Ajankohtaista

< Takaisin

Bambukuitua ja muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältäviä muovisia astioita ja keittiötarvikkeita vedetään pois markkinoilta

Hyväksymättömiä kasvikuituja, esimerkiksi bambujauhoa tai riisijauhoa sisältävien muovisten elintarvikeastioiden ja - välineiden maahantuonti ja myynti on kiellettyä. Hyväksymättömiä kasvikuituja on käytetty muun muassa erilaisten take away -mukien, lasten astiastojen ja ruokailuvälineiden valmistuksessa muovin täyteaineena. Nämä tuotteet eivät ole elintarvikkeen kanssa kosketuksiin joutuvia materiaaleja koskevan lainsäädännön mukaisia eikä niiden turvallisuudesta näin ollen voida varmistua.

 

Kuluttajia pyydetään varotoimenpiteenä lopettamaan tuotteiden käyttö

Jos sinulla on käytössäsi bambumuovisia astioita tai muita muovisia hyväksymättömiä kasvikuituja sisältäviä elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvia tuotteita, lopeta varotoimenpiteenä niiden käyttö ja hävitä tuotteet. Ruokaviraston sivuilla on lista yrityksistä, jotka ovat jo ilmoittaneet vetäneensä tuotteensa markkinoilta. Jos et ole varma, kuuluuko käyttämäsi tuote takaisinvedon piiriin, ole yhteydessä tuotteen ostopaikkaan.


Tuotteiden käytöstä ei ole vielä ollut vaaraa terveydelle. Vaikutusten konkretisoituminen terveydellisenä haittana vaatii usein toistuvan ja hyvin pitkäaikaisen käytön

 

Valmistajien, maahantuojien ja myyjien on lopetettava tuotteiden jakelu välittömästi

Yrityksiä on ohjeistettu takaisinvedoissa ja suurin osa tuotteista on poistettu myynnistä. Tuotteiden kartoitus jatkuu kuitenkin edelleen.

Jos yritykselläsi on vielä myynnissä bambumuoveja tai muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältäviä muovisia elintarvikekontaktimateriaaleja, lopeta niiden myynti välittömästi. Jos olet epävarma tuotteen koostumuksesta, ole yhteydessä tuotteen ostopaikkaan, maahantuojaan tai valmistajaan ja pyydä elintarvikekontaktimateriaalin vaatimuksenmukaisuusilmoitusta. Ohjeita saat tarvittaessa Oulun seudun ympäristötoimelta.

Lisätietoa hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävistä, muovisista elintarvikekontaktimateriaaleista löytyy Ruokaviraston sivuilta.

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.