Tiedotteet korona

< Takaisin

Koronavirustilanne vaikuttaa lemmikkienkin elämään

Nykyisen tietämyksen perusteella lemmikkieläinten varmistettuja sairastumisia COVID-19-tautiin ei ole tiedossa. Tällä tarkoittaa, että lemmikkieläimillä ei vaikuta olevan merkitystä COVID-19 taudin leviämisessä.  

Ruokaviraston sivuille on koottu ajankohtaista tietoa ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin eläimistä ja koronaviruksesta.


Mikäli ihmisellä todettu COVID-19-tartunta, Ruokavirasto suosittelee potilaiden kissojen sisällä pitämistä. Lisäksi sairaiden eläinten sisällä pito on aina tärkeää jo eläimen hoidon kannalta. 

Kaupungin vastaanotolla vastaanottotilojen puhdistamiseen käynnin jälkeen sovelletaan Työterveyslaitoksen siivousohjetta. 

 
Lemmikkieläimen omistajan varautuminen koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen  

On erittäin tärkeää, että lemmikkieläimen omistaja on varautunut omaan äkilliseen sairastumiseen sekä on suunnitellut eläimellensä tilapäisen hoidon. Eläimelle olisi hyvä olla pitopaikassa juomavettä riittävästi, ainakin useamman päivän varalle. On myös tärkeää, että tieto eläimistä olisi kiireellisessä sairastumistilanteessa viivytyksettä saatavilla.

Tilannetta varten omistajan tulisi kirjata kotiinsa näkyvälle paikalle (esimerkiksi eteiseen ulko-oven viereen):  

  1. tieto, että omistajalla on kodissaan lemmikkieläimiä (myös ulkona pidettävät koirat, lemmikkikanat, akvaariokalat, toisessa kiinteistössä olevat eläimen kuten hevoset)  
  2. lista lemmikkieläimistä (pitopaikka sekä mahdolliset erityisvaatimukset)  
  3. kehen ollaan yhteydessä eläinten väliaikaisesta hoidosta  

Nämä tiedot nopeuttavat eläinten hoidon järjestämistä, sekä vapauttavat valvontaviranomaisten resursseja. Tilanteen vaatiessa pyritään hankkimaan eläimelle tilapäinen hoito. Varautumissuunnitelma tulisi olla etenkin talouksissa, joissa eläinten hoidosta vastaa vain yksi henkilö.

Epäiltäessä eläimen jääneen hoidotta, tulee ottaa yhteyttä virka-aikana alueen valvontaeläinlääkäriin. Päivystysaikaan kiireellisissä tapauksissa tulee ottaa yhteyttä päivystävään kunnaneläinlääkäriin puh. 044 703 6781 tai poliisiin puh. 112.  

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona