Tiedotteet

< Takaisin

Oulun kaupunki harjoittelee mahdollisen sähköpulan varalta

Oulun kaupungin eri yksiköissä varaudutaan aktiivisesti mahdolliseen energiakriisin aiheuttamaan sähköpulaan. Varautumissuunnitelmia on päivitetty kaikilla toimialoilla ja kriittisiä kohteita on tunnistettu. Kaikki Oulun alueella toimivat sähköverkkoyhtiöt ovat tässä työssä mukana.

Varavoiman toimivuutta on testattu niissä kaupungin toimipisteissä, missä varavoimalähde on. Myös kiinteistöjen sähkölukitusten toimimista sähkökatkojen aikana on käyty läpi kaikissa kohteessa ja toimivuutta on testattu muun muassa sivistys- ja kulttuuripalvelujen tiloissa.

Kaupungin eri yksiköissä on harjoiteltu käytännön tilanteissa toimimista sähkökatkojen aikana. Esimerkiksi hyvinvointipalvelujen tiloissa on harjoiteltu pimeässä toimimista. Hyvinvointipalveluissa varautumisen painopiste on kotiin suuntautuvissa palveluissa ja tietyissä kriittisissä yksiköissä, joissa ei pärjätä kahta tuntia ilman sähköä. Hyvinvointikeskuksista on tehty kattava selvitys. 1.1.2023 alkaen Pohteen varautumiskeskus vastaa hyvinvointipalveluiden valmiudesta.

Oulun Energia on valmistellut mahdollisia suunniteltuja sähkökatkoksia. Kriittisiä kohteita on tunnistettu yhteistyössä. Oulun Energian sähköpulaa koskeva viestintäsuunnitelma on tehty ja sen toteutusta on valmiusharjoiteltu. Viestinkulku Oulun Energian ja kaupungin välillä on varmistettu.

Oulun Vesi päivittänyt varautumissuunnitelmansa ja varautunut sähkökatkoksiin. Lyhyet katkokset eivät ole vedenjakelun kannalta kriittisiä. Jätevesien hallinnassa tulee haasteita, ja sitä varten on laadittu tiivis ohje, joka löytyy energia-nettisivulta

Oulun tuotantokeittiön perustoiminnoissa varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin on hyvällä mallilla.

Mahdollisen sähköpulan sattuessa Oulun kaupunki tiedottaa kaupungin toimintaan vaikuttavista asioista. Kaupunki kokoaa sivulleen www.ouka.fi/energia mahdolliseen sähköpulaan ja siihen varautumiseen liittyviä asioita ja kaikki kaupungin tiedotteet, jotka liittyvät aiheeseen. Sähköyhtiöt (Oulun alueella Oulun Energia, Oulun Seudun Sähkö, Iin Energia, Haukiputaan sähköosuuskunta sekä Caruna) tiedottavat sähkökatkoista suoraan omille asiakkailleen.

 

Jakolinkki