In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Pilpasuon suojelualue

Pilpasuo on Oulun laajin, lähes ojittamaton suoalue Itä-Oulussa. Se on yksi valtakunnallisista soidensuojeluohjelman kohteista ja myös Natura 2000 -ohjelman suojelukohde. Suojeluun varatusta noin 390 hehtaarista suurin osa on hankittu suojelutarkoituksiin valtion omistukseen tai rauhoitettu yksityismaan suojelukohteeksi. Oulun kaupunki omistaa alueesta n. 69 ha.

Suoluonto on erämaista ja erittäin monipuolista. Ympäröivät metsät vaihtelevat rehevistä kuusikoista kuiviin karukkokankaisiin. Kasvillisuus on edustavaa, alueella tavataan 23 erilaista suotyyppiä, mm. isovarpuräme, tupasvillaräme, ruohokorpi, nevakorpi, keskiravinteinen saraneva, lyhytkorsineva ja luhtaneva. Pilpasuon lähdepaikoissa on myös joitakin hyvin pieniä lettoalueita. Alueelta löytyy Ala-Korkiakankaan muinaisranta, jossa Ala-Korkiakankaan lakea peittää louhikko, joka oli 6 500 v. sitten merenpinnan tasossa oleva pieni saari kilometrin päässä mantereesta. Nykyisin louhikko on 55 m merenpinnan yläpuolella. Itse Pilpasuo on kuuluisa karpalosuo ja myös hillaa esiintyy.

Keväällä Pilpasuo on teeren suosima soidinpaikka ja myös harvinaisemman jänkäkurpan soidinäänet voi kuulla. Pikkulinnuista runsaammin esiintyy niittykirvistä ja keltavästäräkkiä. Kuivemmilla mailla voi tavata käpytikan, pohjantikan ja palokärjen. Kahlaajista esiintyy mm. liro, valkoviklo ja taivaanvuohi. Kuovia, riekkoja, teeriä, pyitä, kurkia, petolintuja sekä eri pöllölajeja kuuluu esiintyviin lintulajeihin ja uhanalaisista esiintyy mm. ampuhaukkaa ja tiltalttia. Sammakoita, sisiliskoja sekä toistakymmentä nisäkäslajia elää myös Pilpasuolla.

Pilpasuolle pääsee kääntymällä Oulujoen pohjoispuoleiselta Vaalantieltä heti Sanginjoen ylityksen jälkeen vasemmalle Peräkyläntielle. Sitä ajetaan 1,5 km ja edelleen soratietä 2,3 km luontopolun parkkipaikalle. Pitkospuut helpottavat kulkemista etenkin märillä paikoilla sekä säästävät maaperää ja kasvillisuutta kulumiselta. Polku on merkitty vihreillä tolpilla, joiden päät ovat maalattu keltaisiksi. Risteyksissä olevat viitat osoittavat suositellun kulkusuunnan.

Klikkaa yllä olevaa esitteen kuvaketta, josta löytyy mm. alueen kartta.

Pohjoisosassa Pilpasuolla ja sen ympäristön metsissä kiertää n. 7 kilometrin pituinen luontopolku, jossa on nuotiopaikka lähteineen. Toinen taukopaikka lähteineen on kankaalla reitin varrella ja reitin taulut esittelevät Pilpasuon suo- ja metsäluontoa. Pilpasuolla on myös noin kilometrin pituinen, Pahalammen kiertävä luontopolusta ja yhdyspolusta muodostuva reitti, joka sopii hyvin esim. pienten lasten kanssa retkeileville. Rauhoitusalueella telttailu on kiellettyä sekä tulenteko muualla kuin rakennetuilla nuotiosijoilla. Laavulla yöpyminen on sallittua.