Lumo Light Festival Oulu

LUMO Light Festival Oulu
23.–25.11.2018 päivittäin klo 16-22

Lumo-valofestivaali keskittyy tänä vuonna kaupungin ydinkeskustaan ja ajallisesti yhteen viikonloppuun. Tälläkin kertaa Lumo on vahvasti kansainvälinen. Teoksista useimmat saavat Suomen ensiesityksensä Oulun Lumossa. Ohjelmassa on myös monia oululaisten taiteilijoiden ja yhteisöjen valmistamia teoksia. Vuoden 2018 Lumo on järjestyksessä kuudes valofestivaali Oulussa.

Tänä vuonna Lumon teemana on tunteet, joita näytteille asetut teokset herättelevät moneen suuntaan, aina arkikokemuksen ylittävän ylevän äärelle. Kuun maisemat, tuntemattoman mahdista yltyvä rakkauden myrsky, maailman eheäksi parsiva rakkaus, tuonelaan avautuva katu, kaipuu ja kuolema, tietoisuuden kätköissä piileskelevät tunteet, matkat aikojen alusta maapallon ympäri ja ylisen ja alisen välillä ovat tämänkertaisen Lumon teosten keskeisiä aiheita ja kuvastoa.

Lumo-valofestivaali kutsuu kaikki mukaan seikkailuun marraskuisen Oulun valoihin ja varjoihin.

Ensimmäiset teokset julkaistaan maanantaina 24.9.2018 ja koko ohjelma julkaistaan 23.10.

Pysy kartalla Lumon käänteistä Facebookissa ja Instagramissa!

 

Sturm Der Liebe

Oulun tuomiokirkon julkisivu, Kirkkokatu 3 A
Toteutus: Videomapping: Studio Sandy / Sounddesign: AMyn (Belgia)
Yhteistyössä Oulun tuomiokirkkoseurakunta

Maailma värjäytyy tummansiniseksi. Linnut ilmoittavat jostakin yltyvästä, tuntemattomasta energiasta, joka paisuu jossain kauempana. Värien pyörremyrsky nousee etäämpänä voimistuvan äänen käskystä. Tunteet kuohuvat kaikkialla ja kun kaaos kiihkossaan myllää kaiken alleen, on myrsky saavuttanut huippunsa.

Voimistuva hurrikaani ja kiihkeä ihmissuhde nousuineen ja laskuineen muistuttavat toisiaan lukemattomin tavoin. Sturm der Liebe visualisoi tätä metaforaa eri puolilta. Aina pienimmästä molekyylistä, joka ajautuu endorfiinin vapauttaman myrskyn silmään, on elementeistä jokainen jatkuvassa liikkeessä. On vain heittäydyttävä Nele Fackin toteuttaman Oulun tuomiokirkon julkisivuun projisoimien kuvien ja niitä säestävän AMynin säveltämän voimallisen ääniraidan pauloihin.

Myrskyn laantuessa ja tunteiden koittaa lopulta vapahdus. Kaikki on taas rauhaisaa. Vai onko kaikki vain tyyntä myrskyn edellä?

Museum Of The Moon

Kauppakeskus Valkean kesäkatu
Toteutus: Luke Jerram, (UK)
Yhteistyössä Kauppakeskus Valkea

Valkeaan näytteille asetettu installaatio Museum Of The Moon on halkaisijaltaan 7-metrinen kuu, jonka valmistamisessa on käytetty NASA:n kuvia kuun pinnalta 120 dpi:n tarkkuudella. Tämän sisältä päin valaistun kuun jäljennöksen mittakaava on 1 : 500 000,  jossa 1 cm teoksen ulkopinnalla on 5 km kuun pinnalla. Teos yhdistää toisiinsa kuun kuvat, kuunvalon ja BAFTA- ja Ivor Novello-palkinnot voittaneen Dan Jonesin säveltämän surround-ääniteoksen.

Lisätietoa: https://my-moon.org/

 

Skeleton Dance

Kirkkokatu 9
Toteutus: Skullmapping (Belgia)
Yhteistyössä: LähiTapiola

Skeleton Dancessa katu repeää auki ja paljastaa tuonelan. Epämiellyttävä löytö tuo ihmisten silmien eteen katukivien alla piileksivät, kammottavat alapuolisen maailman luurangot. Painajainen muuttaa yllättäen luonnettaan. Tarinan loppu on peräti romanttinen. Teos hyödyntää kartoitusprojektissa kehitettyä uutta tekniikkaa, jolla on mahdollista heijastaa kuvia myös mukulakiviin, ei pelkästään rakennuksiin. Toteutus muistuttaa hyvin tunnettua katumaalaustyyliä, sillä erolla, että tässä teoksessa käytetään liikkuvaa kuvaa.

 

Rakkauden parsima

Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7
Toteutus: Aini Pihlajaniemi ja Kulttuuritalo Valve

Rakkauden parsima on pehmeä vastaisku pikamuodille ja kertakäyttökulttuurille. Parsiminen on ekologinen ja edullinen tapa pitää vaatteet käyttökelpoisena. Parsimilla on myös esteettistä arvoa, langalla ja neulalla voi maalata kuin siveltimellä. Parsiminen on rakkaudenosoitus ympäristölle – Pelastetaan pallo parsimalla! Rakkauden parsima on kierrätysteemainen tilateos, joka toteutetaan yhteisötaideteoksena Oulun koululaisten kanssa