Usein kysyttyä koronaviruksesta

Päivitetty viimeksi 28.10. kello 15.00.  Sivua päivitetään, kun tiedot täydentyvät tai tarkentuvat.

 

Yleisiä kysymyksiä

Miten koronavirus tarttuu? 

Koronavirus tarttuu pääosin hengitysteiden välityksellä pisaratartuntana. On epäselvää, kauanko virus säilyy pinnoilla ja saadaanko tartuntaa sitä kautta.

Miksi henkilöitä voidaan joutua määräämään eristykseen tai karanteeniin taudin vuoksi? 

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.

Karanteeni tarkoittaa, että terveen henkilön liikkumisvapautta rajoitetaan. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta kantajalta muihin henkilöihin. 

Omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että henkilö pysyy kotona tai majapaikassaan ja välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin aina kun mahdollista. Kun noudattaa omaehtoista karanteenia, suojaa muita tartunnalta.

Katso karanteeniohjeet kokonaisuudessaan THL:n sivuilta.

Miten karanteeni eroaa omaehtoisesta karanteenista?

Omaehtoinen karanteeni on suositus. Omaehtoista karanteenia suositellaan henkilöille, jotka tulevat Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.   

Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni ei ole suositus, vaan viranomaispäätös. Se perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille. Lääkärin määrämää karanteenia ei voi  lyhentää koronavirustesteillä.  

Muuten omaehtoinen karanteeni ja virallinen karanteeni eivät eroa toisistaan. Samat ohjeet pätevät molempiin.

Miksi karanteenissa olevan henkilön lähipiiriä ei aseteta karanteeniin?

Lähipiiri ei ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. 

Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämän takia  altistuneen oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta.

Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla,  hänen perheenjäsentensä on suositeltavaa jäädä  omaehtoiseen karanteeniin, kunnes koronatestin tulos on valmistunut. Jos testin tulos on positiivinen, virallinen karanteeni laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Jos testi on negatiivinen, voivat perheenjäsenet jatkaa normaalia elämää.

Testataanko karanteeniin asetetut henkilöt?

Jos karanteeniin asetetulle henkilölle tulee hengitystieinfektio-oireita, on hän yhteydessä Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414. Voinnin mukaan hänet ohjataan joko pelkkään näytteenottoon, koronavastaanotolle tai sairaalaan. Jos hänellä todetaan koronaviruksen aiheuttama infektio, niin karanteeni muuttuu tuolloin kotieristykseksi. 

Saako karanteenissa oleva henkilö käydä ulkona tai mennä kauppaan?

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. 

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 60-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava. 

Milloin tulee jäädä matkan jälkeen karanteeniin?

Jos henkilö palaa matkalta maasta, jossa koronaviruksen esiintyvyys on suurempaa kuin Suomessa, on suositus jäädä omaehtoiseen karanteeniin 10 vuorokaudeksi matkalta paluun jälkeen. Omaehtoisessa karanteenissa pitää välttää kodin ulkopuolella liikkumista. Katso lisätietoja omaaehtoisesta karanteenista sekä maat, joista suositellaan paluun jälkeen omaehtoista karanteenia (THL).

Voinko mennä töihin, jos perheenjäseneni palaa ulkomailta? 

Ohje jäädä kotiin ulkomaanmatkan jälkeen koskee vain matkalta palaavaa. Jos perheenjäsenesi palaa ulkomaanmatkalta ja on oireeton, voit itse mennä normaalisti töihin. Jos ulkomailta palannut perheenjäsen sairastuu ja hänellä todetaan koronaviruksen aiheuttama infektio, asetetaan muut perheenjäsenet vasta silloin karanteeniin. 

Miten tilanne vaikuttaa terveyskeskusten toimintaan?

Kiireettömiä vastaanottoaikoja hyvinvointikeskuksissa ja hammashoidossa voidaan perua. Peruutuksista ja aikojen siirroista ilmoitetaan potilaille henkilökohtaisesti soittamalla tai tekstiviestillä.

Mistä näen koronanäytteen tuloksen?

Negatiivisesta koronatestin tuloksesta ilmoitetaan automaattisella tekstiviestillä. Vastausviesti lähetetään kaikille, joilta on otettu negatiivinen koronanäyte ja joiden puhelinnumero on kirjattu potilastietojärjestelmään. Viestejä ei lähetetä klo 22-08. Jos tulos on negatiivinen, sinulla ei ollut näytteenottohetkellä koronavirustartuntaa. Negatiivisesta testituloksesta ei soiteta.

Koronanäytteen tuloksen löydät myös Omakannasta ja Oulun Omahoidosta. Testituloksen valmistumisessa kestää muutamia päiviä. Jos tulos on positiivinen, sinulla on koronavirus. Positiivisesta testituloksesta soitetaan sinulle ja saat lisäohjeet. Tarvittaessa voit kysyä näytevastausta Oulun omahoidon chatin kautta tai oman hyvinvointikeskuksesi ajanvarausnumerosta.

Miten toimitaan, kun lapselle tulee koronavirukseen sopivia oireita?

Katso ohjeet lapsiperheiden näytteenottoon sivulta Koronavastaanotot ja -näytteenotto.

Lue lisää: Lapset ja koronavirus (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)

Miten toimin, jos Koronavilkku hälyttää?

Jos saat Koronavilkusta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, sovellus antaa sinulle toimintaohjeita. Koronavilkusta hälytyksen saaneelle suositellaan omaehtoista karanteenia. On tärkeää, että seuraat vointiasi ja vältät ihmiskontakteja seuraavan kahden viikon ajan. Lisäksi kahden viikon ajan suositellaan etätyötä, jos se on mahdollista.

Jos sinulla on pakollinen käynti esimerkiksi kuntoutuksessa, tulee sinun ja työntekijän käyttää kasvomaskeja. Käynti kannattaa siirtää omaehtoisen karanteenin ulkopuolelle, jos se on mahdollista.

Jos sinulle tulee koronavirukseen viittaavia oireita, tulee aina hakeutua koronanäytteenottoon. Oireettoman henkilön ei tarvitse hakeutua testiin, vaikka Koronavilkku on hälyttänyt mahdollisesta altistumisesta.

Katso THL:n ohje: Koronavilkun kautta altistumisilmoituksen saaneiden yhteydenotot ja neuvonta.

Mistä vähävaraiset voivat noutaa kasvomaskeja?

Oulun kaupunki jakaa vähävaraisille tarkoitettuja pestäviä kangasmaskeja hyvinvointikeskuksissa ja -pisteissä. Vähävaraisille nuorille jaetaan maskeja Byströmin Ohjaamossa. Maskeja jaetaan toimipisteiden aukioloaikoina. Katso suositus kasvomaskin käytöstä kansalaisille (THL).

 

Katso myös:
Ohjeita suojautumiseen

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)

 

Joukkoliikenne 

Oulun joukkoliikenteen ajankohtaisesta tilanteesta saat tietoa joukkoliikenteen korona-sivulta

 

Oulun Vesi 

Onko vedenjakeluun tulossa muutoksia?  

Henkilöstön varajärjestelyillä varmistetaan, että veden puhdistaminen, jakelu ja viemäröinti jatkuvat normaalisti. Hanaveden käyttäminen on turvallista.