Usein kysyttyä koronaviruksesta

Päivitetty viimeksi 25.3. kello 12.30.  Sivua päivitetään, kun tiedot täydentyvät tai tarkentuvat.

 

Yleisiä kysymyksiä

Miten koronavirus tarttuu? 

Koronavirus tarttuu pääosin hengitysteiden välityksellä pisaratartuntana. On epäselvää, kauanko virus säilyy pinnoilla ja saadaanko tartuntaa sitä kautta.

Miksi henkilöitä voidaan joutua määräämään eristykseen tai karanteeniin taudin vuoksi? 

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin

Kuka määrätään karanteeniin?

Jos henkilö on ollut kontaktissa varmistetun koronatapauksen kanssa, hänet on määrätty kotikaranteeniin.

Jos henkilö on määrätty kotikaranteeniin ja on oireeton, niin hän ei tartuta muita eikä myöskään altista muita koronalle. Muut perheenjäsenet voivat elää normaalisti.

Miksi altistuneiden lähipiiriä ei aseteta karanteeniin?

Lähipiiri ei ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. 

Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämä takia altistuneen, mutta oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta. Tutkimustulosten perusteella karanteenia laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Tätä ennen lähiomaiset eivät tartuta muita.

Testataanko karanteeniin asetetut henkilöt?

Jos karanteeniin asetetulle henkilölle tulee hengitystieinfektio-oireita, on hän yhteydessä Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414. Voinnin mukaan hänet ohjataan joko pelkkään näytteenottoon tai arvioon Kontinkankaan tai Haukiputaan koronavastaanotolle tai sairaalaan. Jos hänellä todetaan koronaviruksen aiheuttama infektio, niin karanteeni muuttuu tuolloin kotieristykseksi. 

Saako karanteenissa oleva henkilö käydä ulkona tai mennä kauppaan?

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. 

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona?

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 60-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava. 

Voinko mennä töihin, jos perheenjäseneni palaa ulkomailta? 

Ohje jäädä kotiin ulkomaanmatkan jälkeen koskee vain matkalta palaavaa. Jos perheenjäsenesi palaa ulkomaanmatkalta ja on oireeton, voit itse mennä normaalisti töihin. Jos ulkomailta palannut perheenjäsen sairastuu ja hänellä todetaan koronaviruksen aiheuttama infektio, asetetaan muut perheenjäsenet vasta silloin karanteeniin. 

Miten tilanne vaikuttaa terveyskeskusten toimintaan?

Kiireettömiä vastaanottoaikoja hyvinvointikeskuksissa ja hammashoidossa voidaan perua. Peruutuksista ja aikojen siirroista ilmoitetaan potilaille henkilökohtaisesti soittamalla tai tekstiviestillä.

 

Katso myös:
Ohjeita suojautumiseen

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)

 

Joukkoliikenne 

Oulun joukkoliikenteen ajankohtaisesta tilanteesta saat tietoa joukkoliikenteen tiedotteesta.

 

Oulun Vesi 

Onko vedenjakeluun tulossa muutoksia?  

Henkilöstön varajärjestelyillä varmistetaan, että veden puhdistaminen, jakelu ja viemäröinti jatkuvat normaalisti. Hanaveden käyttäminen on turvallista.