Ajankohtaista

< Takaisin

Kohti hiilineutraalia koulua – ja Oulua

Olemmeko yhteisellä matkalla vai kaahaammeko kukin kohti omia tavoitteitamme? Miten koulut voivat tukea kaupungin ilmastotyötä ja miten kaupunki tukee koulujen päästövähennystavoitteita?  

Ilmastolukiot-hanke julkaisi joulukuussa testiajolle Koulun korjausoppaan, joka tarjoaa pakettiauton muodossa koulun toimijoille konkreettisia työkaluja sekä tuhdin tietopaketin: 

  • koulun ilmastokunnon katsastamiseen ja vaikuttavien korjaustoimien toteuttamiseen  
  • sekä oman että kouluyhteisön ilmasto-osaamisen tunnistamiseen 
  • yhteisötason muutokseen kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. 

Koulun korjausopas sisältää digitaalisten osaamismerkkien kokonaisuuden sekä nuorille että kouluyhteisölle. Osaamisen tunnistamisessa ja hankkimisessa on tukena 100-sivuinen taustaopas, johon on koottuna tietoa nimenomaan koulutason päästöjen vähentämisestä. Opas painottaa yhteisötason muutosta: ilmastotyötä sopivan lähellä verrattuna globaaliin, muttei kuitenkaan syyllistävää yksilön arjen tuijottamista. Voimme tehdä merkityksellistä, laadukasta ja mukavaa ilmastotyötä keskittymällä toistemme vahvuuksiin ja tekojen vaikuttavuuteen. 

Kasvatus ja koulutus ovat merkittävä osa ympäristötietoisuuden lisäämistä. Ilmasto- ja ekokriisin aikakaudella pelkkä tietoisuuden herättely ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitsemme puheiden muuttamista teoiksi opetuksen lisäksi myös koulujen toimintakulttuurissa ja rakenteissa. Kouluympäristömme on loistava paikka harjoitella oikeudenmukaista ja vastuullista käytöstä sekä rakentavaa vuorovaikutusta toistemme kanssa. Korjausoppaan Asenne-osiossa pohditaan esimerkiksi: ohjaavatko tunteemme ja tarpeemme meitä välillä suuntiin, jotka ovat tieteenvastaisia, tai onko koulun ilmastotyö sälytetty vain muutamien harteille? Katsooko peilistä vapaamatkustaja vai aktiivinen kartanlukija? 

Asenteiden, arvojen ja faktojen tarkastelun lisäksi, tarvitsemme tilannekuvan siitä, paljonko koulumme tuottavat päästöjä, jotta tiedämme, mitä korjata. Maaliskuussa valmistuva laskuri mahdollistaa koulun hiilijalanjäljen laskemisen, kun taas myöhemmin valmistuva interaktiivinen sovellus tekee siitä myös yhteisen oppimisprosessin. Mitkä ovat kouluruokailun, koulumatkojen ja -retkien sekä koulun rakenteiden merkittävimmät päästöt ja keskitymmekö varmasti nyt olennaiseen? Laitammeko vain maalia ruostekukkien päälle vai katsommeko moottoria silmiin? 

Ilmastotyön toteuttaminen vaatii toimijoiden tietotaidon lisäksi laadukasta johtamista, johon Koulun Tiekartta-työskentelyllä tavoitellaan. Vision, reittien ja nykytila-arvion kautta päästään laatimaan tiekarttaa kohti hiilineutraalia koulua – koulua, jossa kestävään tulevaisuuteen mennään yhtä matkaa, yhteisessä kulkupelissä. Koulun korjausopas -matkan jälkeen kyytiläisillä on käsitys siitä, mikä on heidän roolinsa, ketkä auttavat haastavissa kohdissa ja kuinka jokainen ratin käännös ohjaa meitä johonkin mahdollisista tulevaisuuksista. Mihin siis ohjaamme koulua – ja Oulua? 

 

Kuvituskuva

Kuva: Harri Tarvainen. Mallit: Laanilan lukion opiskelijoita.

 

Lisätietoja: Ilmastolukiot-hanke, Koulun korjausopas -sivusto

Seuraa somessa: Facebook ja Instagram @ilmastonmuutoslukioihin 

 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.