Kysymyksiä ja vastauksia Ukrainan tilanteen vaikutuksista Oulussa
Sotatila ja järkyttävät uutiset Ukrainan tapahtumista ovat herättäneet monenlaisia kysymyksiä. Kokosimme yleisimpiin kysymyksiin vastauksia asiantuntijoilta.
Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia Suomeen tullessa.
- Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen (Maahanmuuttovirasto)
- Toimintaohjeet ukrainaksi: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії
Ukrainan sotaa pakenevilla on oikeus tilapäiseen suojeluun. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että tulijalle voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.
- Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille (Maahamuuttovirasto)
- Tilapäisen suojelun sivu ukrainaksi (Migri): Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні
Oulussa rekisteröitymisen poliisille voi hoitaa Oulun vastaanottokeskuksessa. Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien kannattaa sopia rekisteröitymisestä poliisin kanssa etukäteen soittamalla p. 0295 464 555.
- Oulun poliisi,
Tilapäinen suojelu ja turvapaikka-asiat
p. 0295 464 555
Avoinna ma–pe 8.00–16.15. - Katso poliisin yhteystiedot turvapaikkaa hakeville
- Oulun vastaanottokeskus,
Heikinharjuntie 66, 90630 Oulu,
p. 0295 463 100
Asumisen järjestäminen turvapaikan hakijoille on valtion vastuulla. Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat ukrainalaiset rekisteröidään poliisin tai rajavartioston toimesta. Oulussa rekisteröitymisen poliisille voi hoitaa Oulun vastaanottokeskuksessa. Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien kannattaa sopia rekisteröitymisestä poliisin kanssa etukäteen soittamalla p. 0295 464 555.
Rekisteröidyt ukrainalaiset ovat vastaanottokeskusten asiakkaita ja saavat vastaanottopalvelut siitä keskuksesta, mihin heidät on rekisteröity (lähimmän vastaanottokeskuksen periaate).
Majoittamisesta vastaa Suomen maahanmuuttovirasto Migri. Oulun vastaanottokeskus kuuluu Migrin tarjoamiin majoitusvaihtoehtoihin.
Ukrainasta tullut henkilö voi mennä suoraan ilman rekisteröintiä Oulun vastaanottokeskukseen, jos henkilö tarvitsee välittömästi majoitusta ja vastaanottopalveluita.
- Oulun poliisi,
Tilapäinen suojelu ja turvapaikka-asiat
p. 0295 464 555
Avoinna ma–pe 8.00–16.15. - Katso poliisin yhteystiedot turvapaikkaa hakeville
- Oulun vastaanottokeskus,
Heikinharjuntie 66, 90630 Oulu,
p. 0295 463 100
Osa ukrainalaisista sotaa pakenevista saattaa majoittua sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa kolme kuukautta ilman viisumia.
Jos asut yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona ja olet rekisteröitynyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, poliisi kirjaa sinut yksityismajoitusasiakkaaksi. Sinulla on mahdollisuus saada vastaanottopalveluja Oulun vastaanottokeskuksesta. Yksityismajoituksen kustannuksiin ei tarjota rahallista tukea. Oikeus ja ohjeistus lasten koulunkäyntiin tulee vastaanottokeskusten kautta.
Poliisi ilmoittaa kaikista yksityismajoituksessa olevista turvapaikanhakijoista yksityismajoitusyksikköön, joka ottaa yhteyttä turvapaikanhakijaan. Saat yksityismajoitusyksikön kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, esimerkiksi terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu.
Oulussa rekisteröitymisen poliisille voi hoitaa Oulun vastaanottokeskuksessa. Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien kannattaa sopia rekisteröitymisestä poliisin kanssa etukäteen soittamalla p. 0295 464 555.
- Oulun poliisi,
Tilapäinen suojelu ja turvapaikka-asiat
p. 0295 464 555
Avoinna ma–pe 8.00–16.15. - Katso poliisin yhteystiedot turvapaikkaa hakeville
- Oulun vastaanottokeskus,
Heikinharjuntie 66, 90630 Oulu,
p. 0295 463 100
Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oleskelustatuksesta riippumatta. Näissä tilanteissa voit tulla virka-aikana Kontinkankaan hyvinvointikeskukseen ja virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystykseen tai Oulun seudun sosiaali- ja kriisipäivystykseen.
Välttämättömät ja kiireelliset terveysasiat:
- Virka-aikana Kontinkankaan hyvinvointikeskus Kajaanintie 46A, p. 08 558 44 333.
- Virka-ajan ulkopuolella. Oulun seudun yhteispäivystys, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1-ovi, p. 116 117 (päivystysapu).
Sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa kiireellisessä sosiaalisen avun tarpeessa sekä antaa kriisiapua järkyttävissä elämäntilanteissa ympäri vuorokauden.
- Oulun seudun sosiaali- ja kriisipäivystys, p. 044 703 6235.
Oulun kaupunki järjestää esi- ja perusopetusta kaikille kaupungissa oleskeleville ukrainalaisille lapsille riippumatta maahantulostatuksesta. Koulu ja kouluyhteisö tukee lapsen hyvinvointia ja turvallisen arjen rakentumista. Oikeuteen riittää, että oleskelu kaupungissa voidaan katsoa luonteeltaan asumiseksi. Kaupungissa asuminen ei edellytä, että kunta olisi lapsen kotikunta.
Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatuslain mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta lapselle, jonka kotikunta kyseinen kunta on tai lapselle, joka asuu kunnassa huoltajiensa työn, opiskelun, sairauden tai vastaavien syiden vuoksi.
Tilapäisen suojelun piirissä olevilla sekä turvapaikkaa hakevilla lapsilla ei ole subjektiivista oikeutta kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen vaan mahdollinen osallistuminen varhaiskasvatukseen perustuu kunnan tarveharkintaan. Varhaiskasvatuspaikka kuitenkin järjestetään esim. tilanteissa, joissa vanhemmat käyvät töissä tai opiskelevat tai kun varhaiskasvatuksen arvioidaan tukevan lapsen hyvinvointia ja oppimista.
Kun turvapaikka perheelle ja lapselle on myönnetty, lapsella on yhtäläinen oikeus kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen kuin muillakin lapsilla, joiden kotikunta on Suomessa.
Ukrainan passilla ja poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Migrin Ukrainan passista antamalla haltuunottotodistuksella pääsee ilmaiseksi paikallisliikenteen linja-autoihin Oulussa 31.8.2022 saakka. 1.9.2022 alkaen ukrainalaisilta peritään joukkoliikenteen hinnaston mukainen maksu bussilipuista.
Tietoa palveluista kootaan tälle verkkosivulle osoitteeseen www.ouka.fi/ukraina.
Sosiaaliturvaa koskevissa asioissa neuvontaa saa Kelan kansainvälisten asioiden keskuksesta. Oikeuden sosiaaliturvaan voi saada, jos henkilölle myönnetään oleskelulupa. Tilapäisen suojelun direktiivin vaikutuksesta sosiaaliturvaan tiedotetaan myöhemmin.
Oulun kaupungin monikielisessä neuvonnassa saat tietoa viranomaisista, vinkkejä elämän eri osa-alueille ja apua ongelmatilanteisiin.
Tarjolla on neuvontaa seuraavilla kielillä: englanti, persia/kurdi (sorani), arabia, kiina/japani, tigrinja, somali ja venäjä ja ukraina.
- Monikielinen neuvonta
Torikatu 10, Oulu. - Tarkista palveluajat ja puhelinnumerot monikielisen neuvonnan nettisivuilta.
Älä jää yksin mieltä painavien ajatusten kanssa, jos muuttunut maailmantilanne herättää huolta ja pelkoa. Sivulle on koottu yhteen paikkoja, joista saa apua ja tukea.
- Sodan uhkaan liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen (mielenterveystalo.fi)
- Suomen punainen risti: Ukrainan kriisi voi järkyttää mieltä (punainenristi.fi)
Suomen Punaisen Ristin henkisen tuen ohje on käännetty myös ukrainaksi ja venäjäksi.
- Mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat? (mieli.fi)
- Venäjän hyökkäys Ukrainaan (valtioneuvosto.fi)
Oulun kaupungin palvelut
Hyvinvointikeskusten psykiatriset sairaanhoitajat
Apua ja tukea on saatavilla, jos sinulla tai perheelläsi on huolta mielenterveysongelmista tai tarvitset keskusteluapua elämän kriisitilanteissa.
Haukipudas p. 08 5585 4600
Kiiminki p. 08 5585 9312
Kaakkuri p. 08 5584 4510
Tuira p. 08 558 44477
Kontinkangas p. 08 5584 4333
Myllyoja p. 08 5584 4366
Oulunsalo p. 08 5587 3401
Apua ja tukea on saatavilla elämän kriisitilanteisiin, jos sinulla tai perheelläsi on huolta esimerkiksi taloudesta, jaksamisesta tai lasten kasvatuksesta.
Sosiaalityötä tehdään hyvinvointikeskuksissa, voit olla yhteydessä oman hyvinvointikeskuksesi sosiaalityöntekijään ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.
Oulun seudullinen sosiaali- ja kriisipäivystys
p. 044 703 6235. Palvelemme ympäri vuorokauden.
Sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa kiireellisessä sosiaalisen avun tarpeessa sekä antaa kriisiapua järkyttävissä elämäntilanteissa. Apua voi hakea asiakas itse, läheinen, ystävä tai viranomainen. Palvelut ovat maksuttomia.
Oulun seudullinen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee virka-ajan ulkopuolella Oulun, Hailuodon, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Tyrnävän, Iin, Simon, Pudasjärven, Vaalan, Utajärven asukkaita sekä näissä kunnissa oleskelevia.
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen puhelinpalvelu
Hoidon tarpeen arviointi, ohjaus ja neuvonta p. 044 703 5940. Aukioloajat: ma–to klo 8–16 ja pe 8–15. Muina aikoina numerossa vastaa puhelinvastaaja, jossa kerrotaan toimintaohjeet.
Lasten ja nuorten mielenterveyspäivystys
Jos lapsen tai nuoren tilanne vaatii päivystyksellisen välittömän arvion, ota yhteyttä ma-pe klo 8–16 omaan hyvinvointikeskukseen. Ota yhteyttä klo 16 jälkeen sekä viikonloppuisin Oulun seudun yhteispäivystykseen (OSYP).
Lasten- ja nuorisopsykiatrian konsultaatiopuhelin 044 703 5919 (ma-pe klo 8–11) on tarkoitettu oululaisille perheille ja ammattilaisille, jotka epäilevät lapsella tai nuorella olevan psykiatrisen erikoissairaanhoidon tarvetta. Konsultaatiopuhelimeen voi myös soittaa, jos lasten- ja nuorisopsykiatrian hoidon piirissä olevan voinnissa tapahtuu äkillinen muutos, joka vaatii kiireellistä arviota.
Kiireettömiin tilanteisiin lasten ja nuorten mielenterveyshoitoa tarjoavat tahot löytyvät sivulta Lasten ja nuorten mielenterveys.
Byströmin Ohjaamo alle 30-vuotiaille
Muut toimijat
Oulun Kriisikeskus on Oulun seudun Mielenterveysseura ry:n ylläpitämä matalan kynnyksen palvelu. Voit hakeutua keskustelemaan Kriisikeskukseen soittamalla ajanvarausnumeroon p. 044 369 0500 arkisin klo 9-14.
Valtakunnallinen Kriisipuhelin
Ruotsinkielinen linja: Kristelefon 09 2525 0112 ma, ke klo 16-20 sekä ti, to, pe klo 9-13.
Arabiankielinen linja: 09 2525 0113 ma, ti klo 11–15, ke klo 13-16 ja 17–21 sekä to 10-15.
Englanniksi voi soittaa sekä ruotsin- että arabiankieliselle linjalle.
Päivystysapu
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen päivystysapu 116117 -palvelusta voi kysyä neuvoja äkillisiin, päivystyksellisiin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin ympäri vuorokauden. Neuvoja voi kysyä puhelimitse tai tekstipalveluna.
Mannerheimin lastensuojeluliitto
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin yhteystiedot
- MLL Lasten ja nuorten puhelin ja chat
Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111
På svenska på numret 0800 96 116. - MLL Vanhempainpuhelin ja chat P. 0800 92277
Oulun ev.-lut. seurakunnat
Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen. Maahanmuuttovirasto Migri pyytää, että virastolle ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.
Lapsiasiavaltuutettu ja Pelastakaa Lapset muistuttavat, että ilman huoltajaa paossa olevien lasten auttaminen on viranomaisasia. Yksityishenkilöiden ei tule kuljettaa Ukrainasta ilman huoltajaa pakenevia lapsia. Kriisitilanteissa etenkin ilman huoltajiaan olevien lasten auttaminen on ensisijaisesti aina ammattilaisten tehtävä. Lapsella tarkoitetaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti kaikkia alle 18-vuotiaita.
Voit tulla lemmikkisi kanssa Suomeen ilman ennakkohakemusta tai lupaa ja vaikka eläintä ei olisi rabiesrokotettu tai loislääkitty ekinokokki-loisen varalta. Poikkeus koskee vain Ukrainan kansalaisia. Ouluun saavuttuasi ota välittömästi yhteyttä kaupungineläinlääkäriin.
- Oulun eläinlääkärivastaanotto
Poratie 7, Oulu
p. 044 7036 731,
Katso ohjeet ajanvaraukseen eläilääkärille
Voit vaihtoehtoisesti olla yhteydessä myös yksityisiin eläinlääkäriasemiin.
Eläinlääkärissä lemmikiltäsi tarkastetaan mikrosiru, rabiesrokotus, loislääkitys sekä otetaan verinäyte raivotautivasta-aineiden määritystä varten. Tarvittaessa lemmikkisi loislääkitään, tunnistusmerkitään ja rokotetetaan. Rabies eli vesikauhu on ihmisiin eläimistä tarttuva vakava tauti ja ekinokokki on loinen, joka voi aiheuttaa ihmisille vaarallisen taudin. Suomi on näistä taudeista vapaa, mutta Ukrainassa ja Venäjällä näitä esiintyy.
Siihen saakka, että lemmikki on saanut loislääkkeen ja vielä vuorokausi sen jälkeen, jätökset on kerättävä huolella ja hävitettävä sekajätteen mukana. Rokotuksen jälkeen lemmikki on pidettävä 30 vuorokauden ajan erossa muista eläimistä ja ihmisistä. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana. Eläimiä ei yleensä päästetä vastaanottokeskuksiin, joten eristysjaksolle on löydettävä vaihtoehtoinen sijoituspaikka. Suomen valtio ei vastaa sijoituspaikan aiheuttamista kustannuksista. Eläinsuojelujärjestöt voivat auttaa tässä asiassa.
Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata. Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin. Jotkut järjestöt ovat käynnistäneet lipaskeräyksiä, ja heille voi lahjoittaa aikaa toimimalla lipaskerääjänä. Järjestöjen vapaaehtoisrekistereihin voi ilmoittautua avunantajaksi tulevia tarpeita varten.
Tavaraa voi lahjoittaa normaaliin tapaan esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Kontin kautta. Konteista tavaraa saadaan hankittua avuntarvitsijoille Maahanmuuttovirasto Migrin välityksellä.
Tiedotteet
-
-
Interaktiivinen Satuseinä ukrainaksi ja Oulun murteella on valmistunut
-
Intensiivikurssit ukrainalaisille monikulttuurikeskus Villa Victorissa 11.4. alkaen
-
Ukrainan sotatilanteen vuoksi tarvittavia toimenpiteitä koordinoidaan Suomen kuuden suurimman kaupungin kesken
-
Ukrainan passilla maksutta uimahalleihin ja Ouluhallille
-
Ukrainan passilla tai passin haltuunottotodistuksella voi matkustaa ilmaiseksi Oulun joukkoliikenteessä 31.8.2022 saakka