistyy aiempi päivystysvastaanotto. Hoitaja odottaa asiakkaan kanssa ja ottaa lääkärin samaan vastaanottohuoneeseen. Huonovointiset pääsevät jonon ohi, pienet lapset ja esimerkiksi rintakipuiset. Tärkeä on ilmaista hoitajalle hoidon tarve, jos on äkillinen. Hoitajia on samaan aikaan pääsääntöisesti 10 ja lääkäreitä 5. Suurin osa potilaista on hoidettavissa nopeasti yhdellä käynnillä. Osalla potilaista aikaa vievä vaiva, mutta vastaanoton toiminta ei pysähdy. Asiakasmäärät vaihtelevat 100 henkilön molemmin puolin päivittäin. Määrä vaihtelee, esim. Sepän terveysaseman lakkautus tulossa kesän jälkeen, voi lisätä asiakasmääriä. Nettiajanvaraus on tulossa suoraan hoitajille esimerkiksi tikkien poistoa varten. Välkkeessä voi tikkejä poistattaa myös. Ilta-aikoja on tulossa myös hoitajille kiireettömiin ajanvarauksiin.       
 
Ajanvarausvastaanotoilla hoidetaan hoitosuunnitelman mukaiset käynnit ja paljon palveluita tarvitsevat.
Hyvinvointikeskus on samalla moniammatillinen oppimisympäristö: yhdessä ammattilaisen kanssa työskentely ohjatusti harjoittelujen aikana. Esimerkiksi hoitajaopiskelija voi kulkea lääkärin mukana. Itseilmoittautumisjärjestelmän käyttöönotto on tulossa syksyllä, avohoitotalon tavoin. Sähköiset työpöydät ovat käytössä henkilöstöllä. Silverin robotiikan käyttöönottoa tulossa v. 2016, palveluissa Kiimingin hyvinvointikeskuksessa esimerkiksi tarjotaan etälääkäritoimintaa ja etäkotihoito.
Itseilmoittautumisjärjestelmä on testikäytössä tällä hetkellä. Informaationäytöt sijaitsevat eri kerroksissa. Pääte tulostaa ajanvaraustiedot, henkilökohtaisen käyntinumeron ja opastuksen oikeaan kerrokseen.   
 
Nettiin on tulossa nähtäville jonotusajat jossain vaiheessa. Tulossa voisi olla ilmoittautumisjärjestelmän yhteydessä laitettava numerointi esim. tikkien poistosta.  
 
5. Muut ajankohtaiset asiat
La 6.5. klo 10-14 järjestetään Kastellin kesän käynnistys -tapahtuma, jossa kirpputori, tangokuningas Marko Lämsä esiintyy klo 11-13, loimulohta, Viskaalin lihan myyntipiste. Kirpputoripöytiä voi varata Erkki Huoviselta. Makkaranpaistoa, lettuja, martat paistavat munkkeja. Pomppulinna lapsille. Lauantain Kalevaan tulee ilmoitus ja ilmoitus myös kaupan seinällä sekä jaetaan koteihin myös.
 
Retken järjestäminen voisi olla ajankohtaista syksyllä. Suomussalmen kesäteatteriin olisi halukkaita lähtijöitä asukastuvalla. Ylikiimingissä on kesäteatterissa Jamppa Tuomisen elämästä kertova näytelmä myös esityksessä. Puolangan pessimistipäiville voisi tehdä retken myös. Suomussalmen kesäteatterivierailu valittiin retken kohteeksi. Ruoat ja kahvit voisi tarjota retkellä, heinäkuussa ajankohta. Liput pitää itse maksaa.      
 
Asukastuvalla ei ole tällä hetkellä kokkia, tupaisäntä avaa ovet, keittää kahvit ja pullat myös tarjolla. Ompelijan saaminen on ollut haasteellista.  
 
6. Seuraava kokous
Seuraava kokous on 11.8. klo 17.00.
 
7. Kokouksen päättäminen
Kokous päättyi klo 18:50.