2015 - 3 Pateniemen suuralueen yhteistyöryhmän kokous 11.5.2015, muistio - Muistiot - Yhteisötoiminta - Oulun kaupunki

Muistiot Muistiot

< Takaisin

2015 - 3 Pateniemen suuralueen yhteistyöryhmän kokous 11.5.2015, muistio

Pateniemen suuralueen yhteistyöryhmän kokous


Aika:  11.5.2015 klo 18:00

Paikka:  Kokoushuone, Honkapirtti, Pateniementie 86, 90580 Oulu.

1. Kokouksen avaus
Puheenjohtaja Jorma Ketola avasi kokouksen klo 18.

2. Työjärjestys ja läsnäolijoiden toteaminen
Työjärjestys hyväksyttiin.
Läsnä: Jorma Ketola (pj.), Liisa Alatalo, Vuokko Arstio, Hilkka Juntunen, Matti Kuivamäki (poistui klo 18:45), Kaisu Lyöri, Heli Mattila, Esko Pulkkinen, Merja Rasinkangas (poistui klo 19:30 ), Kaisu Similä, Elsi Suomela, Mervi Vaara, Nina Himsworth (siht.).

3. Pateniemen suuralueen turvallisuus
- Kokouksessa mukana keskustelemassa ylikonstaapeli Merja Rasinkangas Oulun poliisista. Merja toimii myös koulupoliisin tehtävissä.
- Kokouksen aluksi ylikonstaapeli Merja Rasinkangas ja Pateniemen yhtenäiskoulun rehtori Matti Kuivamäki kertoivat hieman koulumaailman kuulumisia. Merja kertoi, että koulumaailman kuuluu pääasiassa hyvää. Muutamia uusia ikäviä ilmiöitä on tullut esille, kuten ala-asteella tapahtuvat pahoinpitelyt, yläkouluissa esiintyy nuuskan käyttöä. Huumausaineista on tullut kouluista vinkkitietoa ja kannabismyönteisyys joidenkin nuorten osalta huolettaa. Nuorten keskuudessa myös muuntohuumeiden yleistynyt käyttö on huolestuttavaa, näissä yliannostuksen vaara on suuri. WhatsApp –sovelluksen käytön myötä sosiaalisen median mahdollistamat kiusaamistapaukset ovat yleistyneet. Vanhempien tulisi seurata lasten kännyköiden ja nettikäyttöä. Koululuokissa oleva levottomuus johtuu usein väsymyksestä. Lapset ja nuoret menevät aika myöhään nukkumaan.  Kotiintulo- ja nukkumaanmenoajat ovat tärkeitä. Alakouluikäisillä nyrkit puhuvat helposti. Alakouluikäisetkin kertovat pelaavansa k-18 pelejä, tälläkin voi olla vaikutusta nuoren käyttäytymiseen. Pääsääntöisesti nuoret kunnioittavat auktoriteetteja. Sosiaalitoimen kautta haettavaa apua ei pitäisi väheksyä. Kyseessä on yksi organisaatio muiden joukossa, jonka tehtävänä on auttaa ja tukea. Poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen matalalla kynnyksellä.
- Pateniemen yhtenäiskoulun rehtori Matti Kuivamäki kertoi, että hyvät käytös- ja kaveritaidot ovat usein nykyajan oppilailla hukassa. Usein ongelmat ratkeavat, kun jutellaan lasten ja vanhempien kanssa. Jos ei saada aikuista mukaan ja asian taakse, niin silloin asiat eivät tahdo ratketa. WhatsApp-sovelluksen käyttö vaikuttaa koulun arkeen. Kiusaaminen pyritään katkaisemaan, ja tarvittaessa otetaan yhteyttä koulupoliisiin. Koulussa pyritään myös kasvattamaan lapsia ja nuoria. Ongelmatapauksia on n. 5-10 vuodessa, ei siis mitään valtavaa ongelmaa. Koulun kannalta hyvä, että koulupoliisi tulee matalalla kynnyksellä vierailemaan, ja yritetään puuttua asioihin nopeasti.
- Kokouksen osallistujat kommentoivat ja esittivät kysymyksiä.
- Todettiin, että kasvatus lähtee kotoa, kotona opittava toisen ihmisen huomioon ottaminen ja hyvät tavat. Jos vanhemmilla on vanhemmuus hukassa, niin ei ole taitoja eikä aikaa kasvattaa omaa lasta. Lapsille tulisi opettaa toisista välittämistä.
- Pidettiin tärkeänä, että lapset pääsevät esim. terveydenhoitajalle kertomaan, jos kokevat kiusaamista.
- Herukan koulun vanhempaintoimikunnassa (Haaveessa) on kokeiltu erilaisia keinoja tavoittaa vanhempia, esim. messutyylistä tiedotusta ja järjestetty mm. ”vähän erilainen vanhempainilta”.
- Tärkeää, että perheissä olisi yhteisiä hetkiä ja tapahtumia.
- Ylikonstaapeli Merja Rasinkangas kertoi, että kenttäpoliisin mukaan Pateniemen alueella on yleisesti rauhallista. Näpistyksiä ja vahingontekoja jonkin verran, mutta ei vakavampia rikoksia.   Koulujen läheisyydessä olevat pikkukaupat ovat jonkin verran näpistysten kohteena. Oppilaille on kerrottu, että kiinnijäämisen mahdollisuus on myöhemminkin, koska kaupoissa on videokamerat joista saadaan usein hyvät kuvat tunnistamista varten.

4. Patenniemi-Herukka-Rajakylä aluelehti on ilmestynyt
- Osalle kokouksen osallistujista aluelehteä ei ollut tullut, Jorma ottaa yhteyttä Kalevaan, ja selvittää asiaa. Lehteä ei jaeta, jos asukkaalla on ilmaisjakelukielto.
- Aluelehtiä on jaettu kirjastoon, Honkapirtille ja asukastuvalle.
- Mainostuloja olisi saanut olla enemmän. Seuraavaan lehteen on jo takasivu myyty.
- Juttuideoita syksyn lehteen otetaan jo vastaan. Mietittiin, että alueen koulujen oppilailta olisi hyvä saada jonkinlainen juttu.

5. Ajankohtaiset ja muut asiat
Hilkka Juntunen, Patelan voimistelijat: Kevätkausi päättymässä, kesäkausi alkaa parin viikon päästä. Lasten jumpat ovat erityisen suosittuja. Jumpat pidetään Linnanmaan liikuntahallilla.
Elsi Suomela, Jelpparit: Viime viikon keskiviikkona oli viimeinen kerhotapaaminen tälle keväälle, osallistujia oli 38. Kesälle on suunniteltu retkeä. Toivotaan, että Jelpparit voivat jatkossakin toimia Palokassa.
Heli Mattila, seurakunta: Syksyllä tarkoitus aloittaa toiminta Palokan tiloissa. Seurakunta on noin 5-6 vuotta todennäköisesti näissä tiloissa. Asiakasmäärät ainakin diakoniatyössä lisääntyvät koko ajan, erityisesti taloudellista tukea tarvitsevat. Kirkkoherra Niilo Pesoselta voi kysyä vapaita aikoja Palokasta. Pateniemen kirkossa 24.5. jäähyväismessu.
Merja Vaara, kirjasto: Kirjastossa on ollut rauhallinen kevät. Kirjavinkkareilta saa varata aikoja, koulut ovat olleet tämän suhteen aika passiivisia. Kirjastoissa koitetaan innostaa nuoria lukemaan. Lukeminen kehittää myös tunteita. Pateniemen kirjasto tulee olemaan kesä- ja heinäkuun omatoimikirjastona.
Kaisu Lyöri, Haave: Haaveessa on ollut vilkasta toimintaa, 12.5. perinteinen kevätrieha. Kevätkausi päättyy tähän riehaan. Riehassa on buffetti, onnenpyörä, ongintaa, kasvomaalausta, disko ja taidenäyttely.
Esko Pulkkinen, Patelan Lionsit: Ensi sunnuntaina 17.5. on Kuivasojan tapahtuma. Tämä vuosi on ollut juhlavuosi, kun 30 vuotta alueellista toimintaa tuli täyteen.
Kaisu Similä, ympäristötyöryhmä: Ryhmän toiminta ajoittuu kevät-kesä-syksy kaudelle. Suunnitelmissa siivoustalkoot, pyöräretki kasvitieteelliseen puutarhaan, sieniretki, retki Escurialiin, kasvienkeruuretki ja kasviston teon ohjausta.
Vuokko Arstio, Rajakylän asukastupa: Tuvan osoite on Tervakukkatie 28 b 12, ensimmäisessä kerroksessa. Perjantaisin saadaan Salesta ruokakasseja jaettavaksi. Koululta saadaan ilmaista ruokaa jaettavaksi. Kesäkuulle on suunniteltu juoksukilpailut ja Ylikiiminkiin on suunniteltu perinteistä kesäteatteriretkeä.
Nina, Oulun kaupunki: Honkapirtin vakiovuorojen haku on nyt menossa, haku päättyy 29.4. Tiedot ja lomakkeet löytyvät netistä: www.ouka.fi/honkapirtti

6. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen
Seuraava kokous pidetään syksyllä, tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin.
Kokous päättyi klo 20:15.