Toimeentulotuki

Toimeentulotuki turvaa viimesijaisesti elantosi, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Voit hakea toimeentulotukea, jos ansiotulosi tai etuutesi, kuten työttömyysturva tai asumistuki, eivät riitä elämiseen.

Toimeentulotukihakemus käsitellään seitsemässä arkipäivässä, mikäli hakemukseen on jätetty kaikki tarvittavat liitteet.

Oulun kaupungin toimeentulotuen soveltamisohjeet.

Osoitteet ja muuta tietoa löydät hakeminen-sivulta.

Perustoimeentulotuki haetaan Kelalta

Perustoimeentulotukea haetaan Kelalta. Voit samalla hakemuksella hakea myös täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Kela siirtää tarvittaessa hakemuksen kuntaan. Kelan laskurilla voit arvioida toimeentulotukesi määrän.

Työllisyyspalvelut

Oulun työllisyyspalveluiden sivuilta löydät tietoa työnhakijan palveluista.

 

Toimeentulotuen maksusitoumuksien toimittaminen koronatilanteessa

Jos toimeentulotuen asiakas on korona-epidemian vuoksi karanteenissa tai sairastunut ja tarvitsee kiireellisesti maksusitoumuksen elintarvikkeisiin, toinen henkilö voi hakea maksusitoumuksen Kelan palvelupisteestä hänen puolestaan.

Kela maksaa toimeentulotuen ensisijaisesti aina rahana asiakkaan tilille. Kiireellisessä tilanteessa, jossa asiakas ei voi odottaa rahansiirtoa, osa toimeentulotuesta voidaan myöntää maksusitoumuksena esimerkiksi ruokakauppaan.

Jos Kela arvioi yhdessä asiakkaan kanssa, että toimeentulotuen tarve on kiireellinen, voidaan sopia, että asiakas noutaa maksusitoumuksen Kelan palvelupisteestä virka-aikana. Vaihtoehtoisesti Kela voi toimittaa maksusitoumuksen eri viranomaisten yhteiseen asiointipisteeseen tai kunnan sosiaalitoimen palvelupisteeseen, jos asiasta on sovittu kunnan kanssa.

Jos asiakas on karanteenissa, toinen henkilö voi hakea maksusitoumuksen

Jos asiakas tarvitsee kiireellisesti elintarvikemaksusitoumuksen, mutta on koronaepidemian vuoksi karanteenissa tai sairaana, toinen henkilö voi hakea maksusitoumuksen Kelan palvelupisteestä. Jos toinen henkilö asioi ruokakaupassa asiakkaan puolesta, maksusitoumukseen kirjoitetaan sen henkilön nimi, joka sitoumuksen voi käyttää. Tässä poikkeustilanteessa erillistä valtakirjaa ei edellytetä.

Jos maksusitoumusta ei ole mahdollista noutaa Kelan palvelupisteestä tai asiointipisteestä, Kela voi yksittäistapauksessa selvittää ruokakaupasta, onko maksusitoumus mahdollista toimittaa suojatulla sähköpostilla ruokakauppaan, jos asiakas antaa suostumuksensa.

Jos asiakas ei voi odottaa tuen maksua rahana tilille, ja toinen henkilö ei voi hakea maksusitoumusta ja asioida hänen puolestaan, Kela ratkaisee tilanteen yhteistyössä asiakkaan ja kunnan kanssa.

Lisätietoja Kelan asiakaspalvelunumerosta: 020 692 207 (ma–pe klo 9–16)

Sosiaalipalveluiden asiakaspalvelu

Tiedot esitetään hCard-muodossa.

Toimeentulotukiasiat verkossa

Hae täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, katso hakemuksen käsittelytilanne ja maksetut maksut.

Tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Siirry hakemaan täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea

Perustoimeentulotukea haetaan Kelalta.

Tämän sivun lyhytosoite on ouka.fi/toimeentulotuki.