
Lumo-valofestivaali taas ensi syksynä
Lumo-valofestivaali valaisee kaupungin seuraavan kerran 17.-19.11.2023. Nähdään silloin!
Viime vuoden teokset

- Tekijä: Circus Lumineszenz (AUT)
- Sijainti: Kauppurienaukio
- Yhteistyössä: Kauppakeskus Valkea
Kulkuväylä äärettömiin heijastuksiin. "Ereignishorizont // Event Horizon" esittää valojen tuomaa jatkumoa kulkuväylälle; uudet ulottuvuudet tulevat näkyviin, kun valo on vuorovaikutuksessa aisteja hämäävän tahon kanssa. Mikä oli selvää, ei ehkä olekaan enää. Minkä emme luulleet olevan olemassa, onkin siinä edessämme. Loputon muotojen leikki, joka sekoittaa tajuntamme aika-avaruusjatkumosta.

- Tekijä: Suunnittelu ja toteutus / Design and realisation: Joni Pakanen Entertainment & Sky High Pictures
- Sijainti: Rotuaari
Interaktiivinen VIRTUAL MAGIC -elämys osallistaa katsojia livenä ja tarjoaa ihmeitä etäyhteydellä toteutettuna toiselta puolen Suomea. Keskellä Rotuaaria avautuu näyteikkuna mielikuvitukselliseen virtuaalimaailmaan, jossa kaikki on mahdollista. Teos on nähtävillä 18.-20.11. klo 17-21 välillä.
Joni Pakanen on Virtuaalitaikuuden Suomen mestari 2021 ja alansa pioneeri Suomessa. Nyt tämä moderni taikuuden suuntaus pääsee esille uudella tavalla Lumon ohjelmassa.
Teoksen rahoittaa TechArt-hanke. TechArt-hanke on EAKR-rahoitteinen hanke ajalla 1.1.2021-31.12.2022, jonka rahoittajana on Pohjois-Pohjanmaan liitto.

- Tekijät: KOMIA Ventures Oy / NFTstore.Gallery
- Sijainti: Rotuaari
Lumoava, elävä digitaalisen NFT-taiteen näyttely, jossa on esillä paikallisten ja kansainvälisten kuvataiteilijoiden teoksia. Mukana visuaalisen taiteen värikäs kirjo muun muassa taiteilijoilta Ville Kuusilehto, DETBITE, Lauri Ahtinen, Christelle Mas ja Thibault Messac – sekä uusia julkistuksia!
Teoksen rahoittaa TechArt-hanke. TechArt-hanke on EAKR-rahoitteinen hanke ajalla 1.1.2021-31.12.2022, jonka rahoittajana on Pohjois-Pohjanmaan liitto.

- Tekijä: Belenos Group of Arts
- Sijainti: Kirkkokatu 9
- Yhteistyössä: LähiTapiola Pohjoinen
Liikkuva valoteos Aurora herättää henkiin pohjoisen aurinkotuulet. Teoksessa revontulien sävyt hohtavat satumaisten esiintyjien siivissä, jotka heräävät loimuun pimeän tullen. Yleisön joukossa tehtävä valoesitys pysäyttää katsojan hetkeksi tarjoten sykähdyttävän elämyksen kauniita valoja ja värejä ihastuttavien valohahmojen toteuttamana.

- Tekijä: Arttu Nieminen
- Sijainti: Oulun tuomiokirkko
- Yhteistyössä: Oulun tuomiokirkkoseurakunta
Neuroelokuva sukeltaa mentaaliseen tykkylumikudokseen. Näkyyn, jossa ihmiskunnan tietoisuus kurottaa kohti taivaita. Kokeellinen videoteos yhdistelee virtaavia kuvia, hypnoottista äänisuunnittelua ja lausuntaa. Ääniraidan mantra mukailee Raamatun lauseita Babylonin tornista. Tykkylumimaisemat virtaavat tajuntaan. Metsä näyttäytyy mielenrakenteina. Rajut hengitystä mukailevat leikkaukset vievät erämaasta keskelle suurkaupunkien melskettä. Välissä vilahtelevat symbolit ja kaaviot ovat kuin audiovisuaalisen loitsun säkeitä.
Teos ammentaa uskonnoista, riiteistä ja leikkausrytmistään kokeellisen elokuvan joka jää mieleen. Teos on kuin näky tai loitsu, joka pyrkii istuttamaan muutosvoimaa. Tämän kokonaisvaltaiseen kokemiseen Oulun Tuomiokirkko tarjoaa vaikuttavat puitteet.

- Tekijä: Arthur van der Zaag, Copenhagen Lighting Studio (DEN)
- Sijainti: Hupisaarten puisto
Valon, värien ja luonnon muotojen hurmaava leikki: THE COLOUR CUBE
Varjon kuvio yhdessä geometrisen muodon kanssa rakentaa kontrastin, joka luo eloisan valon ja tekstuurin leikin luonnollista taustaa vasten. Välillä haltioitunut ja eloisa, toisinaan verkkainen ja pohtiva THE COLOUR CUBE luo riemukkaan valon juhlan Hupisaarten puistoon.

- Tekijät: Oulu-opiston taidekoulun 3. vuoden kuvataiteen aikuisten taiteen perusopetuksen Aiku-ryhmän opiskelijat
- Sijainti: Hupisaarten puisto
Kurkistus on kolmiulotteinen teoskokonaisuus, jossa metalli ja lasi kohtaavat. Teoksen kantavana teemana on yhteistyö ja sen rakentuminen ihmisten välille. Vaikka olemme yksilöitä, olemme täällä yhdessä. Teoksen sisään, ikään kuin yhteiseen maailmaan, voi kurkistaa ja nähdä erilaisten yksilöiden kohtaaminen. Yhteistyö lisää luovuutta ja hyvinvointia, mutta se voi olla myös vaikeaa. Meidän kaikkien selviytymisen ehtona ovat yhteiset ja yhdistävät tekijät. Aika kuluu; sinä valitset, miten sen käytät.

- Tekijä: Wadessa Oy
- Sijainti: Hupisaaret
- Yhteistyössä: Hammarin Sähkö Oy
Astu hetkeksi sivuun kävelyreitiltä ja istahda nauttimaan lämpimästä juomasta valojen keskellä. Avoinna joka ilta klo 21 asti.

- Tekijät: A-Insinöörien valaistussuunnittelija Esa Horttanaisen suunnittelema ja A-Insinöörien festivaaleille toteuttama.
- Sijainti: Hupisaaret
Ainutlaatuinen Maapallomme on kytkenyt hätävilkut päälle. Pimeässä avaruudessa maailmamme näyttää vielä siniseltä, mutta kuinka kauan?
Yleisön osallistava valoteos The Blue herättelee ympäristö- ja ilmastokriisiin, joka muuttaa nyt nopeasti maatamme, vettämme ja ilmaamme.
Lumo Light Festivalin reitin varrella, maassa, ilmassa ja vedessä, voi havaita oransseja valoja, jotka muistuttavat auton hätävilkkuja. Tarkkaa sijaintia ei kerrota, vaan hätävilkut pitää itse löytää reitin varrelta. Reitin päätepisteessä on voimakkaasti valaistu oranssi ympyrä. Katsomalla sitä hetken ja suuntaamalla sen jälkeen katseen taivaalle, aivojen muodostamassa jälkikuvassa näkyy sininen, ainoa maapallomme, josta meistä jokainen on vastuussa.
- Tekijä: Niko Tiainen
- Sijainti: Hupisaarten puisto, sorsalampi
Translucens” holografinen projisointi.
Teoksen visuaalit on valmistettu algoritmipohjaisesta koodeista, joka on myöhemmin editoitu 7 minuuttia 56 sekuntia kestäväksi videoteokseksi.
Sana "Translucens" on latinaa ja tarkoittaa läpikuultavaa, jotain mikä on tunnusteltavissa mutta myös olematonta. Teos käyttää ei-lineaarista tarinankerrontaa sekoittaen Kuleshovin efektiä, jossa erilaiset kuvat ja videoklipit yhdistyvät toisiinsa, ja varsinainen tarina syntyy kokijan mielessä. Tällainen muoto muistuttaa hieman REM-unen rakennetta. Klassisessa mielessä sitä voisi verrata "impromptu" -sävellystekniikkaan, jossa lyhyet improvisoidut sävelaihiot sekoitetaan lopulta loppuunsa hiotuksi sävellyksesi.
Teos yhdistää teoreettisia matemaattisia muotoja (kuten tesserakti) konkreettisten biologisten muotojen (kuten vesi) kanssa.
Translucensin äänimaisema on rakennettu kerroksittain useista drone- ja granular syntetisaattoreiden äänistä. Teoksessa ei varsinaisesti ole konkreettista melodiaa, vaan pikemminkin äänimaisemia, jotka luovat kontrasteja toistensa kanssa. Äänimaisemat luovat kevyitä dissonansseja, joita ei missään vaiheessa täysin pureta. Yhdessä sävelessä pysyvä matala ääni pitää kokonaisuutta kasassaan ja ei helpolla päästä kuulijaa irti teoksesta.

- Tekijä: Those Guys Lighting (LV)
- Sijainti: Hupisaaret
On the Wave of Light on interaktiivinen, satametrinen installaatio, joka näyttää valon värähtelyn. Valo seuraa ja suojelee meitä – se täytyy vain huomata. Teoksessa valokeppi tunnistaa ohittavan henkilön läsnäolon ja aktivoi valon. Kun henkilö ei enää ole lähettyvillä, valo hiljalleen himmenee pois luoden valovanan henkilön perään. Installaatio nostaa esiin ajatuksia valosta sekä fyysisenä että henkisenä, vertauskuvallisena ilmiönä. On the Wave of Lightin on tehnyt Those Guys Lighting, avantgardistinen valotaidestudio Latvian Riiasta.

- Tekijä: Katja Heitmann (NED)
- Sijainti: Linnansaari
Ikuisen, kuolevan joutsenen surulaulu. For iTernity on kuuluisaan kuolevan joutsenen balettisooloon perustuva audiovisuaalinen installaatio. Nyt joutsen on ladattu virtuaaliseen “pilveen”, missä se on kaikkialla ja tanssii ikuisuuksiin. Mutta, kuten internetissä yleensäkin, tarvitset ruudun nähdäksesi sen. Näetkö kuolevan joutsenen tanssin? Yritä seurata sitä ja ehkä sinäkin alat tanssia mukana.

- Tekijä: Ghost Project
- Sijainti: Linnansaari
- Tuotanto ja toteutus: Sun Effects Oy
Teos on kokoelma ikonisia auringonlaskuja. Sälekaihtimen ja sokeroidun suodattimen läpi näyttäytyvä installaatio leikkii luonnollisen ja keinotekoisen maailman vastakkainasettelulla. Nykypäivän ihminen etsii yhä nopeaa mielihyvää muokkaamalla digitaalista ympäristöä kuvia korjaavilla suodattimilla. Tiedämmekö vielä, miltä luonnonilmiöiden tulisi oikeasti näyttää?

- Tekijä: Mollu Heino
- Sijainti: Linnansaari (eteläranta)
Teos ammentaa nykyarjen ja lähteiden tematiikasta. Ammentamisen apuvälineenä ovat teoksen materiaalina käytetyt ämpärit, jotka muodostavat hohtavien pilareiden läpikäveltävän tilan. Teos toimii sekä konkreettisena valonlähteenä että kuvaelmana erilaisille lähteille, joiden äärelle hakeudumme.

- Tekijä: Juha Forsander
- Tuotanto ja toteutus: Sun Effects Oy
- Sijainti: Oulun pääkirjaston julkisivu
Lapsuudessaan Juha Forsanderille tuli tutuiksi niin 70-luvun betonilähiöt kuin niiden lähimetsät. Forsanderin mielestä betoni on kaunis ja aliarvostettu pinta ja 70-luvun betonibrutalistinen arkkitehtuuri on hänelle erityinen inspiraation lähde.
Juha Forsanderin lapsuuden betonilähiöistä ja sen lähimetsistä ammentava "Lumottu betoni" yhdistää betonin pinnan suomalaiseen metsämaisemaan.

- Tekijät: Anna-Mari Nousiainen, Tiina Vehkaperä, John Collingswood & Jared van Earle
- Sijainti: Oulun pääkirjasto
1900-luvun Pariisin takakujilla seisoi ränsistynyt ja halpa hotelli. No. 9 Rue Git-le-Coeur tarjosi lämmintä vettä vain kolmena päivänä viikossa, ja kaikkien 42 huoneen asukkaille oli yksi yhteinen kylpyamme. Rakennuksella ei ollut edes nimeä, ennen kuin siitä tuli kansainvälisten visionäärien, kapinallisten ja hipsterien koti – he olivat runoilijoita, muusikoita ja taiteilijoita, jotka antoivat sille nimen The Beat Hotel.
Allen Ginsberg, Gregory Corso, William Burroughs ja joukko muita beat-sukupolven taiteilijoita eli ja työskenteli siellä vuodesta 1957 aina hotellin sulkemiseen vuonna 1963.
Neljä kansainvälistä taiteilijaa saapuu Oulun pääkirjastolle pohtimaan Beat Hotelissa asuneiden tekijöiden yhteisöllistä energiaa ja työskentelemään yhdessä mukaansatempaavan installaation parissa. The Beat Hotel yhdistää sekä historian ja tulevaisuuden että taidetta, valoa ja kirjallisuutta. Se hakee inspiraatiota vanhoista, hotelliin liittyvistä valokuvista ja kirjoituksista, sen asukkaiden runoista ja maalauksista sekä beat-runoilijoiden tekniikoista lisäten teokseen nykypäivän viittauksia ja teknologiaa.

- Tekijä: Arttu Nieminen
- Sijainti: Oulun pääkirjasto
Dekoratiivinen teos sävyttää festivaalikirjaston betonisia elementtejä. Abstrakti liike on kuin hengittävää universumin kudosta. Teoksessa kiteytyy Niemisen kiinnostus vähäeleisten arkkitehtooristen elementtien uusi elämä projisointien keinoin.

Teos toteutetaan Oulun ammattikorkeakoulun Kulttuurialan yksikön musiikkipedagogin, tanssinopettajan sekä viestinnän tutkinto-ohjelmien yhteistyönä.
- Musiikin ohjaus: Jussi Tuohino
- Tanssin ohjaus: Petri Kauppinen
- Visuaalisuuden ohjaus: Petri Kulju
- Valosuunnittelu: Erkka Haavisto
- Tekninen toteutus: Pasi Tyybäkinoja
- Äänitekniikka: Mikko Bergström
- Tuottaja: Milla-Maija Kemppainen
- Sijainti: Oulun pääkirjasto
Mitä tapahtuu, kun kirjaimet ja symbolit lähtevät karkuun? Entäpä jos käsitteet ja sanat räjähtävät, millaista informaatiopölyä tästä syntyy? Kuinka mennyt ja tuleva pystyy jäsentymään, jos kaikki tarinat purkautuvat atomeiksi? Onko mahdollista aavistaa minne kirjaimet ja symbolit karkaavat? Järjestääkö joku voima tai oleva nämä pakolaiset uusiksi tarinoiksi? Syntyykö epätiedon rikkirepivälle galaksille vaihtoehto, jossa tieto rakentuu uudelleen ja ihmiskunta pystyy taas kertomaan eheitä tarinoita.

- Tekijä: Alexander Reichstein
- Yhteistyössä: Oulun Liikekeskus ry
- Sijainti: Ahtisaaren aukio
Valofestivaalit tapahtuvat öisin, mutta yö on nukkumisen aikaa. Nukkuessamme näemme unta, ja joskus uneksimme lentävämme. On kiehtovaa, kuinka nukkuvan henkilön keho usein muistuttaa jotakuta, joka oikeasti lentää, hyppii, juoksee tai kiipeää. Veistokseni esittävät eri henkilöitä nukkumassa – miehiä, naisia ja lapsia makaamassa tyynyillään, joskus peittojen alla, mutta leijumassa yllämme poissa sängyistään. Veistokset on rakennettu galvanoidusta teräslangasta ja ne ovat siten todella jämäköitä, kevyitä ja läpinäkyviä. Erikoismaalilla maalattu ja uv-valolla valaistu teräslanka loistaa pimeässä. Hahmot muistuttavat 3D-piirroksia ja sulautuvat ympäristöönsä.

- Tekijät: Taiteilija Pia Leppänen ja valosuunnittelija Indrek Virronen, yhteisötaideteos 2022 Oulun kaupungin koulujen kanssa
- Sijainti: Kulttuuritalo Valve
Sä oot IHAN SUPER! Oikea supersankari! Meissä kaikissa on hyviä voimia, vahvuuksia, jotka voi nähdä jopa supervoimina. Yhteisötaideteoksen työpajoissa ympäri Oulun kouluja on haettu omia vahvuuksia ja luotu sankarihahmoja, joiden voimat heijastuvat varjokuviin asti. Nämä oppilaiden luomat voimauttavat varjokuvat muodostavat yhteisen sankarien valotaideteoksen Kulttuuritalo Valveen kahvilaan ja aulatilaan.
Teos avoinna 11.11 alkaen loppiaiseen saakka 2023.
Yhteistyössä:
- Oulun kaupungin koulut
- Sarjakuvafestivaali
- Harrastamisen aarrearkku

Opastetut kävelykierrokset Lumon teosreitillä järjestetään:
- la 19.11. klo 16 (suomeksi)
- su 20.11. klo 16 (in English)
Oppaana tuttuun tapaan arkkitehti SAFA Henrika Pihlajaniemi.
Kierroksen kesto on noin puolitoista tuntia. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, mutta varustaudu kierrokselle lataamalla älypuhelimellesi valmiiksi ZOOM-sovellus ja ota mukaan kuulokkeet opastuksen kuuntelua varten. Muista myös pukeutua lämpimästi!
Lähtöpaikka: Kauppurienaukio, kauppakeskus Valkean sisäänkäynnin edessä
Pysyvät valoteokset

- Tekijä: Ville Tanhualan taideteos
- Tilaaja: Oulun Infra-liikelaitos
21.6.2021 Ahti-myrsky kaatoi Lohipadonniemellä Raatissa kasvaneen jättimäisen berliininpoppelin juurineen. Vuotta myöhemmin kaatunut poppeli veistettiin paikoillaan taideteokseksi taitelija Ville Tanhualan toimesta. Teoksen aiheena on luonnon ja urbaanin elämän vuoropuhelu lisättynä oululaisella kulttuuri-identiteetillä ja historialla. Puun työstö toteutettiin erilaisia veistotyökaluja käyttäen. Teoksen arvioidaan kestävän paikalaan useita vuosia. Teos on valaistu led-valoin.

- Tekijät: Arttu Nieminen, Johan Pietarinen ja Jan Erik Leutola
- Tilaaja: Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö sr
- Sijainti: Yliopistokatu 4, 20 ja 32
Arttu Niemisen, Johan Pietarisen ja Jan Erik Leutolan pysyvä yhteisteos Inner Glow sävyttää Yliopistokampuksen rakennusten betonipäätyjä. Teosten muoto kutsuu samaistumaan sisäisiin tunnetiloihin abstraktin valosommitelman saattelemana. Empatia, ilo ja sisäinen valo valoveistosten lähtökohtana. Jokainen kolmesta teoksesta on omanlaisensa sommitelma alati muuttuvia heijastuksia prismojen läpi betoniin.
Alueohjelma

Lintulammen asukasyhdistys ry
Aika: pe 18.11. klo 18-19.30
Sijainti: Höyhtyän ostoskeskus
- Klo 18 Tulikukka tulishow
- Maksuton glögi- ja makkaratarjoilu
Aika: la 19.11. klo 16-17.30
Paikka: Lintulammen kummulla
- Pimeäsuunnistus-polku (omat taskulamput mukaan)
- Klo 17 Tulikukka tulishow
- Mehu- ja piparitarjoilu

Martinniemen kyläyhdistys, Maakinen Martinniemi, Valveen kaupunginosakulttuuri sekä J. A. Mäki/Aura
- Aika: la 19.11. klo 15, kylä ja poloku valaistu 19.-20.11.2022
- Sijainti: Kurtinhaudan luonto- ja kulttuuripolku, Luotsiasemantie 83, Martinniemi
Kurtinhaudan rantametsän polulla tavataan luonnontulin ja tuikuin valaistuja Pölökkypäitä ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuulikelloja, jotka tuovat tuulen huminan, meren kohinan ja meren jään kilinän äänimaiseman oudompiakin sävyjä. Polun avajaisissa Pölökkypäiden kerrotaan sanataiteen ja musiikin keinoin. Kyläyhistys keittää kahvit ja lämmittää mehut laavulla. Polun varrella on myös Toivon ankkuri, jonne voi tuoda oman kynttilän kaukomaille lähteneiden muistamiseksi. Tulikukka-ryhmän tulishow klo 16.

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan valotaidenäyttely
- Aika: pe-su 18.–20.11.2022 klo 16–22
- Sijainti: Nuottasaari-talon (Isokatu 94) Kirkkokadun puoleisessa päädyssä kuvataideluokkien ikkunoissa
Löytyykö pimeästä valoa? Millaisia kuvia valolla voi piirtää?
Halloo, onks valloo? -valotaidenäyttelyssä pohditaan, mihin pieni valonpilkahdus riittää ja selvitetään, mitä valon avulla voi piirtää. Tervetuloa kurkkimaan Oulun taidekoulun kuvataideluokkien ikkunoista valoa tutkivaa taidenäyttelyä. Taideteokset ovat Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan 7–20-vuotiaden oppilaiden toteuttamia.
Perjantaina 18.11.2022 klo 16.00–21.00 Nuottasaari-talolla järjestetään lapsille ja nuorille suunnattu avoin non-stop-valotaidetyöpaja. Tule tekemään oma hohtava rintamerkki.

- Aika: pe-su 18.-20.11. klo 16–22
- Sijainti: Kaijontupa, Kalevalantie 5, Kaijonharju
Ohjelma
Pullopostia Tulevaisuuteen -yhteisötaideteos: Toiveiden Torstain kaijonharjulaiset lapset työpajaohjaanina Riikka Kontio, Minna Mikkonen, Kulttuuriosuuskunta Ilme, Valveen kaupunginosakulttuuri.
Kaijontuvan Toiveiden Torstait -yhteisötaideprojektissa vuoden 2022 aikana osallistujat ovat unelmoineet Kaijonharjun ja omasta tulevaisuudestaan kuva- ja sanataidetaidetyöpajoissa. Toiveet on lähetetty pullopostina tulevaisuuteen.
Lumo-festivaalin aikaan teoksen meri herää eloon Kaijontuvan upeassa lasiportaikossa.
Videovaloteos: mediataiteilija Pirjo Lempeä