Ajankohtaista

< Takaisin

Auttava yhteisö -hanke haastaa kaikki mukaan

Nyt jos koskaan naapuriavulle on tarvetta. Oulussa halutaan edesauttaa asumiskulttuuria muuttumaan ystävällisemmäksi ja yhteisöllisemmäksi. Uuteen Auttava yhteisö -hankkeeseen haastetaan mukaan koko Oulu. Oulun kaupungin Auttava yhteisö -hanke on käynnistänyt hyvän mielen kampanjan naapurin auttamisen puolesta, yksinäisyyttä vastaan. 

”Haastamme kaikki oululaiset mukaan julistamaan asuinyhteisönsä Auttavaksi yhteisöksi ja levittämään hyvää mieltä omassa naapurustossaan”, Maiju Teeriaho, Oulun kaupungin Auttava yhteisö -hankkeen vuorovaikutussuunnittelija innostaa. 

Auttava yhteisö -hanke vetoaa jokaiseen oululaiseen, jotta hän auttaisi lähinaapuriaan ja pyytäisi naapurilta apua sitä tarvitessaan. 

”Kaipaamme nyt elämäämme piristystä ja yhteisöllisyyttä myös siksi, että jaksamme poikkeusolot loppuun. Hyvää mieltä tuovat iloinen tervehdys ja tunne siitä, että emme ole täysin yksin, vaikka olisi siltä tuntunut”, lisää Teeriaho. 

Jokainen voi olla avun saaja tai antaja 

Avun tarve tai auttaminen eivät katso ikää, sukupuolta tai muita ulkoisia seikkoja, sillä Auttavassa yhteisössä kaikki voivat olla paitsi avun saajana, myös apua antamassa. 

”Jokainen meistä tarvitsee joskus apua jossain asiassa. Se, mikä on sinulle helppoa saattaa olla naapurillesi vaikeaa ja päinvastoin. Arjen pienissä asioissa ei aina tarvita ulkopuolista asiantuntijaa, vaan apu voi löytyä seinän takaa”, sanoo Maiju Teeriaho. 

Auttavassa yhteisössä lähimmäisen auttaminen voi olla mitä vain, kuten tavaroiden lainaamista, kaupassa puolesta asiointia tai kännykän käytön neuvomista. Apu voi olla myös lasten kanssa leikkimistä tai ylijäämäruoan tarjoamista naapurille. 

Oma asuinyhteisö aktiiviseksi 

Mahdollisuudet ovat Naapuriauttajista ja Auttavista yhteisöistä itsestään kiinni. Vain mielikuvitus on rajana auttamisessa. 

”Toivomme kaikkien oululaisten julistavan taloyhtiöihinsä ja kotitien pätkille yleisen luvan auttaa ja pyytää apua naapurilta”, Teeriaho rohkaisee. 

Mukaan Auttavaksi yhteisöksi pääsee ilmoittamalla hankkeeseen omasta asuinyhteisöstään yhteyshenkilön ja kokoontumalla yhteen pohtimaan, kuinka kussakin naapurustossa avun tarve ja auttamisen mahdollisuudet kohtaisivat parhaiten. Asuinyhteisö saa hankkeelta opastusta ja materiaalia yhteisen pohdinnan tueksi. 

Laitetaan hyvä kiertämään: Yhteisöllisyys ja hyvät naapurisuhteet tienä jakamistalouteen 

Toimivat naapurisuhteet tuovat mukanaan paljon hyvää. Sosiaalisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisäksi yhteisöllisyys voi edistää myös ekologisuutta. Kun taloyhtiössä on lupa pyytää apua, voi toisinaan olla järkevämpää suunnata kaupan sijasta naapurin ovelle. Kaikkea ei välttämättä tarvitse itse ostaa ja omistaa, kun harvoin tarvittavaa tavaraa voi lainata naapurilta, oli kyseessä sitten sukkapuikot tai sukset. Vanhan hyvän käytetyn tavaran voi laittaa myös kiertämään asuinyhteisössä.  

Taloyhtiö voi myös hankkia tavaroita yhteiskäyttöön. Uusissa yhteisöllisissä asuintaloissa ja -kortteleissa yhteistavaroita on usein jo valmiina, mutta vanhoissa taloyhtiöissä tällainen saattaa olla jo fyysistenkin puitteiden vuoksi vaikeampaa toteuttaa. Auttava yhteisö -hanke pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen ja haastaa samalla kaikki oululaiset asuinyhteisöt mukaan.  

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.