Information och statistik

Flygbild av Uleåborg
Flygbild av Ule älv

Uleåborgs stad
 

Uleåborg grundades år 1605 av kung Karl IX på fastland mittemot ön Linnansaari och borget som byggts där.

Uleåborg ligger vid Bottenvikens kust i mynningen av Ule älv, känd som handelsplats sedan urminnes tider. Stadens finska namn Oulu kommer från ett ord i samiskan som betyder svämvatten.

Uleåborg var tidigare känt för tjära och lax, men har sedermera utvecklats till ett modernt kompetenscenter med hög attraktionskraft. En mångsidig och internationell näringssektor, stark ekonomi och en näringslivskultur som präglas av samarbete skapar utmärkta förutsättningar för ny företagsverksamhet. I dagens läge innebär 'det teknologiska undret' som Uleåborg är känt för användbarhet: teknologi används för att underlätta vardagen.

Uleåborg erbjuder flexibilitet och ett rikt urval av alternativ. Livsmiljön består av en spännande kombination av landsbygds- och stadsnatur samt en rik stadskultur.

Människor är Uleåborgs verkliga styrka. Stadsregionen med mer än 250,000 invånare representerar en unik kombination av framtidskunnande samt stark vilja och kompetens inom vetenskap, kultur och teknologi. Befolkningen, som är den yngsta i Finland, har en djärv, nyskapande attityd. Uleåborgsregionen är det nordligaste metropolområdet i Finland och norra Skandinaviens största centrum.

Uleåborg i ett nötskall

Region: Uleåborg, Finland
Koordinater: 65°01' N, 25°28' E
Höjdläge: 0 meter (0 fot)
Tidszon: (GMT + 2:00)

Areal 3 817 km² (31.12.2022)
Land  2 972 km²
Vatten 845 km²

Antalet invånare 31.12.2022211 848
Genomsnittsålder för uleåborgarna är 39,4 år.

Kommunsammanslagning 1.1.2013
Haukipudas, Kiminge, Uleåborg, Uleåsalo och Över-Ijo förenade.