Usein kysyttyä koronaviruksesta

Päivitetty viimeksi 1.12. kello 12.00.  Sivua päivitetään, kun tiedot täydentyvät tai tarkentuvat.

 

Yleisiä kysymyksiä

 

Miten koronavirus tarttuu? 

Koronavirus tarttuu pääosin hengitysteiden välityksellä pisaratartuntana. On epäselvää, kauanko virus säilyy pinnoilla ja saadaanko tartuntaa sitä kautta. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.  

 

Miksi henkilöitä voidaan joutua määräämään eristykseen tai karanteeniin taudin vuoksi? 

Tartuntatautilääkäri voi asettaa sinut karanteeniin, jos olet altistunut koronavirukselle. 

Jos sinulla on testillä todettu koronavirustartunta, tartuntatautiviranomaiset asettavat sinut eristykseen

Jos sinut asetetaan karanteeniin tai eristykseen, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti joko tekstiviestillä tai puhelimitse. Hoitaja tai lääkäri seuraa tarpeen mukaan vointiasi.

Tartuntatautiviranomaisen asettama karanteeni tai eritys eivät ole suosituksia, vaan ne ovat määräyksiä. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. 

Jos sinut on asetettu karanteeniin tai eristykseen, sinun pitää noudattaa Oulun kaupungin karanteeniohjeita.

Omaehtoinen karanteeni on suositus, jota noudattamalla suojaat muita tartunnalta. Samat ohjeet pätevät kuitenkin sekä viralliseen että omaehtoiseen karanteeniin.

Katso karanteeniohjeet ja vastauksia kysymyksiin sivulta www.ouka.fi/karanteeni

 

Miten koronavirus vaikuttaa matkustamiseen?

Tarpeetonta matkustamista tulee välttää. Katso lisätietoja sivulta: Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL).

 

Miten tilanne vaikuttaa terveyskeskusten toimintaan?

Kiireettömiä vastaanottoaikoja hyvinvointikeskuksissa ja hammashoidossa voidaan perua. Peruutuksista ja aikojen siirroista ilmoitetaan potilaille henkilökohtaisesti soittamalla tai tekstiviestillä.

 

Mistä näen koronanäytteen tuloksen?

Negatiivisesta koronatestin tuloksesta ilmoitetaan automaattisella tekstiviestillä. Vastausviesti lähetetään kaikille, joilta on otettu negatiivinen koronanäyte ja joiden puhelinnumero on kirjattu potilastietojärjestelmään. Viestejä ei lähetetä klo 22-08. Jos tulos on negatiivinen, sinulla ei ollut näytteenottohetkellä koronavirustartuntaa. Negatiivisesta testituloksesta ei soiteta.

Koronanäytteen tuloksen löydät myös Omakannasta ja Oulun Omahoidosta. Testituloksen valmistumisessa kestää muutamia päiviä. Jos tulos on positiivinen, sinulla on koronavirus. Positiivisesta testituloksesta soitetaan sinulle ja saat lisäohjeet. Tarvittaessa voit kysyä näytevastausta Oulun omahoidon chatin kautta tai oman hyvinvointikeskuksesi ajanvarausnumerosta.

 

Miten toimitaan, kun lapselle tulee koronavirukseen sopivia oireita?

Katso ohjeet lapsiperheiden näytteenottoon sivulta Koronavastaanotot ja -näytteenotto.

Lue lisää: Lapset ja koronavirus (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)

 

Miten toimin, jos Koronavilkku hälyttää?

Jos saat Koronavilkusta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, sovellus antaa sinulle toimintaohjeita.

Koronavilkusta hälytyksen saaneelle suositellaan omaehtoista karanteenia. Koronavilkku sovellus määrittää hälytykset eri tavalla kuin viranomainen, joten virallinen karanteeni ei ala hälytyksen jälkeen.

On tärkeää, että seuraat vointiasi ja vältät suuria ihmisjoukkoja seuraavan 10 vuorokauden ajan. Lisäksi 10 vuorokauden ajan suositellaan etätyötä, jos se on mahdollista. 

Jos sinulla on pakollinen käynti esimerkiksi kuntoutuksessa, tulee sinun ja työntekijän käyttää kasvomaskeja. Käynti kannattaa siirtää omaehtoisen karanteenin ulkopuolelle, jos se on mahdollista.

Jos sinulle tulee koronavirukseen viittaavia oireita, tulee aina hakeutua koronanäytteenottoon. Oireettoman henkilön ei tarvitse hakeutua testiin, vaikka Koronavilkku on hälyttänyt mahdollisesta altistumisesta.

 

Mistä vähävaraiset voivat noutaa kasvomaskeja?

Oulun kaupunki jakaa vähävaraisille tarkoitettuja pestäviä kangasmaskeja hyvinvointikeskuksissa ja -pisteissä. Vähävaraisille nuorille jaetaan maskeja Byströmin Ohjaamossa. Maskeja jaetaan toimipisteiden aukioloaikoina. Katso suositus kasvomaskin käytöstä kansalaisille (THL).

 

Katso myös:
Ohjeita suojautumiseen

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)

 

Joukkoliikenne 

Oulun joukkoliikenteen ajankohtaisesta tilanteesta saat tietoa joukkoliikenteen korona-sivulta

 

Oulun Vesi 

Onko vedenjakeluun tulossa muutoksia?  

Henkilöstön varajärjestelyillä varmistetaan, että veden puhdistaminen, jakelu ja viemäröinti jatkuvat normaalisti. Hanaveden käyttäminen on turvallista. 

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Lataa koronavilkku