Ilmoittaudu Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäiville 11.–12.2.2026
Tervetuloa perinteisille Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäiville Kokkolan Villa Elbaan 11.–12.2.2026! Päivien teemana on 'Planeetta lautasellani'.
Maailma on täynnä hyvän mielen evästä. Ruoka ja luonto ovat lähellä meitä kaikkia. Löydämmekö iloa ja yhteisöllisyyttä ravinnon, luonnon ja ympäristön kautta? Maailmanparannus tarvitsee tieteeseen nojautuvaa maailmankuvaa ja ennen kaikkea yhdessä tekemistä. Siitä tulee hyvä ja vahva olo. Tule mukaan oppimaan, ihmettelemään ja voimaantumaan. Luontosuhde syntyy lautaselta!
Ohjelma
Tapahtuma alkaa keskiviikkona 11.2.2026 klo 10:30 ja päättyy torstaina 12.2.2026 klo 13. Ohjelma sisältää keynote-puheenvuoroja, työpajoja, keskusteluja ja iltaohjelmaa planetaarisen ruoan hengessä.
Tutustu tarkemmin monipuoliseen ohjelmaan ja työpajakuvauksiin sivun alalaidan haitarivalikosta! Huomioi, että ohjelma päivittyy vielä lokakuun alkupuoliskolla ja muutokset ovat mahdollisia.
Ilmoittautuminen on auki!
Ilmoittautuminen on auki 8.12.2025 asti. Ilmoittautuminen pajoihin on erikseen.
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Lämpimästi tervetuloa mukaan yli maakuntarajojen ja hallinnonalojen!
Tapahtuman järjestää Pohjois-Pohjanmaan ympäristötoimijoiden eli Pyryn iloinen joukko, jossa on mukana useita eri toimijoita. Tutustu Pyryyn lisää ja ota Pyryn some-kanavat seurantaan:
Lisätietoja antavat Paula Ratava, Jussi Tomberg, Saara Pouta ja Ulla Aalto:
- paula.ratava@ouka.fi (Oulun kaupunki)
- jussi.tomberg@ouka.fi (Oulun kaupunki)
- saara.pouta@ely-keskus.fi (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus)
- ulla.aalto@edu.kokkola.fi (Kokkolan kaupunki)
Käytännön asiat, ohjelma ja työpajakuvaukset
Käytännön asiat
Majoitus
Majoitus varataan ilmoittautumislomakkeen kautta Villa Elbaan. Kirjaa myös mahdollinen huonekaveritoiveesi. Jaamme osallistujat mökkeihin lomakkeen perusteella.
- Villa Elban majoitus. Majoituskapasiteettia Villa Elbasta löytyy 72 petipaikkaa. Majoitusmökkejä on 8 kpl, joissa kaikissa kahdeksan paikkaa, kerrossängyin. Lisäksi 12 paikkaa Vanhassa Villassa. Pihapiirissä on lisäksi Lassela, jossa kerrossängyt 12 henkilölle. Villa Elban majoitushintoihin eivät sisälly liinavaatteet, mutta ne voi vuokrata erillistä maksua vastaan.
- Mikäli haluat 1–2 hengen majoitusta, varaa ja huolehdi majoitus itse muista lähialueen majoituspalveluista.
- Telttailu mahdollista Villa Elban alueella. Tarjoamme opastusta ja lainavarusteita ulkona yöpymiseen talviolosuhteissa.
- Hintatiedot alla kootusti.
Ruokailut
Tapahtuman tarjoilut pyritään järjestämään teeman mukaisesti.
Keskiviikkona 11.2.
- Aamupäiväkahvit
- Lounas (omakustanteinen)
- Iltapäiväkahvit
- Päivällinen (omakustantainen)
- Iltapala
Torstaina 12.2.
- Aamupala (omakustanteinen)
- Aamupäiväkahvit
- Lounas (omakustanteinen)
Ilmoittautumisen yhteydessä annetut erityisruokavaliot huomioidaan.
Hinnat
Tapahtuma on maksuton, mutta osallistujat maksavat itse majoituksen, matkat ja ruokailun. Järjestäjäkaarti tarjoaa upean ohjelman lisäksi päivien aikana kahvit, planetaarisen iltapalan sekä yhteiskyydin Kokkolan asemalta.
- Yhteismajoitus mökeissä 24 €/hlö + liinavaatteet 15 €/hlö
- Telttapaikka 15 €/hlö
- Kaikki omakustanteiset tarjoilut yht. 47,60 €/hlö tai erikseen hinnaston mukaan:
- Lounasbuffet 11,30 €/hlö/kerta (ke + to)
- Päivällinen 15,40 €/hlö
- Aamiainen 9,60 €/hlö
Saapuminen
Villa Elbaan pääsee junalla, bussilla tai omalla autolla. Kokkolan rautatieasemalta järjestetään yhteiskuljetus.
- Ke 11.2.2026 klo 10:00 Kokkolan rautatieasema – Villa Elba (Junat saapuvat pohjoisesta klo 9.24 ja etelästä klo 9.46).
- To 12.2.2026 klo 13:00 Villa Elba – Kokkolan rautatieasema (Junia lähtee pohjoiseen päin klo 14.12, etelään päin klo 13.36).
Ohjelma
Ohjelma
Muutokset mahdollisia.
Keskiviikko 11.2.2026
10:00 Yhteiskyyti Kokkolan rautatieasemalta Villa Elbaan
10:00 Ilmoittautuminen alkaa, majoittuminen n. klo 12 alkaen, kahvia/teetä
10:30 Tervetulosanat ja alkuvirittelyt, juontajana Eemeli Alanne
Kokkolan kaupungin avaussanat
Villa Elban esittely
10:45 Herne nenästä -paneelikeskustelu
Ruokailu herättää monenlaisia tunteita ja keskustelu esimerkiksi kasvis- ja eläinperäisestä ruuasta saa helposti keiton kiehumaan yli. Paneelissa pohdimme mielenkiintoisia näkökulmia ruokakeskusteluun. Miten ruokapuheen keskisormi saataisiin vaikka siksi hedelmälliseksi keskusteluksi?
Mukana monipuolinen kattaus keskustelijoita.
Mukana ainakin:
- Hanna Haveri, LT, neurologi, planetaarisen terveyden lääkäri
- Ville Lähde, BIOS-tutkimusyksikön tutkija
- Niko Humalisto, yhteiskuntamaantieteen dosentti, johtava vaikuttamistyön asiantuntija FELM - Suomen Lähetysseurassa.
- Jani Pulkki, kasvatusfilosofian tutkija, dosentti, Oulun yliopisto
- Jaana Kujala, ruokapalvelupäällikkö, Seinäjoen seurakunta
- Ritva Lasaroff, käyttäjäpalvelupäällikkö, Oulun tilapalvelut
- Annamari Jukkola, toimitusjohtaja, MÖ Foods Oy
11:30 Lounas (omakustanteinen)
12:15 Keynote 1: Hanna Haveri - Planetaariselta ruokalautaselta yhteiseen terveyteen
Planetaarisen terveyden lääkäri, LT ja neurologi Hanna Haveri avaa planetaarisen terveyden käsitettä ja miten ravitsemus linkittyy yhteiseen terveyteen.
13:00 Tauko
13:15-14:45 Työpajat 1,5 h, osa 1
Työpajakuvaukset alempana
14:45–15:15 Kahvitauko
15:15-16:45 Työpajat 1,5 h, osa 2
16:45 Kirjaa oivalluksesi työpajoista kaikkien iloksi!
16:45-17:30 Omaa aikaa
17:30 Päivällinen (omakustanteinen)
19:00 Iltaohjelma alkaa: Improteatteri V:llä jatkettu esiintyy!
20:00 Planeetta lautasellani -iltapala
Kiireetön ilta Tansanialaisen ruuan äärellä. Niko Humalisto ja Mikko Pyhtilä keskustelevat globaaleista ruokakysymyksistä. Huomattavan osan maailman ihmisistä ruokavalio on varsin kestävällä pohjalla, mahtuen planetaariseen ruokavalioon. Voimmeko oppia kestävämpää ruokavaliota toisten eri maiden lautasilta?
Niko Humalisto, yhteiskuntamaantien dosentti ja johtava vaikuttamistyön asiantuntija/Suomen Lähetysseura ja Mikko Pyhtilä, yhteisöasiantuntija Suomen Lähetysseura. Sivupöydillä vinkkejä globaalikasvatusmateriaaleihin.
Pimeäretki majakalle? Talviyön valokuvaus? (tarkentuu lähempänä)
21:00 - 00:00 Sauna lämpimänä
Torstai 12.2.2026
7:30–9:00 Aamupala (omakustanteinen)
8:30 Herättelevä virkistyshetki ulkona
8:50 Aamun avaussanat
9:00 Keynote 2. Ville Lähde – Ruoan viisi tulevaisuutta
BIOS-tutkimusyksikön Ville Lähde tarkastelee ruoan tulevaisuutta viidestä vinkkelistä, jotka valottavat vaikeaa yhteenkietoutunutta kimppua. Ruoantuotanto on yhtäältä merkittävä ympäristöongelmien lähde, ja toisaalta kaikista ihmistoiminnan muodoista se on haavoittuvaisin ympäristökriisissä. Ruoan tärkein tehtävä on estää nälkä ja taata turvaa elämään, mutta jatkuvasta tuotannon kasvusta huolimatta nälkä lisääntyy taas maailmassa. Ruoka on myös osa elämää, kulttuuria ja itsetoteutusta, mutta kenellä on ääntä ja valtaa ruokajärjestelmissä? Ja lopuksi: mitä monimutkaisemmaksi ja globaalisti yhteenkietoutuneemmaksi ruokamaailmamme muotoutuu, sitä haavoittuvampi se on laajoille kriiseille. Niiden keskellä on houkutus kääntää katse vain omaan napaan, omalle lautaselle ja omien rajojen sisään, mutta se ei ole tie hyvään tulevaisuuteen.
9:45-10:15 Kahvitauko
10:15 Ajatuksia ekologisesta itsekasvatuksesta, KT Johanna Kallio, Päivölän kansanopiston kasvatustieteen linjanjohtaja ja Poised-tutkimusryhmän varajohtaja.
Pienryhmäkeskustelua ja päivien reflektointia itsekasvatuksen teemoissa
Johanna Kallion lisäksi keskustelua fasilitoi Jani Pulkki, tutkijatohtori, Oulun yliopisto.
11:30 Kiitossanat ja lyyrinen hetki. Katse tulevaan.
12:00 Lounas. Huoneiden luovutus. Seuraavaan kertaan!
13:00 Yhteiskyyti lähtee Kokkolan rautatieasemalle.
Junia lähtee pohjoiseen päin klo 14.12, etelään päin klo 13.36.
Työpajakuvaukset
Työpajakuvaukset
- Lähiruokaa luonnosta, Sanna Alalauri, Tiina Nurmela , Ulko-opet ry
Toiminnallisia ja pelillisiä tehtäviä väritaskuilla. Tehtävillä harjoitellaan lajituntemusta, jokaisenoikeuksia ja kielitietoista oppimista. Tehtäviin yhdistyy myös Agenda 2030-tavoitteita.
Kohderyhmä: Tehtäviä soveltamalla sopii kaikille päiväkodista yläkouluun.
2. Kalastuksesta ja kalankäsittelystä, Mikki Hagström
1. Kalastus yleensä - kaupallinen - amatööri - jokamiehen; menetelmät; saalit - kesä -talvi.
2. Kalankäsittelyä luontokoulun "labrassa”.
Kohderyhmä: Soveltuu kaikille.
3. Nuotiokokkailua kaikille, Metsäkkö / Piia Ratava, erä- ja luonto-opas
Työpajassa opetellaan tulentekoa perinteisin menetelmin sekä helppoja nuotioherkkuja (esim. suklaamuffinssit), joita voi tehdä lasten ja nuorten kanssa.
Kohderyhmä: Sopii parhaiten eskari-ikäisten tai siitä vanhempien kanssa toimiville, mutta sovellettavissa myös nuoremmille.
4. Hei, nyt pelataan! Outi Mustonen, luontokoulun opettaja, Oulun kaupunki
Tule tutustumaan pihapeleihin - ja leikkeihin. Tällä kertaa aiheena on kasvikset, mutta voit hyödyntää pajan ideoita helposti myös muissa oppisisällöissä ja eri oppiaineissa.
Kohderyhmä: Paja on suunnattu alakoulun opettajille, mutta ideat ovat sovellettavissa myös varhaiskasvatukseen ja yläkouluun.
5. GreenComp - eurooppalainen kestävyysosaamisen viitekehys osana kestävään ruokakulttuuriin kasvattamista, Ulla Aalto, Kokkolan kaupunki; Kieltenopettaja, ympäristökasvattaja, Maailmankoulun tiiminvetäjä
Työpajassa tutustutaan lyhyesti eurooppalaiseen kestävyysosaamisen viitekehykseen eli GreenCompiin ja sen neljään osaamisalueeseen (kestävyysarvojen ilmentäminen, kestävyyden monitahoisuuden hallinta, kestävien tulevaisuuksien visiointi ja kestävyystoiminta). Viitekehykseen liittyvien esimerkkien avulla voimme syventää ymmärrystämme systeemisen ajattelun ja uudistavan visioinnin merkityksestä sekä tulla tietoisemmaksi omasta kestävyystoimijuudestamme ja omista vahvuuksistamme. Pohdimme yhdessä, kuinka GreenComp taipuisi myös ruokakasvatuksen välineeksi eri konteksteissa. Ideoimme aihepiiristä askelkiviä elinikäisen oppimisen polulle.
Kohderyhmä: Kaikki kestävyyskasvatuksesta kiinnostuneet
6. Pilkkiretki, Kalastajainseura
Tutustumme pilkkimiseen, jääturvallisuuteen ja talvikalastuksen välineisiin. Teemme lyhyen pilkkiretken läheiselle lahdelle. Kesto n. 1–1,5 h. (jää- ja säävaraus)
Kohderyhmä: Kaikki.
7. Faktoja pöytään! Proteiinivalinnat planeetan puolella, Ulla Kemi, Lapin yliopisto
Ripeästi tarvittava kestävyysmurros edellyttää muutoksia myös ruokavaliossa. Tärkeä osa tätä muutosta on vaihtoehtoisiin proteiinilähteisiin siirtyminen. Työpajassa tarjotaan tiivis katsaus tämän hetken proteiinivalintoihin ravitsemustieteen tuoreimman tutkimustiedon pohjalta ja visioidaan tulevaisuuden proteiinilähteitä. Lisäksi pohditaan, millaisia mahdollisia haasteita kestävään ruokavalioon siirtymisessä on ja miten näitä haasteita voidaan ratkoa. Työpajaan sisältyy osio, jossa käsiteltyjä teemoja voi tarkastella oman työnkuvansa näkökulmasta.
Kohderyhmä: Kaikki ruokamurroksesta ja ravitsemustieteen uusimmasta tutkimustiedosta kiinnostuneet
8. Ruokaseikkailu – ruoka leikin välineenä, Anu Lassuri, kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettaja, Oulun kaupunki
Työpajalla pohditaan saako ruoalla leikkiä? Työpajalla tutustutaan toiminnallisesti ruokakasvatukseen. Lasten ruokakasvatuksessa leikki ja leikillisyys ovat toiminnan keskiössä. Saat työpajalla vinkkejä ja ideoita, kuinka ruokakasvatusta voidaan toteuttaa hyödyntäen lapsen luontaista tapaa oppia. Työpajan aikana saatte myös vinkkejä ja ideoita, kuinka lähteä toteuttamaan ruokaraatia ryhmässänne.
Kohderyhmä: varhaiskasvatuksen-, esi- ja alkuopetuksen opettajille/henkilöstölle
9. Energiaymmärrystä ja ilmastonlukutaitoa, Sanna Mäkelä, kehittäjäopettaja, Oulun kaupunki
Lyhyt alustus STEAM-oppimisen, kestävän tulevaisuuden Opinvirran ja yrittäjyyskasvatuksen yhteisestä päämäärästä kohti kestävyystaitojen oppimista. Keskustelua ilmastonlukutaidosta ja ajattelun taitojen oppimisesta ja opettamisesta. Toiminnallisen oppimisen keinoja energiaan ja ilmastoteemaan liittyen.
Kohderyhmä: Aihe sopii kaikille, mutta toiminnalliset osuudet ovat 5.–9. luokille suunnattuja.
10. Tunne yhteys talven aistimaailmaan, Pia Leppänen, kuvataiteilija ja opettaja
Pohdimme, millainen on oma yhteys talven luontoon ja miten se ilmenee. Usein suojaudumme vahvasti kylmyydeltä ja emmekä välttämättä samalla tavalla kosketa luonnon pintaa kuin kesäisin. Työpajassa ihmetellään ja aistitaan talven maailmaa; värejä, ääniä, tuntoja ym. Hengitämme rauhassa ympäröivää maisemaa ja sen kieltä ja tulemme lähemmäksi talvista luontoa. Teemme pienen jäljen lumeen tai lumella ja liitämme itsemme osaksi maisemaa. Lopuksi otamme talviset selfiet, jossa yhteys luontoon kuvastuu. Voit olla omassa kuvassa juuri niin kuin haluat; pienesti, vain osaltaan, uppoutuen metsän sekaan tai miten vain, mikä tuntuu luontevalta juuri sinulle. Työpaja yhdistää ympäristötaidetta ja voimauttavaa valokuvaa.
Kohderyhmä: Soveltuu kaikille.
11. Lautasellinen lyriikkaa ja runoja, Veli Mathlin, ammatillinen erityisopettaja, Luovi, & Jussi Tomberg, kestävän tulevaisuuden asiantuntija ja kehittäjäopettaja, Oulun kaupunki
Tie sisimpään käy paitsi vatsan kautta niin myös taiteen ja sanojen kautta. Pajassamme kokkaamme runoja ja lyriikkaa. Tule ilman ennakkopaineita.
Kohderyhmä: Soveltuu kaikille.
12. Maailma lautasella – läheltä ja toisin katsottuna, Saara Pouta, valokuvaaja, ympäristökasvattaja
Tässä valokuvaustyöpajassa pysähdytään katsomaan ruokaa uudella tavalla: läheltä, kauniisti ja ajatuksella. Työpaja on ennen kaikkea luovuuden ylistämistä, ei tekniikan opettelua. Kännykkäkamerat riittävät mainiosti, ja tärkeintä on uteliaisuus, kokeilu ja oma tapa nähdä. Työpaja tarjoaa mahdollisuuden tutkia ruokaa visuaalisesti, vastuullisesti ja leikillisesti.
Kohderyhmä: Aikuiset, kännykkäkamerat käytössä
13. KOPLA – Kohti kestävää ruokakulttuuria, Noora Huotari, Nea Sandström, Heidi Sippola, Kokkolan puhtaus- ja ruokapalvelut
Työpajassa perehdytään Kokkolan kaupungin puhtaus- ja ruokapalveluiden KOPLA-hankkeeseen. KOPLAn tavoitteena on lisätä ilmastotietoisuutta, edistää hyvinvointia sekä terveellistä ja kestävää elämäntapaa ruokakasvatuksen avulla. Puhtaudessa huomio on kierrätysmateriaaleissa ja puhdistusaineissa. Työpajassa käydään läpi, miten KOPLA-hanke sai alkunsa, hankkeen sisältö ja tavoitteet, tulokset sekä oppilaiden osallistaminen. Työpajan osallistujat tekevät harjoituksen koskien eri ateriavaihtoehtojen hiilijalanjälkeä.
Kohderyhmä: kaikki ruokakasvatuksesta, kestävästä ruokakulttuurista ja hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneet
14. Miten rakentaa ruokarauhaa nuorten kanssa? Aliisa Hyvönen, Ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
Kasvisruoka saa monet nuoret puolustusasemiin. Ruoka on vahva osa identiteettiä ja puheet lihan vähentämisestä voidaan kokea hyvin henkilökohtaisesti. Työpajassa pohditaan, miten voisimme tukea moniäänistä ruokakeskustelua ja nuorten terveellisiä ja kestäviä ruokavalintoja. Saat työpajasta käytännön toimintavinkkejä, jotka sopivat esimerkiksi luokanohjaajan tunnille, kotitalousopetukseen, toiselle asteelle tai nuorisotyöhön. Lähestymistapa on vahvuuskeskeinen, ja saat työpajasta mukaasi myös syömisen taidot -malliin perustuvat vahvuuskortit.
Kohderyhmä: nuorten parissa työskentelevät opettajat, ohjaajat ja muut kiinnostuneet
15. Oulun ruokaraati: rutinasta ruokakehittäjiksi. Ritva Lasaroff, tilapalvelut, Oulun kaupunki
Oululainen ruokaraati-malli täyttää tänä vuonna 5 vuotta. Idea lähti oppilaskuntien teematapaamisesta. Siellä lapset nuoret ilmaisivat halunsa porukalla kehittää kouluruokailua. Kouluruokailu puhuttaa aurinkojen ja harmauksienkin muodossa. Emme jääneet vain toteamaan asiaa, vaan kokoonnumme säännöllisin väliajoin miettimään mikä toimii ja miten kehitetään. Käytämme dialogia, tutkimme yhdessä ja olemme toiminnallisia. Kuuntelemme myös ihan oikeasti. Tule kuulolle ja juttelemaan, miten kouluruokailusta saadaan kivoin juttu.