Ajankohtaista

< Takaisin

Nuorten työpajoilla tutustuttiin Ilmastonmuutosvoima -hankkeeseen

lmastonmuutosvoima on Suomen Kulttuurirahaston alullepanema ja rahoittama hanke, joka on alkanut viime vuonna. Hankkeen toteutuksesta vastaa nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Hankkeessa myönnetään 50 – 5000 euron suuruisia summia, joiden avulla kuka tahansa alle 25 -vuotias voi toteuttaa oman ilmastotekonsa ja ryhtyä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Ilmastonmuutosvoiman tavoitteina on lisätä nuorten toimijuutta ilmastokysymyksissä ja käynnistää vaikuttavia ilmastotekoja eri puolilla Suomea. 

Avoimen amk (HUMAK) opiskelija Päivi Korttilallilla oli webinaaripedagogiikan kurssilla tehtävänä pitää itsenäisesti webinaari valitsemalleen ryhmälle. Aihealue oli oman ympäristöalan erikoisammattitutkinnon myötä selvä. Kiinnostuksen kohteet olivat kestävässä kehityksessä, kiertotaloudessa ja ilmastonmuutoksessa. Kohderyhmää hakiessa Päivi sai Pohjois-Pohjanmaan liiton Ritva Isomäeltä vinkin hankkeesta ja neuvon ottaa yhteyttä Oulun kaupungin nuorisotyöhön. Sieltä yhteistyökumppaniksi löytyi nuorten työpajat Anu Puhakan avulla. 

Ennen webinaaria nuoret tutustuivat ilmastonmuutokseen liittyviin asioihin sähköpostitse lähetettyjen videoiden avulla. Webinaarissa keskusteltiin pienryhmissä videoista heränneistä ajatuksista. Nuoret olivat tehneet Sitran elämäntapatestiä ja todenneet, että paljon pitäisi tehdä. Myös ostokäyttäytymistä mietittiin suhteessa ilmastonmuutokseen. Vaikka webinaarissa pystyttiin vain tekemään pintaraapaisu laajaan ilmastonmuutos asiaan, niin ideoita siitä mitä tehdä heräsi paljon. Nuoret nostivat esille esimerkiksi: 

 • Kasvattaa mahdollisimman paljon eri vihanneksia/ yrttejä/ kukkia/ puita/ sieniä 
 • Kierrätys, vastuulliset valinnat 
 • Monimuotoisuuden tukemishommia, puronkunnostukset, villiniityt, linnunpöntöt, ötökkähotellit yms. 
 • Tuunaaminen 
 • Kiertotaloushommelit 
 • Liito-oravan pöntöt 
 • Ruokahävikin vähentäminen, lähiruoan käyttö 
 • Autojen yhteiskäyttö, muidenkin kulutustavaroiden yhteiskäyttö 
 • Ei osteta mitään turhaa uutta 
 • Yksityisautoilun järkeistäminen 
 • Luonnon monimuotoisuuden suojelu 

Webinaaria suunnitellessaan Päivi Korttilalli oli yhteydessä myös hankkeen projektikoordinaattoriin Juuso Puurulaan. ”Ilmastonmuutosvoima -hankkeessa haluamme mahdollistaa mahdollisimman monenlaisia nuorten ilmastoprojekteja ympäri Suomen. Siksi olisi erittäin hienoa, että myös oululaiset nuoret aktivoituisivat hakemaan rahoitusta omille ilmastoprojekteilleen!" kertoi Juuso Puurula sähköpostissaan. 

Lisätietoja hankkeesta: https://ilmastonmuutosvoima.fi/ 

 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.