Oulun musiikkikeskuksen uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Huippuvieras Ouluun Beethoven-festivaalille

Oulu Sinfonian juhlakauden ohjelma on toiveiden täyttymys kenelle tahansa musiikin ystävälle. Lokakuun alun Beethoven -festivaali tuo Ouluun maailman tämän hetken ehdottomiin huippupianisteihin kuuluvan Ronald Brautigamin. Festivaalin ohjelmassa on kuusi Ludwig van Beethovenin pianokonserttoa.

Ludvig van Beethoven on musiikinhistorian jättiläinen, jonka kaimaksi jälkipolvet ovat nimenneet mitä tahansa konserttisaleista koiriin. Hän oli oman aikansa ja joidenkin mielestä kaikkien aikojen merkittävin säveltäjä, jonka elämä ja teokset ovat säilyttäneet kiehtovuutensa ja merkityksellisyytensä kaikille sukupolville hänen jälkeensä. Beethovenin kuolemasta tuli maaliskuussa kuluneeksi 190 vuotta.

Hollantilainen Ronald Brautigam on Beethoven-solistien ehdoton huippu, joka on levyttänyt koko säveltäjän pianotuotannon. Mielenkiintoiseksi hänen taiteilijapersoonansa tekee mm. se, että hän soittaa kaikkea Bachista nykysäveltäjiin. Hän ei myöskään kuulu periodisotinpuristeihin, vaan soittaa sekä fortepianoa että modernia flyygeliä. Aivan kuten suomalainen kollegansa Olli Mustonen, myös Ronald Brautigam tuntee Beethoveninsa ennen kaikkea nuottien kautta ja kuvailee säveltäjän persoonan välittyvän hänen musiikistaan paljon yleistä käsitystä valoisampana. Mustosen mukaan ”Beethovenin persoonalle on tyypillistä myös hauskuus ja poikamainen huumori”, samoin kokee Ronald Brautigam. Ludvig van Beethoven ei ole surullinen kuuro erakko, vaan iloinen, arvaamaton ja dramaattinen.

Konserttoja onkin kuusi?

Beethovenin teosluettelossa opusnumeroituja pianokonserttoja on viisi, mutta Oulu Sinfonian festivaaliohjelman kolmessa konsertissa 5. - 7.10. soitetaankin kuusi konserttoa, sillä mukana on matemaattinen mahdottomuus, Ludvig van Beethovenin 13-vuotiaana säveltämä pianokonsertto numero nolla. Siitä on säilynyt ainoastaan solistin osuus, ja Oulussa kuultavan esityksen orkesteriosuus on Ronald Brautigamin kirjoittama. Kuudesta konsertosta neljä ensimmäistä Beethoven sävelsi itselleen, joten niistä voi saada kuvan Beethovenista pianistina. Myös soittimen kehittyminen pienestä fortepianosta suureksi flyygeliksi heijastuu Beethovenin konserttojen sarjassa.

Festivaalikonsertit johtaa Oulu Sinfonian ylikapellimestari Johannes Gustavsson.

Mestarikurssi osana festivaaliohjelmaa

Ronald Brautigam on myös arvostettu pedagogi. Hän on toiminut pitkään sveitsiläisen Baselin yliopiston pianonsoiton professorina. Oulussa festivaalin solistin opetuksesta pääsee nauttimaan joukko pianonsoiton opiskelijoita, sillä Brautigam pitää mestarikurssin, joka järjestetään yhteistyössä Oulun konservatorion ja Oulun Ammattikorkeakoulun kanssa. Konservatorion piano-oppilaat esiintyvät perjantaina 6.10. ennen konserttia ravintola Preludissa ja mestarikurssin päätöskonsertti soitetaan lauantaina 7.10.

Festivaalitunnelmaan pääsee myös ravintola Preludissa, jossa on tarjolla Beethoven-henkinen menu perjantaina klo 16.00 alkaen ja lauantaina brunssilla klo 12.00 - 14.30.

 

©Maisteriviestintää

 

BRAUTIGAM PLAYS BEETHOVEN -MINIFESTIVAALI 5.-7.10.2017

 

BEETHOVEN-KONSERTTI 1

to 5.10. klo 19 Madetojan sali

Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1, op. 15
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 3, op. 37

Konsertin kesto 1 h 35 min sisältäen väliajan.
Varaslähtö klo 18.30 ravintola Preludissa.

 

BEETHOVEN-KONSERTTI 2
pe 6.10. klo 18 Madetojan sali
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 2, op. 19
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 4, op. 58

Konsertin kesto 1 h 30 min sisältäen väliajan.
Afterwork-klubi klo 16 alkaen Ravintola Preludissa.
Pieni alkusoitto klo 17 alkaen (mestarikurssin oppilaat esiintyvät)

 

BEETHOVEN-KONSERTTI 3
la 7.10. klo 15 Madetojan sali
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 0, WoO 4
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 5, op. 73 ”Keisarikonsertto”

Konsertin kesto 1 h 40 min sisältäen väliajan.
Ravintola Preludin herkullinen brunssi klo 12 alkaen.

Jakolinkki

>> Oulun musiikkikeskus